Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fialova vláda odmítá sestřelit šéfa rozvědky! Rakušan: Mlejnek má prověrku i důvěru

Aktualizováno -
17. srpna 2022
17:15
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
17. srpna 2022
10:25

Ministři na své první schůzi po čtrnáctidenních vládních prázdninách vyrazili projednat mj. energetickou krizi, ale také nepříjemnou záležitost ohledně kontaktů šéfa rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redle. Mlejnka hájí vicepremiér Vít Rakušan (STAN) a po jednání vlády má Mlejnek podporu i z celého kabinetu. Opoziční ANO ale chce ministrovu hlavu a vyhrožuje hlasováním o nedůvěře vládě. 

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) se dnes po 14 dnech sešel k oficiálnímu jednání vlády. Ministři se viděli už v úterý během neformálního setkání v Liblici na Mělnicku. Podle ministra pro evropské záležitosti se opravdu jednalo o neformální setkání, práce se tak řešila, ale nelze mluvit o nějakých oficiálních závěrech. Ty se formovaly až ve středu.

Mlejnek zamířil na kobereček, vyšel bez úhony a čeká ho prověrka

V Liblici se ministři bavili například o energetické krizi, ale také o budoucnosti šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka. U jeho jména se objevují spekulace o jeho zapojení do kauzy Dozimetr. Ministr Bek uvedl, že by vláda byla ráda, aby dnes na jednání Mlejnek dorazil. „Diskutovali jsme další postup a dneska dostaneme i jasnější informace o prověrce,“ uvedl před jednáním. 

Mlejnek na jednání opravdu dorazil a hájil se před kabinetem. A jak informoval Vít Rakušan, tak úspěšně. „Diskutovali jsem s ním všechny otázky v důvěrném režimu a na základě jednání vlády jsme neshledali důvody k jeho odstoupení,“ uvedl ministr vnitra.

„Má zažádáno o prověrku, je to jeden z kvalifikačních předpokladů pro výkon této funkce. Musí mít takovou prověrku, a pokud by ji nezískal, nemá kompetence k tomu, aby funkci nevykonával. Takovou prověrku již má, a to z roku 2018 a z roku 2020,“ upřesnil.

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) před jednáním uvedl, že bude chtít vláda slyšet, v jakém kontextu se s podnikatelem Michalem Redlem stýkal. „Mou důvěru má především ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který je zodpovědný za jeho nominaci a další postup,“ dodal na dotaz médií, zdali Mlejnkovi důvěřuje. Dodal, že nějaké otazníky kolem něj má a bude chtít vědět, zdali budou mít tyto styky vliv na budoucnost jeho působení v ÚZSI.

Ze závěrů tiskovky vyplývá, že Mlejnek na všechny dotazy odpověděl uspokojivě. „Po té zhruba 2,5 hodinové diskuzi nikdo z členů vlády nežádal odvolání z jeho funkce ředitele,“ dodal Jurečka na tiskové konferenci.

Rakušan upřesnil, že ve středu se na vládě představoval členům kabinetu, jelikož s některými nepřišel do kontaktu. Nechtěl ale upřesňovat, jaké dotazy byly pokládány, protože tak funguje režim „tajné“. Rakušan zdůraznil, že zpravodajské služby mají mít navíc klid na práci a „nesluší jim mediální pozornost“. Uvedl také, že se k němu o Mlejnkovi nedostali žádné negativní informace a že Mlejnek nebyl samozřejmě jediným kandidátem na post šéfa rozvědky. 

Doplnil jej premiér Fiala, který uvedl, že navíc Mlejnek sehrál pozitivní roli při sestavování podobností u kauzy Dozimetr. Vláda se to podle něj dnes dozvěděla. 

Jednání vlády po letní dvoutýdenní pauze (17.8.2022) Jednání vlády po letní dvoutýdenní pauze (17.8.2022) | Twitter/Úřad vlády

Vláda  také podpořila zákon proti šíření teroristického obsahu on-line, uvedl Rakušan. Policisté budou možná moci přikázat českým i evropským poskytovatelům hostingových služeb na internetu znepřístupnit teroristický obsah, jako jsou například záběry teroristického útoku nebo záznamy poprav.

Ministr vnitra uvedl, že zákon nijak nezasáhne do osobnostních práv, necílí například na mazání soukromých korespondencí na webu. „Týká se to jen veřejně šířeného obsahu,“ uvedl ministr. Příslušné orgány zasáhnou, pokud by někdo šířil například záběry džihádistických poprav, doplnil.

Nařízení podle vnitra představuje spíše nástroj pro chvíli, kdy by se situace zhoršila, nebo pro případy, kdy by došlo ke zneužití českých poskytovatelů pro šíření obsahu, který byl úspěšně odstraněn v jiných státech EU.

Video  Rakušan hájil šéfa rozvědky. Fiala: Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 19. srpna 2022 12:46 )

rudy_hnis ( 18. srpna 2022 16:34 )

Šéf rozvědky nemá prověrku na PT?
A bezúhonný-pardon-trestně-stíhaný Mynář ji má? Když na Hradě řídí ztrácení tajných spisů?

roxin ( 18. srpna 2022 14:01 )

Stále dokola, Bradáčová o pozitivní roly Dozimetr Mlejnka nic neví, bodejť by věděla když si ji dva zkorumpovaní kámoši vymysleli aby ho mohli obhájit a ostatní přesvědčit. Ti tři jsou v těch kauzách hlavní osoby které to všechno mají na svědomí.

xiioma ( 18. srpna 2022 10:07 )

Babiš ztrácí vliv v bezpečnostních složkách který si dlouho budoval. Proto tak kvičí.

milan59 ( 18. srpna 2022 09:58 )

Máte recht cecilko,konečně můžeme číst po xletech něco jiného než jen Babiš Babiš Babiš ........jupíjájéjjj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa