Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Sexuální predátoři komunikují jako 10leté děti. Česku chybí jejich registr, varuje expert

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
19. listopadu 2023
05:00

Praktiky sexuálních predátorů se dle experta na bezpečnost dětí na internetu neustále zlepšují. Dnes dle Martina Kožíška ani naši nezletilí potomci nepoznají, že si píší s dospělým člověkem. Proč by děti ani dospělí neměli nikdy posílat své nahé fotografie a proč ČR nutně potřebuje registr sexuálních pachatelů, se dozvíte v podcastu Už budu!

Host 55. dílu Už budu! se už přes 20 let zabývá bezpečností dětí na internetu. Dnes tvrdí, že nejrizikovější skupinou na webu jsou děti ve věku 11 až 14 let. Za dlouhou dobu své praxe stál u řady pokusů, kterými se snažil více zjistit o tom, jak sexuální predátoři zneužívají důvěry dětí. Jeden průzkum byl ale obzvlášť alarmující!

Video Už budu: Celý rozhovor s expertem na bezpečnost dětí na internetu Martinem Kožíškem - pdc, ub, Jedlička, Železný
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Domluvil se se svojí kolegyní, která byla sice starší 30 let, ale vypadala na 13, že ji nafotí v plavkách. Fotografie pak poslala jako 13letá holka pouze 3 mužům s tím, že je nikde nesmí šířit. „ Fotku jsme označili, díky čemuž jsme zjistili, že během asi 12 hodin je ta fotka asi na 30 různých počítačích. Na konci týdne už to bylo několik set zařízení po celém světě,“ líčil Martin Kožíšek.

Ještě rychleji se pak šíří fotografie dětí, které jejich rodiče umístí na veřejně dostupné úložiště nebo na sociální sítě. Pokud je to nudistická fotka potomků, tak dle Kožíška je těch kopií na celém světě tisíce a nelze je smazat. „Většina těchto fotek je navíc umístěná mimo Evropskou unii. V zemích bývalého Sovětského svazu, v rovníkové Africe, na Maledivách a tam úplně není moc možností, jak tu fotku smazat. Tady v Česku to trvá maximálně dvě hodiny, ale v zahraničí tam kolikrát ani nereagují. Nechávají to být, protože mají třeba i jiné zákony. My máme 18 a v některých zemích mají 12, takže to dále nechávají na svých serverech,“ dodal Kožíšek. 

Přijďte na křest Knihy moderní sexuality UŽ BUDEŠ? 4. prosince do pražského Tresor Clubu. Čeká vás celovečerní program: drag, burleska, shibari, vědomý dotek a více. Ulovte si svou vstupenku a knihu na zoryablue.com/kniha

Jeho základní rada pro zveřejňování fotek na internetu zní: „Na internet dávejte jenom takové fotky, které byste vyvěsili někde na zastávce,“ říká expert. On sám totiž denně přichází do kontaktu s tím, co všechno na internetu nedospělým hrozí. Sexuální predátoři nejsou žádní staří pánové, jak o nich panuje veřejné povědomí, ale podle Kožíška jsou těmi predátory mladí lidé. „Dělali jsme pokusy, kdy jsme se vydávali za kluky, za holky, lákali jsme ty lidi na schůzky, kteří na ně přišli a byli oblečení, jakože si odskočili z práce, v obleku. Objevily se tam osoby, kterým bylo 15 let, a dorazil pouze jeden člověk, který vypadal, že je trošku starší,“ vyvrátil jeden z mýtů. A v tom spočívá to nebezpečí, sexuální predátoři se umí dokonale vydávat za děti. Jak?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.