Vzorek kuřecích prsou, který obsahuje salmonelu, odebrala veterinární správa na skladě společnosti SOFIL v Praze 6. „Prvotním dovozcem do ČR a jedním z významných distributorů masa byla společnost MADE, dodavatelem obchodní firma se sídlem v Nizozemsku,“ uvedla veterinární správa s tím, že významnou část masa distribuoval také řetězec Makro. Distributoři podle SVS oslovují své odběratele, aby zboží vrátili.

Zkažené maso bylo i v Kostelci

Salmonela se může do lidského těla dostat jak požitím kontaminované potraviny, tak z kontaminovaného prostředí, například z nádobí. Způsobuje onemocnění, které se většinou projevuje střevními problémy. Rizikové je pro seniory, nemocné lidi nebo malé děti. Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou potravin.

Vzorek prsních řízků odebrala veterinární správa ve skladu společnosti Polar Trading v Kostelci nad Černými lesy. Uvedla, že šarže obsahující salmonelu, byla součástí větší zásilky. Kuřecí maso od společnosti odebírají především restaurace a jídelny, doplnila SVS. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v září našla salmonelu také v kuřecím mase z olomouckého Penny Marketu.

Šlo o maso z Ukrajiny zpracované na Slovensku. Od stejného výrobce, společnosti WE Trade, našla salmonelu také v kuřecím mase v řetězci Tesco. V červenci SZPI upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu.

Fotogalerie
5 fotografií