Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Soud v kauze Čapí hnízdo je zpět: Řeší se Babišův podpis i duševní stav syna. Verdikt po Novém roce?

Aktualizováno -
19. prosince 2022
13:24
Autor: ČTK, max - 
19. prosince 2022
07:15

Pražský městský soud pokračuje v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO). Přichází v úvahu, že by podpis na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo mohl patřit Babišovi, uvedl znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík. Nalezl však i rozdíly. Soudce nevyloučil to, že by v termínech od 4. do 6. ledna mohl i rozhodnout, bude ale záležet na vývoji jednání.

„V pondělí 19. prosince se začne výslechy znalců a potom přijdou na řadu doplňující výslechy obžalovaných. V případě, že bude dokazování ukončeno, bude možné přistoupit k závěrečným řečem,“ avizoval mluvčí soudu Adam Wenig. Hlavní líčení je nařízené od pondělí do čtvrtka, další termíny má soud rezervované v lednu. Mluvčí doplnil, že z obžalovaných se zatím nikdo neomluvil.

Soud na počátku prosince obdržel dva posudky – jeden z odvětví psychiatrie a psychologie, druhý z oboru písmoznalectví. V prvním posudku se měli znalci vyjádřit k duševnímu stavu Andreje Babiše mladšího, který u soudu vypovídal v září. Tehdy Babiš mladší řekl, že listinu o převodu akcií firmy Farma Čapí hnízdo nepodepsal, až později podle svých slov připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil.

„K obsahu posudku se nad rámec sdělení, že znalkyně zkoumaly z odborného hlediska zdravotní stav svědka a jeho věrohodnost, soud nemůže nyní vyjadřovat,“ sdělil ČTK Wenig.

Písmoznalec nad podpisem váhá

V druhém posudku se písmoznalec Aleš Čulík vyjádřil k tomu, zda podpisy na listinách k převodu akcií patří obžalovanému Babišovi. V pondělí u soudu podotknul, že přichází v úvahu, že podpis na listině opravdu patří Babišovi.  U podpisu nalezl shodu s psaným projevem obžalovaného, ale také rozdíly, závěr je tedy na znalecké škále v nízké pravděpodobnosti. Babiš starší už v minulosti odmítl tvrzení, že podpis zfalšoval.

Čulík v září uvedl, že podpis Babišova syna Andreje na listině k nabytí akcií společnosti pravděpodobně není pravý a že našel některé podobnosti s písmem Babiše staršího, nemohl ale učinit kategorické závěry. Ani obsah či závěry tohoto posudku nechtěl Wenig komentovat. Dnes znalec řekl, že neměl k dispozici žádný další srovnávací materiál. Podpis na listinách podle něj vykazuje shodné znaky s běžnou textovou formou obžalovaného Babiše, ten tudíž přichází v úvahu jako pisatel podpisů. Pro průkazný výsledek by ale znalec potřeboval další vzory textu.

Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo: Písmoznalec Aleš Čulík (19.12.2022) Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo: Písmoznalec Aleš Čulík (19.12.2022) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu odmítají.

Video  Čapí hnízdo u soudu: Nové výpovědi svědků a absence expremiéra  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 20. prosince 2022 15:00 )

Něco mě, po přečtení napadá, neviděli jsme se ve Švýcarsku. Tam je jiná demokracie!

nespokojeny ( 20. prosince 2022 14:53 )

Aha, ti volí ty současné teoretické dobráky.

rudy_hnis ( 19. prosince 2022 20:32 )

Máš důkazy nebo zase lžeš jako komoušský babišovec?

rudy_hnis ( 19. prosince 2022 19:37 )

Ti Babiše nevolí.

e.lesanova ( 19. prosince 2022 18:41 )

Vás platí sám "velký" Vít Klusák, ne?? Ovšem vaše přiřazení se
"k inteligentům" je fórek roku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa