Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel navštívil v nemocnici zraněnou hvězdu Faudy. V Kataru řešil i izraelské rukojmí

Aktualizováno -
17. ledna 2024
14:37
Autor: ČTK, jmr, simao - 
17. ledna 2024
07:22

Z Izraele do Kataru zamířil český prezident Petr Pavel. Před odletem zavítal do nemocnice v Tel Avivu mezi vojáky zraněné v bojích. Byl mezi nimi i izraelský herec Idan Amedi, hvězda oblíbeného seriálu Netflixu Fauda, zraněných v bojích v Pásmu Gazy. V Kataru pak Pavel jednal mj. o rukojmích, které Hamás právě od Gazy odvlekl.

Herec Idan Amedi je známý českým fanouškům zdařilého seriálu Fauda jako Sagi, jeden z ústředních členů protiteroristické jednotky. V civilu se nastupující herecká hvězda věnuje nejen písničkářství a koncertování, ale i boji za vlast.

Coby záložák se totiž vydal do Pásma Gazy při pozemní operaci Izraele proti teroristům z Pásma Hamás. Utrpěl však v bojích s Hamásem těžké zranění a byl transportován zpět do Izraele na náročnou operaci.

Amedimu se však již daří lépe, je mimo ohrožení života. A právě mezi zraněné izraelské vojáky se vydal český prezident Petr Pavel během své návštěvy Izraele, kterou zakončil v úterý, aby se následně přesunul na středeční jednání do Kataru.

Při dnešním jednání v Dauhá s katarským emírem Tamimem bin Hamad Sáním se Pavel shodl na tom, že situaci v Pásmu Gazy je nutné řešit v komplexním balíku s konkrétním cílem, jímž je forma státnosti pro Palestince. Řekl to novinářům na závěr své třídenní návštěvy na Blízkém východě.

„Shodli jsme se na tom, že bezpečnostní situaci konkrétně v Gaze je nutné řešit v komplexnějším balíku. To znamená nejen za účasti regionálních států a hlavních světových hráčů, ale také jako balík, který má konkrétní cíl,“ řekl Pavel. Tím je podle něj právě forma státnosti pro Palestince.

„Bez toho, že by Palestinci dosáhli na dlouhodobý cíl, tak stabilita v regionu nebude a nepokoje se budou opakovat periodicky, jako jsme toho byli svědky dosud,“ dodal český prezident.

Katar český prezident považuje za možná jedinou zemi, která má nejsilnější páky na vedení palestinského hnutí Hamás, jehož ozbrojenci loni 7. října zaútočili na izraelské pohraničí, kde povraždili na 1200 lidí a dalších zhruba 240 unesli. Izrael v reakci na útok zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy, kde válka trvá už více než 100 dní.

„Pokud se vedení Kataru rozhodne k nějakému většímu tlaku na Hamás ohledně propuštění rukojmích, případně opuštění Pásma Gazy, tak by to výrazně pomohlo ke zlepšení situace,“ řekl v úterý Pavel.

Pavel během své cesty po Izrael navštívil i napadenou vojenskou základnu na hraničním přechodu Erez mezi Gazou a Izraelem, která byla zasažena právě při útoku 7. října, i Národní kybernetické ředitelství (INCD) v Beerševě.

V Kataru Pavel připomněl, že jde o jednoho z největších exportérů ropy a zemního plynu na světě, ale také zemi, která pomáhá k moderování vyhrocených situací na světě včetně současné situace kolem Gazy.

„Je v našem zájmu vztahy se zeměmi jako je Katar rozvíjet. Katar patří k těm velice umírněným zemím v regionu a s takovými zeměmi má smysl vést dialog, protože jsou schopny nejen moderovat některé problémy, které jsou velice citlivé, ale jsou také nakloněny tomu, aby Izrael, arabské země, Rusko, Ukrajina, západ s východem více komunikovali a snažili se hledat společná řešení,“ podotkl Pavel.

Video  Novoroční projev prezidenta Petra Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 17. ledna 2024 21:49 )

Asi mu bylo poraděno.

pindal ( 17. ledna 2024 21:47 )

Neuvěřitelné,tady neví nic,se vším se musí poradit a jinde rozdává rozumy. 😁

Donna ( 17. ledna 2024 18:19 )

No hlavně teď letěla paní podnikatelka... 😉😀

Donna ( 17. ledna 2024 18:17 )

Zatím vyjednali pouze jednání hospodářských komor obou zemí v druhé polovině roku... 🤔😁

jajas ( 17. ledna 2024 17:29 )

Právě se tam o tom jedná. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa