Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejbohatším Čechem je i letos vdova po Kellnerovi (†56). Babiš se vrátil do první pětice

Autor: ČTK - 
26. září 2022
06:41

Na špici žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje týdeník Euro, je s majetkem za 265 miliard korun opět Renáta Kellnerová, vdova po někdejším většinovém majiteli investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi. Týdeník, který seznam 105 nejbohatších zveřejnil dnes, umístil Kellnerovou do čela žebříčku i loni. Petr Kellner zemřel 27. března 2021 při letecké nehodě v USA. Stejně jako loni je na druhém místě žebříčku Eura realitní magnát Radovan Vítek. Na třetí místo se posunul majitel finanční skupiny KKCG Karel Komárek. Polepšil si i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který se letos dostal ze šesté na pátou příčku.

Majetek Renáty Kellnerové s rodinou činí podle Eura 265 miliard, což je meziročně o 15 miliard více. Vítek na druhém místě se podle týdeníku na Kellnerovou rychle dotahuje. Jeho majetek vzrostl z loňských 98 na 170 miliard. Přispěly k tomu akvizice firem Immofinanz a S IMMO, v nichž získala většinové podíly Vítkova CPI Property Group. Ještě výraznější nárůst majetku – z 80 na 155 miliard – zaznamenal Komárek, který se tak z loňského čtvrtého místa posunul na třetí. Společnost Allwyn Entertainment z Komárkovy skupiny KKCG se letos oficiálně stala provozovatelem prestižní Národní loterie ve Velké Británii.

Z loňského třetího místa klesl letos na čtvrté majitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský. I jeho majetek se ale meziročně zvýšil, a to o 11 miliard korun na 94 miliard.

Do první pětice nejbohatších se dostal bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Babiš. Dříve Babiš přímo vlastnil holding Agrofert, který v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Ve srovnání s loňskem si Babiš o jednu příčku polepšil, když zaznamenal nárůst majetku z 68 na 93 miliard. Agrofertu podle Eura pomohlo zlepšení hospodářských výsledků i to, že po letech stabilizace začal znovu expandovat. Holding v červnu oznámil, že podal závaznou nabídku na akvizici dusíkové divize rakouské chemičky Borealis za téměř 20 miliard korun.

Naprostá většina ze 105 nejbohatších Čechů a Slováků si podle žebříčku Eura meziročně polepšila. V součtu všichni k letošku zbohatli o 395 miliard korun, tedy o 23 procent, a jejich majetek dohromady činí zhruba 2,1 bilionu korun. Pomohlo jim podle týdeníku oživení ekonomiky po ukončení omezení kvůli pandemii nemoci covid-19, ale také úspěšné investice a expanze v zahraničí.

Deset nejbohatších Čechů a Slováků z žebříčku časopisu Euro:

  • Renata Kellnerová s rodinou
  • Radovan Vítek
  • Karel Komárek
  • Daniel Křetínský
  • Andrej Babiš
  • Patrik Tkáč
  • Pavel Baudiš
  • Pavel Tykač
  • Ivan Chrenko
  • Aleš Zavoral

Video  Kellner (†56) očima ekonoma a politologa. Jak jeho nečekaná smrt zamíchá kartami?  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi