Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co stojí za problémy České pošty? Lidé o ni nemají zájem, ekonom mluví i o selhání vedení

  • Autor: David Polák,Maxmilián Nový - 
    5. 4. 2023
    05:00

    Razantní šetření, nebo insolvence - tak nějak mohlo vypadat rozhodování České pošty. Jenže proč se státní podnik dostal do takové situace? Jeho zástupci to vysvětlují klesajícím zájmem lidí o služby. Další za tím vidí i selhání managementu. Česká pošta před pár dny oznámila zrušení 300 poboček. To ji má zachránit před pádem do insolvence, protože podnik jen za minulý rok vykázal ztrátu 1,5 miliardy korun.

    Finanční problémy pošty nejsou ničím novým. Už dlouho měl podnik podle exministra vnitra Jana Hamáčka (44, ČSSD) náklady vyšší, než zákon umožňoval uhradit. Stát však dřív mohl na náhradách doplácet jen okolo 500 milionů korun.

    Pošta musela ten zbytek, co nedostala od státu, vydělat na ziskových věcech, což byly většinou balíky nebo finanční služby. A když už ani to nešlo, tak to řešila prodejem majetku,“ řekl Blesku Hamáček. „Pak už nebylo co prodávat, současně nebylo na investice a nebylo na platy, protože to všechno požral ten dluh,“ dodal. Evropská komise sice následně státu dovolila poště přispívat, na dohnání dluhu už však bylo pozdě.

    Video  Vedení České pošty vysvětluje, jak vybíralo pobočky ke zrušení  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 1.Klesající zájem a digitalizace

    Navíc poptávka po tradičních poštovních službách dlouhodobě klesá. „Za posledních pět let klesl zájem o tyto služby na pobočkách o 40 %, a to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Naopak náklady na provoz neustále vzrůstají,“ vypočítával problémy mluvčí pošty Ivo Vysoudil.

  • 2.Chyba vedení

    Podle ekonoma Štěpána Křečka může za problémy i vedení podniku. „Management selhal, změny jsou velice důležité, aby se Česká pošta mohla dostat do zisku,“ řekl Blesku.

    Video  Fiala s Rakušanem ve shodě: Českou poštu zachráníme! A slib renovace  - Vláda ČR
    Video se připravuje ...

  • 3.Poštovní licence

    Ekonom Dominik Stroukal (35) dodává, že pošta jako prodloužená ruka státu musí nabízet služby v rámci poštovní licence. Pošta tak musí zajistit doručování lehkých zásilek, doručování peněz poštovní poukázkou nebo zdarma dodávat zásilky pro nevidomé. „Stát za tuhle službu dává jen miliardu a půl. Takže tam není jiné východisko, než že by stát musel vyplácet víc, anebo by musela pošta projít nějakou transformací. Ta si vybrala druhou cestu,“ uvedl Stroukal. Ten dodal, že lidé od vlády chtějí, aby více šetřila, a tohle může být jeden z příkladů. Jinak by dle něj musel stát doplácet mnohem více než dnes.

  • 4.Průzkum za 40 milionů?

    Za průzkum měření spokojenosti zákazníků chtěla Česká pošta „vysolit“ 40 milionů korun. Vypsala pro to soutěž na dodavatele. Poté co na tendr upozornily Hospodářské noviny, se výběr zrušil. „Tendr byl vypsaný v únoru za bývalého vedení podniku. V současné době, kdy musíme hledat úspory napříč firmou… není možné provádět veřejné zakázky, které nejsou pro chod firmy či transformační proces nezbytně nutné,“ uvedl k tomu dočasný šéf pošty Miroslav Štěpán.

    Video  Exšéf České pošty pro Blesk: Pošta má jedinou šanci na přežití! Jakou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Vladimír Daneš ( 5. dubna 2023 23:15 )

V pondělí večer jsem objednal televizi a dneska mi ji přivezla pošta v poledne až k baráku...2 metry od vchodu za 99 Kč ...myslím že je to dobrá služba....

Miloslav Podhola ( 5. dubna 2023 19:33 )

Pošta je absolutně nespolehlivá v dodávání balíků! Ač stále zdražuje známky na dopisy, nedrží přislíbené doručovací lhůty.
Když mi na shopu někdo, přes můj odpor pošle balíček přes poštu, mám domácí vězení a někdy jsem musel i na poštu, ač jsem na oznámenou dodávku čekal doma.
Poštu by měli zrušit jako celek a předat její agendu soukromníkům.

nespokojeny ( 5. dubna 2023 17:29 )

To je česká pošta, budujeme ji od 1989 a následně tj. přes 30roků.
Podobné tj. u Českých lesů, Českých drah....atd.
Komunisti dělali vše špatně v tom snad bude všeobecná shoda.
Proč to tedy takto dopadá dnes????

Jirik-ta ( 5. dubna 2023 15:40 )

Na penze není, pošta krachuje, pobočky se ruší. Pro šéfy peníze ale jsou. I na videa s operní divou. (youtb) doporučuji
Komunistická strano ty to vidíš 👔🧣😢

Jan Novák ( 5. dubna 2023 14:47 )

ZA nezájmem a Českou poštu stojí demyšlené a nesmyslné zdražování služeb, za zaslání dopisu 122.-Kč apod. V době internetu, a mobilních telefonu je takové zdražování, sebevražda. Navíc některé služby jsou nekvalitní a k tomu vice než podivná otvírací doba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa