Praha podle úřadu chybovala, když v letech 2018 až 2021 ve vyhláškách regulujících provozování hazardních her a loterií na území města vymezila konkrétní adresy, kde je možné herny, kasina či videoloterijní terminály provozovat. Místa ale nebyla vybrána na základě předem známých, objektivních a nediskriminačních kritérií.

Mlsna zamítl námitky Prahy, které se týkaly spáchání přestupku a jeho posouzení antimonopolním úřadem, nesouhlasil ale se způsobem, jakým úřad vypočítal pokutu. Při jejím stanovení uplatnil metodu takzvané absorpce, která platí v případě souběžných přestupků. V tomto případě ale podle předsedy nešlo o souběžné přestupky, ale o opakované porušení zákona. „Posuzovaný přestupek nebyl v souběhu s již dříve stíhanými přestupky, proto zásada absorpce nemohla být aplikována. Naopak nyní posuzovaný přestupek byl již opakovaným porušením zákona, proto bylo namístě pokutu navýšit za recidivu,“ upozornil Mlsna.

Jedná se o druhou pokutu pro Prahu za chyby v loterijních vyhláškách. Letos v červnu předseda ÚOHS potvrdil sankci 2,7 milionu korun za stejnou chybu ve vyhláškách platných v letech 2012 až 2018, tuto pokutu už hlavní město muselo zaplatit.

Za stejný postup byla v minulosti pokutována asi desítka radnic a obecních úřadů, pokuty se obvykle pohybovaly ve statisících. Pokutu v minulosti dostaly třeba Děčín, Karlovy Vary, Česká Lípa nebo Varnsdorf. Kromě hlavního města dosud nejvyšší pokutu, 869.000 korun, dostala Ostrava. Jak úřad dříve uvedl, pokuta za takovéto chyby může dosáhnout až deseti milionů korun, při stanovování její výše úřad přihlíží k závažnosti provinění, délce jeho trvání i území, které postup radnice ovlivnil. Rozpočet pokutované obce nebo města při tom nehraje roli.

Rozhodnutí předsedy ÚOHS je pravomocné, hlavní město musí pokutu v nové výši zaplatit, může se ale bránit podáním správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

Hlavní město se bude bránit

Hlavní město se chce bránit. „Proti rozhodnutí opět budeme podávat žalobu. Chceme si obhájit právo na samosprávu. Pokutu nicméně samozřejmě uhradíme,“ sdělil ČTK městský radní Adam Zábranský (Piráti).

Fotogalerie
5 fotografií