Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvě rodiny s malými dětmi uvázly v Egyptě: Let z dovolenkového ráje zrušili bez náhrady

Autor: yks - 
26. dubna 2019
17:34

Příběh dvou českých rodin s malými dětmi je jako přes kopírák. Ani Martínkovi z Ostravy ani Novotní z Brna se totiž nemohou vrátit z dovolené tak, jak předpokládali. Namísto dovolenkové pohody museli řešit, kde vezmou na nouzový let domů. V Egyptě se totiž dozvěděli, že své letenky na cestu zpátky mají s bídou cenu papíru, na kterém jsou vytištěny.

V idylických podmínkách hotelu strávily rodiny Novotných a Martínkových pouze dva dny, když se podle TV NOVA dozvěděly zdrcující zprávy. „Oznámili nám, že náš zpáteční let byl zrušen. Doteď nevíme, jak se dostaneme zpět do České republiky,“ řekla zmíněné televizi paní Martínková.

„Nám se stalo to samé s rozdílem, že jsme letěli z Brna, a i když letecká společnost věděla, že se zpátky již nedostaneme, tak nás nechali odletět,“ sdělila paní Novotná. V obou případech šlo o místa v letu Společnosti Smartwings, které byly zrušeny kvůli zákazu letů problematických Boeingů 737 Max.

Ať se domlouvají v Aténách

„V těchto případech nabízíme cestujícímu přesměrování za srovnatelných podmínek na jiný let, pokud takový let existuje, nebo vrácení peněz za nevyužitou cestu,“ sdělila Nově mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková.

Potíž je ale v tom, že agentura, která let zprostředkovala, sídlí v Aténách, ale údajně se s ní nedá spojit a s rodinami se údajně nijak nevypořádala. „Štve mě, že s námi nikdo nekomunikuje,“ stěžoval si pan Martínek.

Kámen úrazu je přílišná samostatnost?

Podle Asociace cestovních kanceláří je potíž v tom, že rodiny cestovaly do zahraniční na vlastní pěst. V takovém případě se o ně totiž nemá nikdo povinnost dále starat. „Pokud mu letecká společnost zruší let, tak není vázaná tímto zákonem, letecká společnost mu vrátí část peněz, ale o tu cestu zpátky už se klient musí postarat sám,“ potvrdil Nově mluvčí ACK ČR Jan Papež.

Obě rodiny si musely zajistit nové letenky a to samozřejmě za podstatně nevýhodnějších podmínek. Údajně mají naději, že dostanou zpět alespoň půlku peněz vydaných za letenky. Zkaženou dovolenou jim ale nikdo nenahradí. 

tryskomys ( 26. dubna 2019 18:38 )

Manžel by určitě nestál se založenýma rukama a zarezervoval by si rezervačku.

Zobrazit celou diskusi