Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drahý cukr prověří inspekce, vejce antimonopolní úřad. Ministr Nekula: Slevy? Jen hra se zákazníky!

Aktualizováno -
21. března 2023
14:42
Autor: ČTK - 
21. března 2023
09:53

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zabývá podnětem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci. ČTK to sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podnět převzala od České obchodní inspekce (ČOI), které ho Nekula původně podal. Kontrola ČOI ještě neskončila, podle ní ale zatím nic nenasvědčuje porušení zákona. Ministerstvo navíc  podalo další podnět na ÚOHS kvůli cenám vajec, řekl Nekula. Naznačil, že obchodníci zneužívají své postavení na trhu.

Nekula o podání podnětu ČOI informoval na konci února kvůli možnému klamání spotřebitele. Uvedl, že ministerstvo zaznamenalo informaci, kdy cukr krystal byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 32,90 koruny a cena bez slevy byla 39,90 koruny.

Podle Nekuly nešlo o slevu, protože cena v akci byla běžná cena. Vnímá to jako klamání spotřebitele. Podnět dalo ministerstvo kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech na podzim loňského roku také antimonopolnímu úřadu.

„SZPI nemá kompetenci ke kontrole ve smyslu cenotvorby, oblastí slev je však oprávněna se zabývat v těch případech, kdy je sleva navázána na klamavou obchodní praktiku. Právě toto je předmětem hodnocení,“ uvedl Kopřiva.

ČOI k podnětu dříve uvedla, že u slevových akcí kontroluje především dodržování zákona o ochraně spotřebitele. Podle zákona prodejce musí dát ke slevě informaci o nejnižší ceně výrobku za posledních 30 dní před poskytnutím slevy. Inspekce také uvedla, že možné klamání spotřebitele zemědělských a potravinářských výrobků kontroluje právě SZPI, která se věnuje i kontrolám týkajících se slev.

Nekula ke kontrole ČOI uvedl, že je otázkou, zda je cena cukru ve slevě za 32,90 Kč pro spotřebitele výhodná. Upozornil na data Českého statistického úřadu, podle kterých stál v únoru kilogram cukru krystal v průměru 29,67 Kč.

„Je třeba říct, že většina obchodních řetězců zareagovala a cukr ve slevě nabízejí za 23,90 až 26,90. Sleva na úroveň, která je dokonce nad průměrnou cenou, je podle mého názoru jen hrou se zákazníky,“ uvedl. „Sleva se má uvádět z nejnižší ceny, za kterou prodejce daný produkt nabízel v posledních 30 dnech. Je tedy třeba prověřit, zda tomu tak skutečně bylo,“ dodal.

Na ministerstvu zemědělství (MZe) se dnes poprvé sejde meziresortní skupina, která se má zabývat vysokými cenami potravin. Kromě zástupců MZe mají být součástí skupiny zástupci ministerstva financí a obchodu, zástupci úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Skupina se má podle MZe mimo jiné zabývat kompetencemi kontrolních orgánů. V budoucnu by se podle ministra měla věnovat také možné úpravě legislativy týkající se slevových akcí v obchodech.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala si pochvaloval chování Čechů, očekává menší inflaci  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 21. března 2023 19:16 )

Andre, tak jako ti ostatní.

nespokojeny ( 21. března 2023 19:14 )

Ano, omlouvám se, na "vědkyni" jsem zapomněl.

Fialový svrab ( 21. března 2023 19:06 )

Za mě jedině vědkyně světového formátu Langšádlová.

Fialový svrab ( 21. března 2023 19:05 )

Stejný lempl jako Síkela. Celá tahle tragická vláda skončí v propadlišti dějin.

verka1 ( 21. března 2023 18:28 )

Cukr škodí, je hodně diabetiku, skoro do všeho dávají cukr.
My kupujeme domácí med.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa