Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Babiš mi řekl, že je to jeho dítě.“ Expertka u soudu promluvila o prohlídce na Čapím hnízdě

Aktualizováno -
17. října 2022
13:35
Autor: Maxmilián Nový, ČTK - 
17. října 2022
09:34

Pražský městský soud dnes pokračuje v projednávání kauzy dotačního podvodu u projektu kongresového areálu Čapí hnízdo. Soud dnes vyslechnul mj. finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou. Promluvila i úřednice Eva Filipová či marketingová specialistka Tereza Svěráková. Ta u soudu řekla, že o Čapím hnízdě mluvil obžalovaný Andrej Babiš jako o svém dítěti. Babiš její výpověď rozporoval. Na Svěrákovou si navíc vůbec nepamatuje. 

Pokračuje třetí týden soudu s Andrejem Babišem. Vypovídala dnes třeba finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Ta je v dokumentech banky HSBC spojována právě s Farmou Čapí hnízdo.

Znalec bude v kauze Čapí hnízdo zkoumat, zda podpis na listině k převodu akcií firmy patří Babišovi staršímu, řekl mluvčí státního zastupitelství.

Vypovídala úřednice, která dohlížela na dotaci

Jako první předstoupila středočeská úřednice Eva Filipová, která měla evropskou dotaci pro rekreační areál na starosti. Soud si ji předvolal znovu, protože po své první výpovědi novinářům řekla že „může být Andrej Babiš rád, že neřekla všechno“.

Svoje slova dnes soudu vysvětlovala. „Potkala jsem se na chodbě s bývalým kolegou. Jedna novinářka tuto větu zachytila, větu poté zveřejnila ve velmi upravené podobě,“ řekla.

Obhajoba poté Filipovou začala grilovat otázky typu: „Co děláte ve volném čase?“ Ta řekla, že je už v důchodu. Na to jí Babišův právník Michal Bartončík skákal do řeči a snažil se zpochybnit důvod, jak se může ve svém volném čase domnívat, že byl propojen Agrofert s Čapím hnízdem.

Filipová, která dohlížela na čerpání dotace společností Farma Čapí hnízdo, k soudu přinesla minule i pozvánku na akci na Čapím hnízdě, kterou dostala od Babiše v minulosti, když byl ještě ministrem financí.

„Já jsem byl velice překvapený, když paní Filipová předala ten dokument,“ sdělil expremiér soudu. Nechápal, proč je pozvánka považována za nějaký důkaz a přinesl vlastní dokumenty k dané akci. „Ano, ta akce byla na Čapím hnízdě,“ uvedl.

Finanční ředitelka u soudu

Soudce na dnešek předvolal i finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou, která se z hlavního líčení v září ze zdravotních důvodů omluvila.

Babiš podle obžaloby zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Státní zástupce tvrdí, že to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala.

O prohlídce na „Čapáku“

U soudu v pondělí promluvila i Eva Havlová, zaměstnankyně ZSS Pelhřimov, společnosti, která patří pod holding Agrofert.

Pokračovala marketingová specialistka Tereza Svěráková. Tu prý kontaktoval přímo pan Babiš a udělal jí prohlídku Čapího hnízda. „Provedl mě velice detailně, ukázal mi prostory, se kterými se počítá na školení. Ukázal mě školící centrum, o kterém mi řekl, že ho vybudoval pro školy,“ řekla Svěráková soudu.

„Byla jsem překvapená, jak je projekt veliký a zejména to, jaký vztah k tomu má. Řekl mi, že je to jeho dítě,“ uvedla dále. Popsala i setkání s Babišovou manželkou Monikou či spolupráci s ním.

„Bylo jednoznačné, že se nesmí schválit nic bez pana Babiše. Žádná důležitá rozhodnutí se nečinila bez něj. Když byl pryč, tak se čekalo, až se vrátí,“ řekla.

Babiš: Tu paní si nepamatuju

Babiš se ale k výpovědi Svěrákové dlouze ohradil. „Já jsem skutečně překvapený z toho stanoviska. Já si na tuhle paní nepamatuji, ani moje manželka ne,„ uvedl.

„Paní svědkyně má bujnou fantazii. Ona říká, že mělo jít o soukromou rezidenci. Stokrát opakovaně lež se ale stává pravdou,“ popřel expremiér její dřívější tvrzení. Také odmítl, že by její emaily četl. „Psala maily, které jsem určitě neviděl,“ sdělil.

Navezl se do týmu Nerudové

Babiš u soudu zpochybnil i motivy výpovědi Svěrákové. „Svědkyně je ředitelkou kampaně Nerudové,“ sdělil s dovětkem, že pracuje pro prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou. Ta naopak marketingovou specialistku ocenila.

„Není tajemstvím, že Tereza Svěráková má na starosti kreativu mé kampaně. Jsem hrdá, že kolegové v mém týmu jsou nejen šikovní profesionálové, ale zároveň lidé poctiví, pravdomluvní a odvážní,“ napsala na sociální síť Nerudová.

Procházková: Farma nebyla součástí holdingu

Finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková překvapila a u soudu se rozhodla vypovídat, i když se spekulovalo, že to odmítne. „Z mého pohledu nebyla farma součástí holdingu Agrofert,“ řekla ale, že k projektu se dle svých slov dostala, protože pozemky pod projektem patřili společnosti Imoba. Nevzpomíná si ale, kdo koho oslovil, s žádostí o vedení účetnictví Farmy Čapí hnízdo Agrofertem. Projekt podle ní nebyl Babišův soukromý.

Procházková také uvedla, že druhé obžalované Janě Nagyové pomohla získat úvěr u banky HSBC na stavbu areálu. Odmítla výpověď bývalého bankéře HSBC Filipa Koutného, že za projektem stál Agrofert. „Pan Koutný mi napsal sms zprávu, že mu nepřijde vhodné, abychom se dále stýkali, což vás po dvaceti letech spolupráce docela překvapí,“ sdělila soudu.

Žalobce Šproch položil před Procházkovou dokument s jejím podpisem, který ji propojuje s Čapím hnízdem. Nejdříve se zeptal, jestli je její. Když souhlasila, tak se chtěl ptát dál, právním Michal Bartončík ale vznesl námitku, že svědkyně tu není od toho, aby posuzovala důkazy. „Já se snažím zjistit, proč je uvedena jako ředitelka divize účetnictví a danění,“ namítl ale Šaroch. Od otázky ale nakonec upustil.

„Pomáhala jsem mu s daňovým přiznáním,“ řekla Procházková o jejím vztahu k synovi expremiéra Andreje Babiše mladšího. Na otázku, zda měl nějakou vedoucí funkci v projektu, ale odpověděla zamítavě. „To se nedomnívám,“ sdělila.

Stavební dozor: Babiš se pro nápad nadchnul

U soudu dnes vypovídal znovu stavební dozor Čapího hnízda Jan Bareš. Obhajoba si vyžádala jeho novou výpověď poté, co u soudu v minulosti spojil padesáti milionovou dotaci s expremiérem.

„Původně to mělo být menší, rodinné. Babišovi se nápad líbil, nadchnul se pro něj,“ řekl tehdy Bareš. Obhajoba se dnes snažila zpochybnit jeho důvěryhodnost čtením jeho starší výpovědi na policii. Ptala se na různé nesouvisející úryvky, zda o nich mluvil pravdivě. Dlouze se ale rozhodl obhajovat sám Babiš.

„Já pana Bareše znám dlouho. Strašně moc povídá, kouří, dělá kšefty. Pan Bareš toho napovídal moc a často vypovídal úplně mimo,“ tvrdil Babiš, který Barešovy výroky označil za lži. „On byl naštvaný stavební dozor, protože byl daleko od Prahy,“ popsal Barše dále expremiér. Babiš také zpochybňoval důvěryhodnost Bareše. Soud se snažil přesvědčit, že svědek neměl informace a proto vše, co říká je „jedna paní povídala.“

Video  Čapí hnízdo u soudu: Nové výpovědi svědků a absence expremiéra  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

amgal ( 18. října 2022 09:23 )

Kdo chce psa bít, vždy si hůl najde !!!!!!

jikar ( 17. října 2022 14:28 )

Proboha, co mu chtějí exekuovat, vždyť nic nemá a nic mu nepatří. Všechno dal do fondů pro lidi a na charitu pro samoživitelky.
I Monike musí na dovolené v Dubaji u Diora pečlivě vybírat, co si koupí a co ne.

verka1 ( 17. října 2022 14:09 )

Jednou budeme vzpomínat na Babiše, Zemana jak jsme si dobře žili. Byli pro střední a nižší vrstvu.
Teď přijde pravicový premiér a (možná) pravicový prezident a budou se zavádět poplatky ve zdravotnictví, školství, privatizovat nemocnice.
Bude víc neplatičů, bezdomovců.

e.lesanova ( 17. října 2022 14:09 )

Tak to je "myšlenkový průlom" naší justice, která neumí sama prokázat, kolik a za co, dostala nezaměstnaná hokynářka Filipová, všem známá z prvních řad MCH...zneužití hloupé a naivní, staré ženy k propagandě

xiioma ( 17. října 2022 14:08 )

Věřím, že to konečně klapne a bude to začátek konce politcké kariéry AB, potažmo sekty ANO, bez AB nemají nejmenší šanci (i když vážně nerozumím tomu, čím AB svým voličům tolik imponuje).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa