Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hádky kolem reformy penzí! Jurečka slibuje: Důchody snížíme jen aparátčíkům, nikomu jinému ne

Aktualizováno -
19. listopadu 2023
13:12
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. listopadu 2023
12:00

V debatě o důchodové reformě, kterou tento týden představilo ministerstvo práce a sociálních věcí, se v pořadu Partie stanice CNN Prima News sešli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO). Juchelka opakoval, že je dlouhodobě proti zvyšování důchodového věku, Jurečka zase trval na tom, že reforma je nutná a přichází „za pět minut dvanáct“. Bránil rovněž parametry, podle kterých se výše věku odchodu do penze bude nastavovat.

„Poprvé stanovujeme jasný mechanismus, který bude tento princip (poz. red. určování důchodového věku) ukotvovat do zákona. Posledních 30 let žijeme v době, kdy se stále posouvá hranice věku odchodu do důchodu. Po roce 2030 by měla přijít vláda a měla říct na základě dat Českého statistického úřadu, jak s tím dále naloží, a my jsme k tomu nastavili mechanismus, který bude objektivně říkat, podle doby dožití toho konkrétního populačního ročníku, jak se věk odchodu upravovat,“ objasnil Jurečka.

„Já s tím mám zásadní problém. My nechceme, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu, a to z několika důvodů. Za prvé, to nemají všechny země na západ od nás, má to pouze osm zemí v Evropské unii. Jsme průmyslovou zemí, která je opravdu nejen velmi energeticky náročná v rámci celé Evropské unie, ale samozřejmě i ta pracovní síla se, dejme tomu, rychleji opotřebovává,“ vyzvedl Juchelka a zmínil, že si nedokáže představit, jak by lidé v takovýchto těžkých profesích mohli v 65 lety, natož v 66 či 67 letech ještě pracovat. Fyzicky náročné profese by měly mít výjimky, slíbil Jurečka, Juchelka mu vytkl, že ještě nepředložil seznam pozic, kterých by se to mělo týkat.

Koalice samozřejmě debatuje s opozicí a je připravena na jejich připomínky a návrhy, Jurečka si v týdnu vyslechl také poznámky k reformě od prezidenta Petra Pavla a jeho poradců.  Oba politici byli rovněž postavěni před otázku, zda by to šlo udělat jinak. „Důchodová reforma, kterou jsme předložili, má 10 parametrů. Mě velmi mrzí, že kolega Juchelka teď mluvil přes tři minuty o tom, jak by měla důchodová reforma vypadat, ale je hrozná škoda, že jste to nepředložili vy za vaší vlády, že jste ten návrh nedotáhli do konce,“ prohlásil ministr práce.

„Přestože máme nejsilnější populační ročníky na trhu práce, že máme nejnižší nezaměstnanost, že tady máme také lidi, kteří přišli z Ukrajiny, a pracují. Je to 121 000 lidí, co odvádí odvody, a přesto náš deficitní důchodový systém bude letos minus zhruba 70 miliard korun,“ vylíčil situaci Jurečka. Kromě zvyšování důchodového věku se s reformou pojí i strach lidí, že jim například vláda sníží výši penze.

„Ano, postupně prodlužujeme věk odchodu do důchodu. Ale chci říct jednu podstatnou větu, jednu jednoduchou větu: My nikomu kromě komunistických posluhovačů minulého režimu důchody nesnižujeme. Ano, komunistickým aparátčíkům důchody fakticky snižujeme, to je pravda, ale u všech ostatních lidí důchody navyšujeme v rámci pravidelných valorizací i výpočtu nových důchodů,“ nechal se slyšet Jurečka. Zmínka o snížení důchodů „ komunistickým posluhovačů“ se týká Jurečkova návrhu snížit penzi prominentům bývalého komunistického režimu.

O příspěvky na bydlení budou lidé moct žáda online

Příspěvky na bydlení by mělo být od prosince možné vyřizovat plně digitálně. Vyřizování se tak zjednoduší, řekl Jurečka rovněž na Primě. Úřady práce vyplatily letos v září podle údajů ministerstva práce zhruba 272.400 příspěvků na bydlení. Před rokem to bylo 188.300 těchto dávek. Podle stínového ministra práce Aleše Juchelky z opozičního hnutí ANO se dá kvůli možnému zdražování energií očekávat růst počtu příjemců.

„Od prosince, jako je teď ´rodičák´, bude stejně v rozhraní JENDA (jednotný systém dávek) administrován příspěvek na bydlení... Byla tady dlouhodobá kritika, že sociální systém je nepřehledný, byrokratický, že lidé o dávky nežádají. Udělali jsme řadu opatření, abychom to zjednodušili, byli klientovi blíž. Od prosince to ještě zjednodušíme,“ uvedl Jurečka.

O příspěvek na bydlení mohou lidé žádat on-line od loňského léta. Formuláře se zjednodušily. Digitální vyřizování žádostí ale dosud nebylo možné. Plně elektronicky mohou úředníci zpracovávat zatím jen rodičovskou. Od prosince se má digitalizovat vyřizovací proces tedy i u příspěvku na bydlení. Jurečka už dřív řekl, že jako další by měl přibýt přídavek na děti a po něm i ostatní dávky.

Stínový ministr práce z ANO Juchelka míní, že kvůli případnému zdražení energií může příjemců ještě přibývat. Podle Juchelky vláda proti nárůstu cen „není schopna něco udělat“. Podle Jurečky pro většinu domácností zůstanou ceny stejné jako letos a některým by mohly i poklesnout.

Video  Jurečka oznámil: Důchody se od ledna 2024 zvednou o 360 Kč měsíčně  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 30. listopadu 2023 20:11 )

Ty dvě vyžraný 🐷 jako rovnou na porážku

Menhira ( 23. listopadu 2023 14:33 )

Já nevím, kdo je aparátčík? To jako poslanci třeba? No to snad néééé!

stoura ( 21. listopadu 2023 12:07 )

Zase Babiš, to neznáte někoho jiného? takových v tomhle bordelu je hafo!!

stoura ( 21. listopadu 2023 12:06 )

To není jen o tomhle bývalým traktoristovi, taková je celá tahle fialová vláda!

stoura ( 21. listopadu 2023 12:04 )

To jste na to tedy přišli brzo, vždyť to je stará a známá věc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa