Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dojatá Čaputová mezi zachráněnými: Lékaři v Motole transplantovali plíce 25 Slovákům

Autor: ula, ČTK - 
23. listopadu 2023
05:00

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Fakultní nemocnici v Motole a podpořila Národní program transplantace plic pro Českou a Slovenskou republiku. Jednání s transplantačním týmem proběhlo za přítomnosti čtyř slovenských pacientů, kterým byly v Motole plíce transplantované. Na Čaputovou také čekala desítka českých i slovenských lékařů, kteří v nemocnici pracují. Prezidentku přivítali potleskem a ona jim poděkovala za jejich práci a lidskost.

Do dnešního dne bylo provedeno v Česku 25 transplantací plic slovenských pacientů. Bylo transplantováno 16 mužů a 9 žen, věkový průměr pacientů byl 45 let. V roce 2022 bylo transplantováno zatím nejvíce – 7 slovenských pacientů, ale k tomu 47 českých pacientů. V letošním roce bylo provedeno ve FN v Motole již 61 transplantací plic a z toho 5 transplantací plic u slovenských pacientů.

Čaputová přijela diskutovat o možnostech zvýšení počtu transplantací plic pro slovenské pacienty. „Tento program je unikátní tím, na co je zaměřený - zachraňuje lidské životy. Mluvili jsme o tom, že pokud jde o slovenské pacienty, je tu prostor pro to, aby zachráněných bylo více. Je třeba informaci rozšířit mezi odbornou veřejnost na Slovensku, aby takových případů bylo více indikovaných a posílaných na tento specializovaný zákrok,“ uvedla Čaputová. Zlepšit by se mohlo podle ní i dárcovství orgánů, o čemž chce mluvit i se slovenskou ministryní zdravotnictví.

Na prezidentku se přišla podívat desítka motolských lékařů, někteří z nich jsou i ze Slovenska. Když vešla do sálu, ozval se potlesk. „Je nepředstavitelné, co dokážete. Klobouk dolů před vaší odborností a lidskostí,“ řekla jim dojatá Čaputová.

Peter: Dávali mi půl roku života

Prezidentka se v Motole také setkala i se čtyřmi pacienty ze Slovenska, kteří transplantaci plic absolvovali. Mezi nimi byl i Peter (49) a Jana (45). „Dostal jsem chřipku. Tedy myslel jsem si, že to je lehká chřipka,řekl Peter Blesk Zprávám. Následně mu byla diagnostikována idiopatická plicní fibróza a musel trávit 24 hodin denně na kyslíku. „V roce 2019 mi lékaři dávali půl roku života,“ svěřil se Peter. Život mu zachránili právě v Motole.

Janě bylo diagnostikováno vzácné onemocnění s názvem lymfangioleiomyomatóza, které způsobuje rozedmu plic. „Byla jsem na kyslíku 24 hodin denně tři měsíce,“ svěřila se Blesk Zprávám. „Ani neumím vyslovit, jak jsem zdejším lékařům vděčná. Všichni jsou tu vstřícní, milí,“ svěřila se žena.

„Pacienti mi říkali, že se cítí dobře. O to větší mám radost, že jsem se s nimi mohla setkat. Chci ještě jednou poděkovat lékařům, kteří realizují tyto extrémně náročné a život zachraňující úkony,“ vyjádřila vděk i slovenská prezidentka.

„Ptala se nás, jak se máme, na náš životní příběh,“ přiblížili Peter a Jana setkání s prezidentskou a dodali: „Je to upřímná, příjemná žena.“

„Výsledky programu transplantace plic pro slovenské pacienty jsou velmi dobré, ale nepochybně jsou značné rezervy v počtu indikovaných pacientů k transplantaci ze SR a rovněž v počtu dárů a darovaných plic ze SR,“ říká prof. MUDR. Robert Lischke, předseda III. chirurgircké kliniky 1. LF UK a FN Motol.

Jak Lischke zdůraznil, nejde o transplantace plic na úkor českých pacientů. Zachovává se vyváženost počtu dárců a příjemců z obou zemí.

„Hledáme vždy nejvhodnějšího příjemce pouze podle medicínských kritérií a urgentnosti. Máme přesný skórovací systém, který vyjadřuje tíhu postižení, ale bilance transplantací a orgánů musí být vyrovnaná, což je i nutnou podmínkou poskytování této metody pro slovenské pacienty,“ řekl profesor Lischke. Zároveň dodal, že čekací doba na „nové“ plíce je průměrně 128 dní.

Video  Pavel hostil na Hradě hlavy států V4: Podpora Ukrajiny je zásadní  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa