Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Vagína se může »zamknout«. Jaké sexuální potíže nás mohou trápit?

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
20. srpna 2023
05:00

Ne každý zažívá šťastný sexuální život a trápí ho dokonce zdravotní problémy. Jaký je rozdíl mezi sexuálními potížemi a dysfunkcemi, vysvětlila v podcastu Už budu! vědkyně z Národního ústavu duševního zdraví Lucie Krejčová. Odhalila i poruchu, kdy se pochva natolik uzavře, že do ní nepronikne ani malíček.

Ženská sexualita a orgasmy patří mezi méně probádaná vědecká témata. Podle vědkyně Lucie Krejčové z Národního ústavu duševního zdraví dosahují muži i ženy vyvrcholení při dráždění nějaké části těla a nemusí jít nutně jenom o genitál. Ženy pak mají tu výhodu, že mohou explodovat slastí i pouhými myšlenkami. Ne však každá má ale to štěstí, že by vyvrcholila ve spánku nebo při svůdných představách.

Video Už budu! Celá rozhovor se sexuoložkou Lucií Krejčovou - pdc, ub, Jedlička, Chebotareva
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Podle odbornice ukazují výzkumy, že přibližně 30% žen nikdy nezažilo orgasmus. „Genitálie jsou určené k dráždění a podobně, ale za ten pocit orgasmu je zodpovědný mozek,“ velice zjednodušila Krejčová, kdo je kapitán orgasmů. Najdou se ženy i muži, kteří mají sexuální potíže, ale za sexuální dysfunkci to lze označit až v určitém okamžiku. Kdy?

„U orgasmu by to jako dysfunkce bylo bráno kupříkladu tehdy, když žena nebo muž orgasmu dosahovali a pak ho ztratili. Jakmile jim to přináší negativní pocity, dostanou oficiální diagnózu sexuální dysfunkce,“ jmenuje jeden z případů hostka podcastu. Další variantou je, když onen člověk nebude dosahovat vrcholu. Bude vždy dostatečně vzrušený, ale „neproběhne cílovou páskou“ a dlouhodobě ho to bude frustrovat. A mezi sexuální dysfunkce se dle Krejčové počítají i negativní pocity spojené s tím, když z dvaceti pokusů se člověku podaří dosáhnout orgasmu pouze jednou.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde.

Sexuoložka pak zdůrazňuje, že je potřeba ještě rozlišovat, zda se v některých případech nejedná o snížené libido, které se může měnit kvůli stresu v práci, dle momentální nálady, může být ovlivněné i závislostí na pornografii a podle dalších vlivů. Sexuální dysfunkce se pak dělí na tělesné a psychické. Častým důvodem dysfunkcí jsou neurologická onemocnění, kdy vzruchy z genitálu nedoputují do mozku. Dále orgasmům škodí psychiatrická onemocnění, cukrovka, Parkinsonova nemoc nebo roztroušená skleróza. Odbornice rozebrala dvě poměrně běžné dysfunkce, přičemž při jedné z nich se dokonce ženám před nebo při sexu uzavře pochva. Co s tím dělat?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.