Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Podcast: Kněz se zamiloval do muže. Přiblížilo mě to k Bohu, tvrdí Jiří

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
13. října 2023
17:00

Katolická církev stále patří k nejkonzervativnějším institucím na světě a jakmile se muž stane knězem, zůstává jím většinou do smrti. Farář Jiří Pešek si ve svých 31 letech uvědomil, že jej přitahují muži. K tomu, aby pověsil kněžskou sutanu na hřebík, mu pomohla obří láska, házení granátů a drsné prostředí armády.

Svoji pouť k církvi započal Jiří Pešek v 15 letech po Sametové revoluci. Jako mladý student měl řadu otázek o sobě, světě a Bohu, aby se proto dozvěděl víc, navštívil místní faru, kde mu ochotně odpovídali nebo alespoň pomohli hledat odpovědi. „Až to vykrystalizovalo v 17 letech, kdy jsem se rozhodl, že se stanu knězem.“ Pro mladého křesťana tehdy nebylo nikterak důležité, co má na sobě a nestaral se ani o milostné vztahy s muži či ženami. „Miloval jsem Boha. Jako bych zapomněl, že mám tělo,“ vzpomínal v pořadu Blesku.

Video Už budu! Celý rozhovor s knězem Jiřím Peškem - pdc, ub, Chebotareva, Železný
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Po maturitě nastoupil na teologickou fakultu a pokračoval v kněžském studiu, protože v tom spatřoval něco smysluplného, krásného a velkého, kdežto svou sexualitu a tělesnost záměrně potlačoval do pozadí. Dnes s odstupem vidí, že již na střední škole byly chvíle, z nichž by se dalo rozpoznat, že jej přitahují muži, ale přeci jen byly 90. léta a informací měl málo. Velký zlom nastal během studií, kdy potkal atraktivního muže.

„V těch 22, kdy už jsem studoval na kněze, jsem se zakoukal do spolužáka a on se zakoukal do mě. Tehdy jsem dostal první pusu od kluka, a tak mně docvaklo, že jsem zřejmě gay,“ přiznal host podcastu, který zůstává knězem, ale je momentálně suspendovaný a nemůže vykonávat kněžskou činnost. Se svojí probouzející se sexualitou se mladý muž vyrovnával masturbací, ačkoliv je to v katolické církvi vnímáno jako hřích. „Bral jsem to samozřejmě jako něco nepatřičného, takže jsem o tom mluvil u zpovědi,“ dodal.

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde.

Přesto všechno pokračoval ve studiu a stal se z něj farář. Ve svých 33 letech pobýval pracovně v Římě, když se seznámil se sympatickým zdravotníkem z Brazílie. „Randil jsem s ním 3 měsíce a bylo to takové velmi nevinné a zároveň velmi romantické. Objevil jsem toho hodně o sobě a strašně moc mě to posunulo dál. Tehdy jsem poprvé připustil, že by to mohlo být ještě jinak a zažíval jsem si takové morální dilema,“ líčil host podcastu. Později dokonce pozval jiného muže k sobě na faru a zažil jednu z nejkrásnějších nocí svého života.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.