Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Eva Decroix kryje záda Fialovi: V ODS jsou skvělé ženy. Ve volbách půjde o budoucnost Česka!

Video se připravuje ...
Autor: dak - 
14. dubna 2024
15:00

Novou místopředsedkyní ODS a jedinou ženou mezi pěti muži se stala na kongresu ODS v Ostravě poslankyně Eva Decroix. Blesk po svém zvolení řekla, že v ODS jsou skvělé ženy a promluvila také o tom, co čeká od spolupráce s Petrem Fialou ve vedení strany. Decroix podobně jako další členové vládní ODS napjatě vyhlíží volby - nejen do europarlamentu, ale především příští rok do Poslanecké sněmovny. Šéf ODS Fiala, který obhájil na kongresu svůj mandát, stanovil jasný cíl - vyhrát a porazit tak ANO. Decroix varuje, že bez přehánění a patosu půjde dle ní budoucnost Česka a jeho další směřování na Západ, či Východ. Politička, která uspěla na víkendovém kongresu ODS, se přitom prezentovala i jako advokátka, podnikatelka a matka. Manželem Evy Decroix je přitom kuchař a cukrář Rémi Decroix. V obci Horní Dubenky na Vysočině spolu provozují francouzskou restauraci Bistrot de Papa. A mají dvě dcery.

Blesk: Paní místopředsedkyně, gratuluji ke zvolení do předsednictva. Vy jste do té kandidatury šla s heslem „buďme odvážní“. Můžete rozvést, co to znamená?

Eva Decroix: „Já vám předně velmi děkuji za gratulaci a stejně tak děkuji všem, kteří mi tu důvěru dali. A já si myslím, že buďme být odvážní. A ta výzva, ten apel, buďme odvážní, je dneska esencí úplně všeho. A to ať už se podíváme na politiku dovnitř, protože konsolidační balíček vyžadoval odvahu, důchodová reforma bude taktéž vyžadovat odvahu.

Ale když se podíváme do zahraničí, tak dneska je potřeba, abychom byli odvážní k tomu, abychom byli schopni nadále hájit to prozápadní směřování, které máme vytknuté, a je v DNA ODS už posledních 30 let a vlastně odvždy. Pro mě je to i určitý apel to, o čem jsem hovořila, třeba také pro ostatní lidi, aby se zapojili do politiky. Pro mladé lidi, aby byli odvážní a nebáli se nejenom do toho jít, ale třeba se taky jenom někdy nahlas ozvat.

A možná je v tom i malinkatý apel mě jako ženy. Aby se ženy taktéž nebály. Já si myslím, že odvaha je dneska nejenom v politice, ale vlastně, když chceme udělat něco důležitého, tak to často nebývá jednoduché a ta odvaha k tomu, k tomu patří. Odvaha pro mě neznamená nebát, neznamená to hrát si na hrdinu, ale i s vědomím všech rizik jít do něčeho, co je správné a čemu věříme.“

Vy jste to teď zmínila, ale jste po dlouhé době první ženou v předsednictvu ODS. Znamená to pro vás něco?

„Tak určitě je to zpráva těm, kteří mohli pochybovat - ať už jsou to naši voliči, nebo členská základna - že ODS není stranou, ve které nejsou ženy. Já chci opravdu nahlas říct. možná i mým zvolením a kandidaturou - v ODS jsou ženy, skvělé ženy. Je jich tam spousta, jsou sebevědomé, jsou chytré, vzdělané a motivované, ale jako v každé straně a vlastně asi jako v celé společnosti je často nemáme na těch nejvyšších pozicích. A já myslím, že bylo skvělé jim ještě malinko pomoci, třeba ukázat jim příkladem, že to jde. A prací třeba v dámském klubu, který už funguje druhým rokem, je namotivovat a ukázat jim, že opravdu mají své místo v politice a že je opravdu potřebujeme.“

O vás se říká, že zastáváte v ODS takový více liberální přístup. Přenesete tento přístup i do předsednictva strany?

„Já nepřicházím do předsednictva, abych něco rozbíjela, ale abych na tu práci navazovala, abych jí rozvíjela a já si myslím, že ODS nemá jenom jednu dogmatickou politiku, že do ODS vždy patřily a patří různé názorové proudy na různé otázky, ať už jsou to otázky, které my nazýváme v poslední době kulturní války, nebo jsou to otázky související s Evropskou unií?

Protože naše členská základna také nemá jeden jediný názor na všechny a jestli chceme být stranou, která reprezentuje tu většinovou společnost, tu mlčící většinou, které já jsem hovořila, tak i v té straně musíme být schopni a zastávat tyto názory a vzájemně o nich diskutovat. Ten výsledek samozřejmě nakonec bude takzvaně jednobarevný, ale o tom ta politika je.“

O místopředsedech se říká, že kryjí záda předsedovi. Jak vy plánujete, v uvozovkách, krýt záda Petru Fialovi?

„Svojí prací. A práce, která nás čeká, je ohromné množství. Asi tomu tak nebylo jinak v minulosti. A nepřekvapivě se opětovně blíží volby - ať už jsou to letos evropské, krajské nebo senátní. Samozřejmě velmi důležité budou ty parlamentní.

Myslím, že opravdu není patetismus říci, že v těch následujících parlamentních volbách se bude rozhodovat o budoucnosti této země, jestli půjdeme směrem k našim východním sousedům, nebo jestli zůstaneme na západě. Což je ohromná výzva, není to jenom o nějaké výměně politických stran, ale je to opravdu o i hodnotovém zakotvení této země, což jsou sice velká slova. Ale my musíme být nyní schopni, a to bude třeba jeden z mých úkolů, umět je vysvětlit členské základně, těm obyčejným lidem, a zajistit, abychom byli opravdu vidět a slyšet. Abychom ty volby vyhráli.“

Vy jste o tom teď hovořila, ale kde vidíte tedy ODS za dva roky? Vidíte ji opět v čele vlády?

„Ano, vidím.“

Uživatel_5766095 ( 22. dubna 2024 21:36 )

Kvalitu ODS jsme poznali, když pan Klaus svěřil panu Koženému naše loďstvo a ten ho prodal. Tenkrát pan Klaus v televizi opěvoval podnikatele Koženého slovy: " jen více více, kdybychom tak měli u nás více takových lidí".

Drž hubu ( 15. dubna 2024 11:25 )

Byla to vždycky strana zlodějů, podvodníků a tunelářů. Oni si budou krýt záda vždycky ☝️

6vox6 ( 14. dubna 2024 21:14 )

To nebyla vycházka. Jen mu na chvíli rozvázali ochranný kabátek.

Uživatel_5522193 ( 14. dubna 2024 19:48 )

Kámo abys nešel do kopru dřív než nějaký důchodce primitivní jsi na to dost!

jajas ( 14. dubna 2024 19:48 )

Prý....v ODS jsou skvělé ženy.....ta Decroix je taková skromňoučká, ta se umí "ohodnotit".... 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa