Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Toaleťák i vlasy v zadku. Jsem zvyklá na všechno, říká gynekoložka

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim, radek železný - 
1. října 2023
05:00

Hostkami 48. epizody podcastu Už budu! se staly gynekoložka Kamila Žižková a porodní asistentka Klára Sedmerová. Zdravotnice spatřily stovky ženských pohlavních orgánů a dneska tvrdí, že už je nic nepřekvapí. Proč? 

Ideální doba k první návštěvě gynekologie je dle Kamily kolem 15 let, kdy slečny začínají sexuálně žít, případně mají přijít, pokud ještě neměly menstruaci. Od tohoto momentu je pak zásadní, aby ženy na kontroly chodily pravidelně, protože hrozí, že můžou mít nejrůznější skryté zdravotní potíže.

Video Už budu! Celý rozhovor s Pindy z gyndy - pdc, ub, Jan Jedlička, Radek Železný
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Nejčastěji se přijde na rakovinu děložního čípku u starších žen, které opravdu nebyly léta vyšetřené na gyndě. Shodou okolností jsou to většinou učitelky,“ prozradila Kamila Žižková, která s Klárou Sedmerovou natáčí oblíbený podcast Pindy z gyndy.

Klára se chtěla stát porodní asistentkou, protože jí tato práce přišla úžasná a vnímá to jako svoje poslání. Její máma ale byla skeptická a říkala, že bude jednou nohou v kriminále, protože může kdykoliv někoho zabít. Stejnou větu slýchávala i Kamila, která chtěla být chirurgem, ale na stáži doslova přičichla ke gynekologii a porodnictví. „Doteď si pamatuji, že mě oslovila vůně šestinedělí. Když jdeš na oddělení šestinedělí, tak tam voní, nebo občas to tam taky zapáchá, ale cítíš tam dětský pudr. Já to mám spojené s dětským pudrem, takový vyvoněný dětský zadečky, to mám ráda,“ říkala s úsměvem Kamila.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde. Další zajímavosti o gynekologii a ženských pohlavních orgánech se dočtete v knize Kamily Žižkové - Vulva není vagína.

Obě hostky podcastu Blesku si uvědomují, jak je jejich práce ovlivňuje i v běžném životě. Kupříkladu gynekoložka Kamila už je uvyklá vídat nahé lidi. „Já myslím, že už jsme viděli těch genitálií tolik, že už nás nic nepřekvapí. Dokonce jsme se shodli i na tom, že jak v tom žijeme, tak nám přijde normální, že kdybych teoreticky přišla na oční a doktor mi řekl, ať se svléknu od pasu dolů, tak mi to nepřijde divný,“ dodává s nadsázkou gynekoložka. Co všechno tam dole u žen již za svůj profesní život zdravotnice viděly?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.