Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan popsal velkou proměnu České pošty. Jak bude transformace vypadat?

Aktualizováno -
29. června 2023
14:02
Autor: ČTK, vja - 
29. června 2023
12:56

Vláda ve středečních večerních hodinách finálně schválila plán transformace České pošty. Záchrana státního podniku nakonec vyjde mezi roky 2024 a 2026 na 4,5 miliardy korun. Z pošty se vydělí poskytovatel logistických služeb, zbývající podnik pak bude figurovat jako kontaktní místo státu s občanem. Veškeré podrobnosti k procesu sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci.

Po rozdělení pošty bude státní podnik sloužit jako kontaktní místo občana se státem. Měl by mimo jiné umožnit řešení digitální agendy lidem, kteří k ní sami nemají přístup, mohl by také zajišťovat služby, na které stát kvůli redukci agend nebude mít dostatečné personální kapacity. Rakušan zdůraznil, že za hlavní výhodu považuje širokou pobočkovou síť, která může lidem v regionech přiblížit státní služby.

Pobočková síť pošty by také podle Rakušana mohla sloužit jako infrastruktura, kterou by mohli využívat i soukromí klienti. Jako příklad zmínil zajištění výběru hotovosti v místech, kde se bankám nevyplatí provozovat bankomaty. Podrobnosti, včetně konkrétních projektů, chce představit ve čtvrtek.

Česká pošta je v posledních pěti letech ztrátová kvůli úbytku provozu i nedostatečné úhradě nákladů státem. Loni zvýšila ztrátu o 1,044 miliardy na 1,725 miliardy korun. Rakušan řekl, že letos je výhled hospodaření lepší. Provozní výsledek hospodaření by se měl stabilizovat v roce 2025, dodal.

Podle ministra vnitra bude do budoucna také nutné nově definovat služby, které stát bude vyžadovat od České pošty. Rakušan řekl, že nemá smysl udržovat agendy, které se využívají jen minimálně, ale představují finanční zátěž.

Rakušan: Na pobočkách budou mít lidé stát na dosah. Pošta dostane nové úkoly

Ministr vnitra Vít Rakušan dnes na tiskové konferenci představil podrobnosti plánované reformy České pošty. „Česká pošta potřebuje změnu, aby měla zásadní smysl v naší společnosti. Pokud se podíváme na její současné fungování, trochu zaspala. Musíme jí dát význam a vizi, aby pobočková síť měla reálné využití, aby byla schopna přinášet jasné hodnoty a občanům služby, které potřebují,“ zahájil svou prezentaci.

Ministerstvu se společně s vedením pošty prý podařilo stanovit jasné úkoly, které má pošta mít i podobu její struktury. „Hovoříme o vyčlenění komerčních služeb, tedy logistiky, do nově vzniklé akciové společnosti. Ve společnosti státní je zásadní bavit se o tom, jaké služby má občanům poskytovat. Má se stát kontaktním místem pro občany, kteří dávají přednost fyzické komunikaci. Těch 2900 poboček má sloužit jako kontaktní místo státu, kde můžete dosáhnout na mnohé služby,“ informoval ministr.

Unikátní síť pošt je podle Rakušana jakousi železnicí do regionů. Jedním typem služeb, kterou by pošta následně mohla poskytovat, jsou například ty bankovní. „Chceme, aby ji využívalo co nejvíce dopravců – státní instituce i komerční subjekty. Banky se zbavují bankomatů, tak třeba cashové služby jsou něco, co je schopná Česká pošta poskytovat,“ doufá ministr vnitra.

Nové úkoly, které pošta bude mít, by měly ve velkém odlehčit i úřadům a pomoci ministerstvům s tolik potřebnými úsporami. „Při škrtání poboček jsme vycházeli z jedné zásadní úvahy – neškrtejme pobočky tam, kde je pouze jedna. Na těchto pobočkách budou mít občané ten stát na dosah. Nechceme, aby stát byl větší, chceme přijít s konceptem, kdy ministerstva na kmenových úřadech si budou moci dovolit personální i místní úspory proto, že takovou službu bude moci poskytovat ČP, a to blíže občanům,“ nechal se slyšet Rakušan.

V současné chvíli je prý vývoj ekonomiky ČP lepší, než v minulých letech. Model jejího fungování je ale momentálně neudržitelný. Mít poštu ve stávající podobě nemůže podle ministra ekonomicky vycházet. Stabilizace hospodaření a transformace si vyžádá státní finanční pomoc mezi lety 2024-2026 ve výši 4,5 mld. korun.

Česká pošta musí být schopna plnit i klasické poštovní služby, ale v takové míře, v jaké je občané potřebují, a v takové míře, aby byla efektivní. Zároveň pošta musí plnit celé spektrum nových úkolů, které stát zadává,“ uvedl ministr s tím, že pošta zůstane kontaktem v regionech a zároveň převezme od státních úřadů agendu, kterou zajistí pro stát s nižšími náklady a vyšším komfortem pro občany.

Rakušan se vyjádřil i k rušení poboček, které označil za zatažení ruční brzdy. „To, že zmizí nějaké pobočky, to není reforma. Šlo o zatažení záchranné brzdy a bylo to projevem politické odvahy, ke které mělo dojít dávno. My se k tomu odhodlali. Myslíme si, že ten projekt naopak přesvědčí občany ČR, že ČP má v naší republice své místo a budoucnost, která je mnohem smysluplnější,“ doufá.

Video  Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 30. června 2023 08:13 )

ověřit podpis je rychlejší na matrice než na poště. Vše jde vyřídit rychleji než čekat na poště

Jaryn19 ( 30. června 2023 08:11 )

balíkovnu mám kousek od bytu v Alzaboxu, takže na poštu nechodím a na balíky od České pošty nečekám

hejhej ( 29. června 2023 20:27 )

Tak hloupého ministra vnitra jako je Rakušan jsme tady ještě neměli. Zmatky, to je jediné , co tento šašek umí, potažmo celá trapná, hloupá vláda.

Jirik-ta ( 29. června 2023 14:22 )

vizionář

Tara-Tara ( 29. června 2023 14:12 )

kdo asi má zálusk tady ve městě na lukrativní budovu pošty, sloužící už od 19. století a místo ní budeme jako trubci čekat hodiny v "likusáku" na sídlišti....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa