Píchá se jen každý čtvrtý senior

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby bylo proti chřipce očkováno alespoň 75 % osob starších 65 let. To se však u nás dlouhodobě nedaří plnit. Přestože starší lidé jsou v České republice nejvíce proočkovanou skupinou, vakcínu proti chřipce dostává jen zhruba každý čtvrtý senior, přitom v USA nebo Velké Británii se toto číslo pohybuje kolem 70 %.

Zápal plic vede i ke smrti

Chřipka se často podceňuje, ale v žádném případě to není banální onemocnění. V některých případech se může rozvinout v bakteriální infekci, která postihne celé tělo a vyústí v zápal plic, zánět pohrudnice, encefalitidu, meningitidu nebo zánět srdečního svalu.

K 70 – 85 % úmrtí v souvislosti s chřipkou dochází právě u lidí starších 65 let. „Velmi závažný je zejména chřipkový zápal plic, kterému i přes intenzivní péči podlehne až polovina pacientů,“ tvrdí MUDr. Lukáš Kohout z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Pro děti »bez žihadla«

Každoročně chytí chřipku až třetina dětí, ty pak nakazí zbytek rodiny. Nejjednodušším řešením je očkování. To je možné vyřešit od konce října u pediatra vakcínou bez jehly, která se jednoduše aplikuje na nosní sliznici. Tedy stejnou cestou, kterou do těla vstupuje virus chřipky.

 

Video
Video se připravuje ...

Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout naráz ČTK/Blesk

Fotogalerie
4 fotografie