Stavba nové linky pražského metra začala loni, ve výstavbě je nyní kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, kterého se týká diskutovaný tendr. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice.

V tendru na úsek linky D z Olbrachtovy na Nové Dvory uspělo sdružení vedené společností Subterra s cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH. Sdružení PVM, které nabídlo cenu o dvě miliardy nižší, nejprve neúspěšně podalo námitky u DPP a následně se obrátilo na ÚOHS.

Podle Švandy antimonopolní úřad na základě podnětů sdružení vede dvě řízení, první se týká jeho vyloučení z tendru a druhé výběru dodavatele. Délku řízení podle něj nelze předvídat. „Úřad si v jednom z uvedených řízení zadal zpracování znaleckého posudku, přičemž lhůta pro vydání rozhodnutí v takovém případě neběží,“ uvedl mluvčí.

Několikahodinová rozprava

O tématu několik hodin diskutovali pražští zastupitelé, a to už podruhé. Na minulém jednání bod kvůli nepřítomnosti ředitele DPP Petra Witowského přerušili. Šéf kontrolního výboru zastupitelstva Ondřej Prokop (ANO) navrhl, aby zastupitelstvo pověřilo primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti) zajištěním posouzení tendru neziskovou organizací, jako je Transparency International nebo Rekonstrukce státu. Hřib to označil za zbytečné. „Pan Prokop se dobývá do otevřených dveří,“ řekl s tím, že s organizacemi už nějakou dobu jedná.

Witowski na jednání zopakoval, že informace z médií, ze kterých kritici čerpají, nelze považovat za prokázaná fakta. „Je potřeba k tomu přistupovat jako k medializovanému názoru jednoho z těch soutěžitelů,“ řekl. Dodal, že zpracování posudku ze strany ÚOHS je standardní postup. „Jsme přesvědčeni o tom, že jsme žádný zákon neporušili a že jsme postupovali zcela v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ řekl dále.

Nedostatek informací?

Prokop a další opoziční zastupitelé kritizovali Hřiba za to, že nesdílí dostatek informací o tendru. Hřib k tomu opět uvedl, že postupuje podle zákona. Už na minulém jednání naopak kritizoval Prokopa za jeho mediální vyjádření, například o tom, že město má kvůli komplikacím v tendru problémy s možností čerpat půjčku od Evropské investiční banky (EIB) asi 23 miliard korun.

V té souvislosti zástupci DPP a města dříve uvedli, že půjčka narušena není, protože ji sice EIB schválila, ale zatím není čerpána. ČTK to potvrdil mluvčí EIB Tim Smit. „Projekt byl schválen správní radou EIB, ale samotná úvěrová smlouva ještě nebyla podepsána,“ sdělil. Dodal, že prodleva mezi schválením a podpisem smlouvy o financování není u velkých infrastrukturních projektů neobvyklá. „Pokud jde o stížnosti týkající se procesu zadávání veřejných zakázek, upozorňujeme, že námitky u velkých infrastrukturních projektů nejsou neobvyklé,“ uvedl a dodal, že řešení musí odpovídat zákonným procesům dané země.

Video
Video se připravuje ...

Jak bude vypadat nová linka D pražského metra? Videohub

Fotogalerie
25 fotografií