Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavlová oslnila ve Francii oblíbenými barvami Macronové. Šaty recyklovala?

Autor: amb, DVL - 
21. prosince 2023
05:00

Po více než devíti letech se znovu česká hlava státu podívala do sídla francouzských prezidentů. Petr Pavel (62) mezi čtyřma očima jednal s lídrem Emmanuelem Macronem (45). Do země galského kohouta ho navíc doprovodila bývalá první dáma Dagmar Havlová (70). Navštívit Francii přijela i prezidentova manželka Eva Pavlová (59), která zřejmě zvolila stejné šaty jako na inauguraci britského krále Karla III. v Londýně. Měla na sobě také podobné odstíny, které má ráda první dáma Francie Brigitte Macronová (70). 

Pavlova první oficiální zastávka byla v pařížské Invalidovně. Tam se poklonil padlým vojákům a pak společně s první dámou Evou (59) zamířil do Elysejského paláce, kde už na něj čekal jeden z nejmocnějších lídrů světa Emmanuel Macron (45). Eva Pavlová zvolila šaty, které měla i na inauguraci britského krále Karla III. v Londýně. Její oděv byl v podobných barvách, které má ráda Brigitte Macronová (70). Eva Pavlová den s Macronovou netrávila, měla separátní program. Byla jen u Invalidovny, v Elysejskem paláci a na setkání s vedením konsorcia NUWARD už ne.

Macron Pavlovi vyjádřil vděk za záchranu francouzských vojáků. „Právě díky vašemu zásahu bylo možno zachránit padesátku francouzských vojáků, kteří se během války v Jugoslávii ocitli v pasti a byli ohroženi na životě,“ připomněl Macron Pavlův zásah z 90. let, díky kterému dostal ve Francii řád Čestné legie.

Obchodní partner

Naopak Pavel zdůraznil důležitost Francie coby významného obchodního partnera Česka. Právě francouzské firmy v Česku zaměstnávají více než 100 tisíc lidí. Řeč pak přišla i na aktuální témata. „Cením si shody na jednoznačné podpoře Ukrajiny, která již dva roky čelí agresi,“ sdělil prezident, který měl za zavřenými dveřmi posléze s Macronem řešit nejen válku v Evropě, ale i tu v Pásmu Gazy.

Přiletěla za lavičkou

Před novináři pak nezapomněl Macron připomenout nedávno zesnulého spisovatele Milana Kunderu (†94) a zmínit i exprezidenta Václava Havla (†75). „Byl to velký myslitel vaší země,“ vzkázal. A do Paříže vládním speciálem dorazila i bývalá první dáma Dagmar Havlová, která pak odpoledne slavnostně odhalila Havlovu lavičku, už druhou takovou připomínkou ve Francii. První lavička už od loňského června stojí ve vesničce Bazoches-sur-Guyonne západně od francouzské metropole.

Společný zájem

Jedním z hlavních témat jednání s Macronem byla i jaderná energie. „Vidíme ji jako spolehlivý nástroj přechodu k bezemisním zdrojům energií,“ řekl včera Pavel. Francouzská firma EDF je navíc jednou ze tří společností, která se přihlásila o zakázku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Na cestu do Francie tak jela i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (62). Odpoledne se společně s Pavlem setkala s vedením konsorcia NUWARD, které projektuje malé modulární reaktory. O ty má Česko do budoucna zájem.

Video  Petr Pavel s Emmanuelem Macronem v Paříži (20.12.2023)  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

Kalunka ( 25. prosince 2023 10:26 )

👍 👍 👍

panda82 ( 22. prosince 2023 09:57 )

Už nezáří už oslňuje, zajímavé

bumplesk ( 22. prosince 2023 03:55 )

Oslnila ???

pragver ( 22. prosince 2023 01:08 )

Příště si můžeme volit prezidenta vítěze soutěže Muž roku, ušetřilo by se za volby, nebyly by politické šarvátky a hlasovat by se mohlo jednoduše telefonicky jako u všech reality show.
Podepsat hotovku zákonů, předvádění se, vítat návštěvy, mít obecké projevy bez myšlenky, všude se fotit, jezdit na mašině nebo na čem...,to všechno by Muž roku také zvládnul !

krapotkin ( 22. prosince 2023 00:01 )

Nboj, tví starší kolegové vraždí lidi v nemocnicích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa