Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Zabil ji stesk.“ Poslední rozloučení s exposlankyní Lorencovou (†83). Babiš poslal věnec

Aktualizováno -
21. dubna 2023
16:08
Autor: ČTK, Karel Janeček, for - 
21. dubna 2023
14:36

Na poslední rozloučení v Ostravě s někdejší investigativní novinářkou a bývalou poslankyní za hnutí ANO Janou Lorencovou, přišla jen hrstka nejbližších přátel a exšéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Předseda hnutí Andrej Babiš zaslal věnec. Lorencová zemřela 14. dubna ve věku 83 let. Podle smutečních hostů zemřela kvůli zradě manžela, který jí po 50 letech opustil. Byla známá svými reportážemi v České televizi (ČT) o kauze lehkých topných olejů, o podvodech s drahými kameny nebo o krachujících kampeličkách. V roce 2018 jí prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy o stát.

Lorencová se narodila 2. dubna 1940 v Biskupicích na Třebíčsku a koncem šedesátých let minulého století studovala žurnalistiku. Studium nedokončila, protože nesouhlasila se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Její památku přišel uctít podle redaktora Blesku mimo jiné i bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Za hnutí ANO poslal také smuteční věnec stávající předseda Andrej Babiš (ANO).  „Měli jsme Janu rádi. Ona se nebála těpat do věcí, které nebyly podle ní v pořádku s lidským svědomím. Přinesl jsem kondolenční knihu, byla vystavená týden u nás ve sněmovně,“ řekl Blesku poslanec. Smuteční hosté si také mohli vzít knihu Lorencové, která se na pohřbu rozdávala. 

Pohřeb novinářky a exposlankyně ANO Jany Lorencové (21.4.2023) Pohřeb novinářky a exposlankyně ANO Jany Lorencové (21.4.2023) | Blesk:Karel Janeček

Zabilo ji, že se na ní vykašlal!

Ještě než-li zazněla první smuteční písnička Luise Armstronga s názvem What A Wonderful World, hosté na svou milovanou Janičku živě vzpomínali. „Zabilo ji, že se na ni manžel Honza vykašlal po padesáti letech vztahu,“ řekla jedna z žen. „Ano, zemřela steskem, když přišla o celoživotního parťáka, oporu. S Honzou se k sobě stále vraceli, a rozcházeli se, ona ho do poslední chvíle milovala a on s ní nechtěl už nic mít. Těsně před smrtí dokonce podal žádost o rozvod,“ popisovala jiná žena.

Nepřijeli oba bratři zesnulé

„Jsou staří, nejsou na tom zdravotně dobře, jsou těžce nemocní. Jeden, bydlí v Českém Krumlově, a druhý až v německém Mnichově,“ řekl muž z party přátel, kteří pohřební obřad pro zesnulou připravili.

Podle zjištění Blesku neměla Jana Lorencová žádné potomky. „Do poslední chvíle měla zdravou mysl, a jen ten její Honza jí sebral veškerou sílu dál žít. Ona byla i přes všechny ty sloužité kauzy, které odhalila, uvnitř velmi jemnou dámou. Přesto, že to byla ona, kde zaváděl v Česku investigativní žurnalistiku,“ řekla kamarádka zesnulé.

Lorencová roku 1970 pracovala z politických důvodů zhruba 20 let jako servírka, pak se mohla vrátit k profesi, kterou studovala. Prošla několika tištěnými médii, v roce 1994 zakotvila v ČT. Proslulost získala v devadesátých letech reportážemi v pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí a Případ pro reportérku.

V letech 2013 až 2017 se Lorencová aktivně věnovala politice, působila v Poslanecké sněmovně, kam byla zvolena jako nestraník za hnutí ANO. V roce 2012 neúspěšně kandidovala do Senátu jako nestranička za Stranu státu přímé demokracie - Stranu práce. V říjnu 2018, kdy dostala vyznamenání od prezidenta Zemana, ji server manipulátoři.cz označil za šiřitelku nepravdivých informací.

Video  Pohřeb exposlankyně Jany Lorencové (†83)  - Blesk/Karel Janeček
Video se připravuje ...

1pravda1 ( 22. dubna 2023 00:24 )

TY JSI ADOROVAT KOMANČE PÁVKA A S PÁVKOVOU - PROSPĚCHÁŘE ZA KAŽDÉHO REŽIMU A PŘESTAŇ KOPAT DO TAK VÝZNAMNÉ ŽENY JAKO BYLA PANÍ LORENCOVÁ...

istyl ( 21. dubna 2023 20:40 )

verně mu slúžila

istyl ( 21. dubna 2023 20:39 )

Ano, zemřela steskem,po svem sefovi, Ano...

bullshit ( 21. dubna 2023 19:23 )

Není mi jasné proč tato statečná novinářka udělala eskapádu a vstoupila do ANO sekty velkého lháře a vyčůránka. Tím dehonestovala svoji téměř celoživotní práci. Třešnička na dortu - poctivě zbohatnuvší miliardář a lidumil poslal věnec

Staroduchodce ( 21. dubna 2023 18:20 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa