Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trable v Lánech: Balákovi se nechce opustit bydlení za hubičku, ale... prodává bazén za půl milionu!

Autor: vja - 
15. září 2023
15:55

Bývalý ředitel lánské obory Miloš Balák stále neopustil prostornou hájenku, kterou si pronajímá od Pražského hradu. Odejít přitom měl do konce srpna. Sporná je momentálně i jeho snaha o prodej bazénu, který si na pronajatém pozemku vybudoval. Jeho nástupce se podle informací Deníku N již poohlíží po právních cestách, jak Baláka z obory vyšachovat.

Rozměrný bazén Balák nabízí na populárním inzerentním serveru Bazoš. „Prodám bazén, měří 4x8m, se zastřešením 9x5m, dá se pod tím chodit,“ stojí v nabídce. Za krytý bazén požaduje částku půl milionu korun. „Soukromé koupaliště“ si Balák postavil nedaleko hájenky, kterou měl od Hradu v pronájmu. 

Za bydlení jako pro krále bylo šéfovi lánské obory měsíčně účtováno 6300 korun. Balákův příbytek čítá neuvěřitelných 21 místností, přičemž pozemek se rozkládá na 5 000 m². Bazén si podle svých slov stavěl kompletně na vlastní náklady.

Dosavadní nájemní smlouva byla po nástupu prezidenta Petra Pavla vypovězena kancléřkou Janou Vohralíkovou. K opuštění pronajatého stavení Baláka vyzval i jeho nástupce Pavel Rus. Termín vystěhování byl jimi stanoven na 31. srpna.

Vystrnadit bývalého šéfa obory se však zjevně stále nedaří. „Pan Balák se k 31. srpnu nevystěhoval,“ uvedl Pavel Rus. Sporný je momentálně zejména prodej bazénu, který byl zbudován na pozemku, jehož Balák není vlastníkem. „To je moje soukromá věc,“ okomentoval celou situaci Balák. „Až to bude na pořadu dne, budeme to řešit s právníky Pražského hradu,“ stojí si za svým Rus.

I přes zjevný tlak z Kanceláře prezidenta se však Balák stále nevzdává. Na Lesní správu Lány totiž podal žalobu týkající se neplatnosti výpovědi z nájmu. Zároveň si však drží určité „trumfy v rukávu“. Tvrdí například, že vzhledem k tomu, že stále figuruje v lesní správě, má na bydlení v hájence právo. „Lesní správa Lány jako důvod výpovědi uvedla i jeho kauzy, ve kterých byl soudem uznán vinným,“ poznamenal Rus.

Balákovi v minulosti exprezidentem Milošem Zemanem byla udělena milost. Odsouzen byl původně za ovlivnění zakázky ve výši 200 milionů na odvodnění a zajištění svahů v blízkosti nádrže Klíčava v oboře. Původně vyměřený trest tehdy spočíval v tříletém odnětí svobody, zákazu činnosti na 4 roky a pokutě 1,8 milionu korun. „Odkazoval se na milost a tvrdil, že jeho trest je zahlazený a je potřeba se na něj dívat jako na nevinného,“ uvedl k „řádění“ Baláka jeho nástupce.

Potíže měl Balák i v případě těžby kamene v lánské oboře, kdy se obrátil na Nejvyšší soud.  "K té druhé kauze Balák uvedl, že se necítí být vinen, že nepoškodil organizaci, protože Lesní správa Lány po něm nevymáhá žádnou škodu," doplnil Rus.

Video  Bleskové zprávy: Kdy se vystěhuje Balák? A detaily pohřbu Šulcové (†76)  - Petr Macek, Lukáš Červený, reuters, ČTK
Video se připravuje ...

Nada Panoskova ( 19. září 2023 08:12 )

Dva roky na neschopence?To jde? Já myslela ,že neschopenka platí pouze rok a pak je invalidka

jajas ( 16. září 2023 19:15 )

Tak já teda nevím, jak může někdo prodávat bazén, když ten pozemek není v jeho vlastnictví? By mně zajímalo, kdo by si to koupil?

dostojevskij ( 16. září 2023 08:50 )

Já myslím, že by měl chudák ještě žádat o doplatek na bydlení..... Je to hnus velebnosti, čeho jsme se dožili!!!! Arogance moci jak za socíku!!!! Normálně si s námi vytírají zad..... Kam jsme to dotáhli za 33 let.

DanY67 ( 16. září 2023 07:29 )

Nemůžou kdy má PN

DanY67 ( 16. září 2023 07:28 )

Vždyť co jsem cet Bakalovy bývalé byty v Ostravě 1+1se inkaso a vše kolem pohybuje od 9-15tisic korun a to je nějakých 35-45m2 tak že to v podstatě tenhle člověk bydlí zadarmo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa