Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

České ultra pálivé brambůrky narazily v Itálii: Přestanou je prodávat? Problémy měly už ve Francii

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2023
10:04

Italský antimonopolní úřad zahájil řízení v souvislosti s extrémně pálivými chipsy s názvem Hot Chip Challenge vyráběnými v České republice. Řízení je namířeno proti společnosti Dave's, která tyto chipsy v Itálii distribuuje, a mohlo by vést k pozastavení jejich prodeje na italském trhu, informovala o víkendu tamní média.

Chipsy Hot Chip Challenge se staly předmětem zájmu mládeže, která se natáčí při snaze o jejich konzumaci a videa pak zveřejňuje na sociálních sítích, hlavně na tiktoku. Produkt obsahující chilli způsobuje extrémní pálení, na což upozorňuje i sám výrobce.

Podle italského antimonopolního úřadu je při distribuci a marketingu využíván prvek výzvy ke zvýšení atraktivity a prodeje produktu, což vede zejména mladé spotřebitele k nerespektování běžných pravidel opatrnosti, píše list Corriere della Sera. Italská organizace na ochranu spotřebitelů UNC se podle listu domnívá, že existují podmínky k tomu, aby úřad rozhodl o dočasném zastavení prodeje chipsů v Itálii.

Na jaře chipsy Hot Chip Challenge kvůli obavám ohledně jejich bezpečnosti stáhl z prodeje jeden ze supermarketů ve Francii. Vedení společnosti HOT-CHIP, která chipsy vyrábí, tehdy ČTK sdělilo, že produkt nebyl stažen z prodeje na základě nesplnění legislativy, ale pouze po rozhodnutí manažera pobočky.

„Jako potravinářská firma jsme samozřejmě byli několikrát kontrolováni Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí i ministerstvem zemědělství, které prokázalo, že naše produkty splňují všechny povinnosti potravinářské firmy. Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažené v produktu Hot Chip Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy Evropské unie, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách,“ uvedla tehdy firma ve svém písemném prohlášení.

Zobrazit celou diskusi