Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová ostře v ČT: Příliš lží a nenávisti v nízké kampani! Hrozí mentální odklon od Západu

Autor: simao, lig - 
27. září 2023
19:29

Slovensko čekají o víkendu předčasné volby. Prezidentka Zuzana Čaputová v ČT televizi uvedla, že předvolební kampaň byla plná lží a nenávisti - a vedená v rámci velmi nízké politické kultury. Hrozí podle ní mentální odklon Slovenska od Západu.

„Chci vnímat volby jako demokratickou příležitost na nastavení zrcadla zemi v dané době, v daném čase. A věřím, jsem přesvědčená o tom, že ty volby budou demokratické. Nechci, aby to znělo jako samozřejmá hodnota. Pamatuji si ještě volby z dětských let, kdy jsme demokratické a svobodné volby neměli,“ uvedla Čaputová.

Volby podle ní přinesou aktuální změření nálad a preferencí na Slovensku, vytvoří pak obraz o vůli lidí na Slovensku, podotkla Čaputová, která doufá, že k volbám přijde co nejvíce lidí.

„V mnohých aspektech jsou jiné, už i ta předvolební kampaň je jiná, než jsme byli svědky doposud,“ řekla v ČT Čaputová. „Kampaň, kde by se tak intenzivně pracovalo se lží, povýšenou na názor, případně s nenávistí, si já po 89 nepamatuji. Kampaň je velmi nízká z hlediska politické kultury,“ míní Čaputová.

„Upřímně řečeno, nechci podléhat nějaké hysterii,“ pokračovala Čaputová. „Možná budou testované hranice demokracie, nemyslím si, že by Slovensko čekal odchod od demokracie a nebo že by nás čekal totální zvrat v geopolitice (...) Strany nemluví o odchodu z EU či NATO, ale zároveň to, co možná hrozí a nebo to, co je reálné, je jistý mentální odklon od Západu. Někteří političtí představitelé dokonce hovoří o tom, že všechno zlé přišlo ze Západu a všechno dobré přišlo z Východu a podobné výrazy a názory, které posluchači ze západní části Evropy mohou vzbuzovat obavu,“ upozornila Čaputová.

„To, co voličům doporučuji, je, aby nehledali dokonalost. Nikdo z nás není dokonalý. Ale aby hledali možnou největší míru ztotožnění s danou politickou stranou a nebo političkou, politikem. A aby takových lidí vybírali. Je třeba vnímat to, co kdo nabízí, jaké má plány se Slovenskem do budoucna, co ho motivuje, jak je schopný ovládat své emoce, do jaké míry pracuje s emocí nenávisti, strachu, do jaké míry žije podle toho, co hovoří,“ dodala Čaputová.

Video  Skandál a ostuda na Slovensku: Ostrá potyčka expremiéra s exministrem!  - Facebook - OLaNO (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
Video se připravuje ...

Slovensko čelilo dle Čaputové velmi silné vnitropolitické nestabilitě, ale i externím krizím - pandemii covidu-19 a válce na Ukrajině, následně pak rekordní inflaci a energetické krizi. Čaputová připomněla, že za 4 roky svého působení v prezidentském úřadu zažila už 4 vlády.

„Spolu s tím je spojená vysoká míra zklamání, frustrace lidí, voličů, kteří měli evidentně jiná očekávání,“ poznamenala Čaputová, že hrozí inklinace k tvrdým, rychlým, radikálním řešením.

Podle Čaputové je problémem to, že preference demokratických stran sice nejsou zanedbatelné, ale jsou velmi rozptýlené, v demokratickém spektru je „diverzita, atomizace i snížená schopnost spolupracovat, vytvořit silnější blok, jako tomu bylo např. v České republice“.

Podle Čaputové je Slovensko jednou z nejnáchylnějších zemí, pokud jde o důvěru v dezinformace. „Četla jsem o tom různé studie, jsou velmi zajímavé. Někteří psychologové a vědci mluví na základě průzkumů o tom,  že je to inklinace k autoritářskému způsobu vládnutí, k maskulinitě ve vedení státu a nebo při uchopení moci,“ varovala Čaputová před tím, že dezinformace jsou často šířené i přímo ze slovenského parlamentu.

Je proto třeba pracovat zejména s mladou generací, pokud jde o kritické myšlení a vzdělávání, uvedla slovenská prezidentka. „Čelíme krizi demokracie. Demokracie všude na světě je pod obrovským tlakem - i kvůli dezinformacím, šířeným na sociálních sítích,“ řekla v ČT.

Dělají z ní Sorosovu služku. Absurdní, říká Čaputová

Čaputová zmínila, že sama čelí řadě dezinformací. „To jsou tak absurdní věci od vlastizrádkyně, Sorosovy služky, americké agentky až po nevím co všechno. S tím se velmi těžko bojuje, zejména proto, když algoritmy pracují právě tak, že podporují šíření nenávisti,“ uvedla Čaputová, která v prezidentských volbách 2024 na Slovensku již kandidovat nebude.

„Přiznám se, že na to moje rozhodování jsem si dopřála dostatek času, abych se rozhodla v takhle důležité věci správně. Byla to kombinace velmi silných osobních důvodů a odhadu svých sil a možnosti kvalitně v této pozici působit potenciálně dalších 5 let,“ vysvětlovala Čaputová.

„Rodina byla pro mě největší priorita vždy. A možná je to paradoxní, ale i kvůli rodině, mým dětem jsem do té funkce šla, protože i pro ně tvoříme budoucnost Slovenska. Tam nenastala změna z hlediska vnímání priorit. Ale ano, naznačila jsem, že ten tlak - ale nebyl to ten primární důvod, ale součást mého rozhodování - souvisel i s tím, že tlak i na mou rodinu až na fyzickou integritu je pro mě faktor, který jsem musela a chtěla zohlednit," dodala Čaputová.

Video  Zuzana Čaputová a její vzkaz před volbami: Nehledejte dokonalé politiky.  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

 

 

RASPUTIN ( 2. října 2023 16:39 )

ŹENA SE STÁLE KYSELÝM VÝRAZEM

Ludmila Micikova ( 30. září 2023 16:29 )

Paní prezidentka Caputova bude mit prilezitost po techto volbách pověřít
viteze sestavením vlády. Je zřejmé, že to nebude jednoduchý akt, ktery při nějakých turbulencich se může zkomplikovat. Slovensko čekají za par měsíců prezidentské volby, po kterých muze nastat zklidnění a vytvoření skutečně reprezentativní vlády. Taková je komplikovaná situce na Slovensku.

Petr Kolar ( 29. září 2023 13:46 )

Ono staci pani Caputova akceptovat demokracii se vsim vsudy - tj. pravem volicu si zvolit i spatne. A prave zavedeni cancel culture je duvod proc plno lidi oficialnim mediim a statu neveri, na podpore ziskavaji radikalove.
Historie se proste opakuje, kdyz selzou elity lide zvoli kohokoliv, kdo jim da nadeji (i treba falesnou). Historickych prikladu je hodne (Hitler, komunisti v 2sv. valce v CR, nastup ANO).

kristinn ( 29. září 2023 12:48 )

Potrebuje, aby sa do vlády dostalo PS. Dnes v noci som na Tik-toku zachytila rozhovor novinárky Tódovej so Šimečkom, ako sa rozprávajú o falšovaní volieb a úplatkoch.Neviem, či ich skutočne niekto nahral, alebo to bolo fake, ale za vyšetrenie
to stojí...
http­s://ww­w.tik­tok.co­m/@ver­tene­verte2­/vide­o/7283­943117­818957­088?is­_from_­webap­p=1&sen­der_de­vice=­pc&web­_id=72­634009­470686­34656

jaja1973 ( 29. září 2023 09:05 )

Táto pani špini štát ,na čele ktorého je. "hrdá vlastenka".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa