Podle Bartoškovy spolupracovnice a mluvčí MFF Karlovy Vary Uljany Donátové je vše už na dobré cestě. „Pan Jiří Bartoška je po prodělané viróze na rehabilitačním pobytu ve Fakultní nemocnici Motol, který absolvuje na standardním pokoji na třetí chirurgické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy,“ řekla Donátová pořadu ShowTime na CNN Prima News poté, co se jí před týdnem Bartoška na poslední chvíli omluvil ze křtu knihy Biograf láska v divadle Kalich.

Kuřáci pod kudlou

Přestože herec leží ve 3. patře kliniky na standardním pokoji a už podle Donátové jen rehabilituje, stará se o něj profesor Lischke, vedoucí Národního programu transplantace plic pro Českou a Slovenskou republiku. Lischke je navíc žákem a nástupcem profesora Pavla Pafka (82), který v roce 1996 operativně odstranil plicní nádor těžkému kuřákovi, prezidentu Václavu Havlovi (†75), a operoval i rakovinu plic velké kuřačce Věře Galatíkové. „Prodělal virózu ještě kombinovanou s bakteriální infekcí, potřeboval dlouhodobě antibiotika, a proto byl v nemocnici. A teď má dechovou rehabilitaci,“ uvedl prof. Robert Lischke pro pořad Showtime.

Nejlepší dozor

Ve FN Motol se nepolepšitelný kuřák Bartoška léčil v roce 2014 s rakovinou mízních uzlin. „Rak mi vzal dech a nohy,“ prohlásil tehdy herec, který musel ve svém pracovním nasazení zásadně zvolnit a hodně krásných hereckých nabídek oželet. „To je určitě všechno naprosto v pořádku. Je komplet vyšetřenej a detailně sledován,“ uklidnil Bartoškovy fanoušky prof. Lischke.

Doufejme tedy, že šlo skutečně jen o pouhou virózu, která vzhledem k závažnosti minulého onemocnění potřebovala ten nejlepší dozor. A prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi přejme, ať 30. června zdárně a se vší parádou v Karlových Varech zahájí 57. ročník jeho velkolepého filmového festivalu. „Doufáme, že to na ten festival zvládne,“ dodal Bartoškův lékař.

Kdo je profesor Lischke?

Přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol je zároveň vedoucím Národního programu transplantace plic pro Českou a Slovenskou republiku, šéfuje Pneumoonkochirurgické centrum FN Motol a Centrum kardiovaskulární, thorako-abdominální a transplantační chirurgie FN Motol. Vedení III. chirurgické kliniky převzal po svém předchůdci Pavlu Pafkovi v roce 2010.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška oznámil první jméno dalšího MFF KV! Oslaví Danielu Kolářovou! Kateřina Štichová

Fotogalerie
53 fotografií