Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těhotenství, plodnost, covid-19 a očkování: 9 zásadních otázek a odpovědí

  • Autor: ula,ČTK - 
    16. 10. 2023
    05:00

    Počet zachycených případů covidu-19 opět stoupá. V Česku je momentálně k dispozici vakcína proti subvariantám Omikronu XBB.1.5. Očkování je doporučeno zejména seniorům, lidem s oslabenou imunitou, ale také těm, kteří se seniory sdílejí domácnost. Vakcína je doporučována i těhotným ženám. V souvislosti s vakcínou proti covidu-19 a rovněž samotnou nemocí se objevila řada otázek, např. zda může vakcína způsobit neplodnost jak u mužů, tak u žen. Britští vědci uveřejnili odpovědi na několik zásadních dotazů.

  • 1.Slyšela jsem, že vakcína proti covidu-19 může snížit ženskou plodnost. Je to pravda?

     

    Ne. Mnoho studií již prokázalo, že vakcíny nesnižují plodnost. Do prvních kol klinických testů nebyly zařazeny těhotné ženy a účastnice testů byly požádány, aby se otěhotnění vyhnuly. Přesto řada z nich náhodně otěhotněla. Náhodná těhotenství se vyskytovala rovnoměrně u očkovaných i neočkovaných skupin, což vypovídá, že vakcíny rozhodně plodnost neovlivnily. 

    Jak uvedla Victorie Maleová, docentka v oboru reprodukční imunologie na Imperial College London, po zavedení vakcín pro širokou veřejnost se testovalo 2 126 párů z USA a Kanady, které se snažily počít dítě mezi prosincem roku 2020 a zářím 2021. Vakcinace nijak míru početí neovlivnila. U pacientek, které podstupují umělé oplodnění, neměla vakcína vliv na funkci vaječníků, kvalitu vajíček či míru úspěšného otěhotnění.

    Koronavirus v USA: Očkování těhotných žen v Pensylvánii (11.8.2021) Koronavirus v USA: Očkování těhotných žen v Pensylvánii (11.8.2021) | Reuters

  • 2.Těhotná nyní nejsem, ale později chci mít rozhodně děti. Můžu se nechat očkovat?

     

    Porodníci a gynekologové z Velké Británie se shodují, že ženy, které chtějí mít v budoucnu děti, či se zrovna o otěhotnění snaží, se nemusí očkování vyhýbat. Nemusíte se vyhýbat ani posilujícím dávkám očkování, pokud chcete otěhotnět.

    Očkování těhotných žen v Brazílii. Očkování těhotných žen v Brazílii. | Reuters

     

  • 3.Je pravda, že očkování proti covidu ovlivňuje menstruační cyklus?

     

    Ano, ale jde o velmi malé odchylky a cyklus se rychle vrátí do normálu.

    Existuje pět studií, ve kterých byly účastnice požádány, aby zaznamenávaly své cykly v reálném čase, a ukázalo se, že vakcína měla vliv na periodu - došlo ke zpoždění o 0 až 3,9 dne. Největší zpoždění bylo zaznamenáno u žen, které dostaly dvě dávky vakcíny během jednoho cyklu. Cyklus se ale vrátil do normálu během jednoho či dvou dalších cyklů.  Další studie zjistila, že 4 % žen mělo menstruaci silnější než obvykle, opět však došlo během dalšího cyklu k návratu do normálu.

    Švédská studie celé ženské populace zjistila, že ženy po vakcinaci nevyhledávaly lékaře kvůli změnám cyklu, podle čehož lze usoudit, že změny nebyly nijak závažné. Ukázalo se však, že některé ženy po menopauze vyhledávaly lékaře, protože do 90 dnů po očkování dostaly menstruaci.

    Menstruace (ilustrační foto) Menstruace (ilustrační foto) | Profimedia.cz

  • 4.Slyšel jsem, že vakcína proti covidu může snížit mužskou plodnost. Je to pravda?

     

    Ne. Ve vzorku 2 126 párů, které se snažily o početí v USA a Kanadě mezi prosincem 2020 a zářím 2021, se ukázalo, že očkování šance na početí nijak neovlivnilo. Dalších sedm studií, které zkoumaly počet a kvalitu spermií před a po očkování mRNA vakcínami proti covidu-19, neobjevilo žádné změny.

    Naopak se jasně prokázalo, že nákaza covidem může způsobit zánět varlat a dočasně snížit mužskou plodnost. Očkování tak před zánětem chrání.

    Těhotenství a porod v době koronaviru. Těhotenství a porod v době koronaviru. | Reuters

  • 5.Čekám dítě. Jaká jsou rizika, pokud onemocním covidem-19?

     

    Existují určité důkazy, že covid-19 zvyšuje riziko potratu. Jiné studie zase tvrdí, že covid-19 může způsobit předčasný porod nebo hrozí riziko porodu mrtvého dítěte. Dále je možné, že pokud matka prodělá covid-19, dítě se může narodit předčasně. Pokud má nastávající matka covid-19, je více ohrožena těžším průběhem nemoci, který může vyžadovat i hospitalizaci.

    Děti narozené během pandemie koronaviru. Děti narozené během pandemie koronaviru. | Reuters

  • 6.Zabrání vakcína nákaze covidem-19 během těhotenství?

     

    Pět studií ze začátku pandemie ukázalo, že první vakcína a další posilující dávky jsou během těhotenství stejně účinné jako u běžné populace. Nedávné studie se zabývaly účinností posilujících dávek proti omikronu. Podle výsledků chrání vakcíny před variantou Delta na 97 % proti hospitalizaci a na 81 % před nakažením, a proti variantě Omikron je účinnost vakcín 86 % před hospitalizací a 79 % proti nákaze. Zároveň studie ukazuje, že mRNA vakcíny jsou účinnější než vakcíny s adenovirovým vektorem.

    Čtyři studie zkoumaly závažnost onemocnění během infekce v těhotenství a výsledky ukázaly, že očkování poskytuje 80 - 90 % ochranu proti středně těžkému a těžkému průběhu. Opět se ukázalo, že očkování snižuje možnost předčasného porodu, pokud se pacientka nakazí. Nikde nebylo hlášeno, že by se očkované ženě narodilo mrtvé dítě. 

    Očkování těhotných žen v Brazílii. Očkování těhotných žen v Brazílii. | Reuters

  • 7.Je bezpečné nechat se očkovat proti covidu-19, pokud jsem těhotná?

     

    Ano, 221 těhotných žen dostalo mRNA vakcíny v rámci klinických studií a ty nenašly žádné důkazy, že by se měly ženy obávat o svou bezpečnost během těhotenství. Bylo také provedeno 38 studií, které aktivně sledují výsledky těhotenství po očkování proti covidu v 10 zemích a nejméně 367 746 osob očkovaných v těhotenství. Dvě analýzy zjistily, že očkování snižuje riziko narození mrtvého dítěte a také riziko předčasného porodu, pravděpodobně proto, že k nim může dojít v důsledku infekce covidem-19,

    Důležité je, že studie, které sledovaly děti očkovaných žen po narození po dobu až dvanácti měsíců, žádné zvýšené riziko vážného onemocnění nebo úmrtí nezaznamenaly.

    Některé země dokonce zařazují těhotné ženy do prioritní skupiny, která by se měla očkovat proti covidu-19, zejména právě kvůli riziku potratu při onemocnění covidem-19.

    Děti narozené během pandemie koronaviru. Děti narozené během pandemie koronaviru. | Reuters

  • 8.Pokud se nechám očkovat v těhotenství, ochrání vakcína před covidem i mé dítě?

     

    Existuje mnoho zpráv, které říkají, že ochranné protilátky, které tělo ženy vytváří, prochází placentou. První studie o tomto, provedená na začátku pandemie, zjistila, že očkování v těhotenství bylo asi ze 61% účinné při ochraně dětí mladších šesti měsíců před hospitalizací s covidem-19.

    Novější studie zabývající se ochranou - konkrétně nákaz omikronem, ukázaly, že dvě dávky vakcíny v těhotenství poskytovaly ochranu přibližně 40- 50% před hospitalizací. Tři dávky dokonce poskytovaly 80 % ochranu. Nedávná studie zdůraznila, že po dokončení základního očkování před více než 5 měsíci ochrana pro kojence slábla, ale bylo možné ji obnovit pomocí posilovací dávky.

    Těhotenství v době pandemie koronaviru: Žena po porodu ve Velké Británii Těhotenství v době pandemie koronaviru: Žena po porodu ve Velké Británii | Reuters

  • 9.Kojím. Můžu se očkovat proti covidu-19?

    Není známo žádné riziko spojené s podáváním neživých vakcín během kojení a neobjevily se žádné signály, které by svědčily o opaku. Vakcína neohrožuje nijak dítě ani schopnost kojit.

    Šest studií hledalo mRNA vakcíny v mateřském mléce. Dvě z nich nenašly v mléce žádné stopy, další zanedbatelné množství. Řada studií prokázala, že ochranné protilátky, které  tělo vytváří, se dostávají do mateřského mléka, takže mohou dítě chránit.

    Video  Porodník o novinkách pro těhotné: Jaká onemocnění a komplikace umíme odhalit a jaký věk je rizikový?  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa