Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Němci zavádějí kontroly na hranicích s Českem i Polskem: Kvůli převaděčům

Aktualizováno -
27. září 2023
13:48
Autor: ČTK - 
27. září 2023
13:19

Německá policie s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českou republikou a Polskem zesílené pružné a mobilní kontroly, cílem je boj proti převaděčům. Dnes to oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ministryně dohodnuty se sousedními státy a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii.

„Musíme bezpodmínečně zastavit převaděče, neboť kvůli maximálnímu zisku dávají všanc lidské životy. Proto spolková policie okamžitě začíná s dodatečnými flexibilními kontrolami v klíčových místech pašeráckých tras na hranicích s Českem a Polskem,“ řekla Faeserová.

Namátkové mobilní kontroly na hranicích s Německem navazují na dohodu s Faeserovou a řadu jednání české a německé policie v tomto týdnu. Na dotaz ČTK to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Společné policejní akce na hranicích jsou zaměřené na účinný boj proti převaděčům,“ komentoval Rakušan. Připomněl, že dnes odpoledne bude policejní prezident Martin Vondrášek jednat se svým německým spolkovým protějškem Dieterem Romannem. Vondrášek bude v 16:30 komentovat výsledek jednání.

Rakušan v pondělí v pořadu Ptám se já na webu Seznam zprávy uvedl, že se s Faeserovou o víkendu domluvil na tom, že němečtí policisté společně s českými budou moci dohlížet na migrační situaci už na české straně hranice. Obě země podle něj také chystají společné akce proti převaděčům. Pokud přinesou výsledek, Faeserová nebude uvažovat o stálých kontrolách na hranicích, doplnil Rakušan.

Německo tak prozatím nezavede stacionární kontroly po vzoru těch, které na vybraných místech provádí od roku 2015 na pomezí s Rakouskem. Zavedení takových kontrol ale Faeserová nevylučuje, v minulosti je opakovaně označila za poslední možnost.

Faeserová je pod tlakem regionů a konzervativní opozice, aby zastavila nelegální migraci. Do konce srpna v zemi požádalo o azyl 204.000 lidí. Očekává se, že do konce roku může být takových žádostí až 400.000.

gabreta ( 27. září 2023 17:03 )

A přemejšlel ten blbej učitel z Ministerstva Vnitřností nad tím, zavést kontroly na vnější hranici se státama, odkud k nám šmejdi přichází? Ty, co na Českoněmecký hranici drapnou, zůstávají u nás a my je budeme živit a převychovávat?

krapotkin ( 27. září 2023 15:59 )

Snadná pomoc - převaděče zastřelit, migranty posadit do letadla a vyhazovat je bez padáku nad jejich domovinou. Dobře to dělají v Saudské Arábii.

Zobrazit celou diskusi