Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rakušan podržel šéfa rozvědky Mlejnka a Babišovi vzkázal: Určitě neodstoupím!

Aktualizováno -
16. srpna 2022
21:45
Autor: ČTK, simao - 
16. srpna 2022
16:42

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zopakoval, že šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek má jeho důvěru. Postup při jeho výběru byl řádný, z bezpečnostní komunity žádné varovné signály nedostal, řekl dnes novinářům před pracovním setkáním členů vlády na zámku Liblice u Mělníka. Premiér Petr Fiala (ODS) se s Rakušanem dnes bude o řešení situace radit. Hlavním cílem je to, aby se zpravodajské služby těšily důvěře, řekl médiím.

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Mlejnek čelí kritice kvůli kontaktům se stíhaným lobbistou Michalem Redlem. Opoziční hnutí ANO vyzvalo ministerského předsedu k odvolání ministra vnitra, jinak chce ve Sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Rakušan dnes poznamenal, že určitě neodstoupí, nevidí pro to důvod. Také Fiala uvedl, že Rakušan má pevné místo ve vládě a že nevidí důvod pro to, aby ministru vnitra nevěřil.

Rakušan zopakoval, že Mlejnka prověřil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) na stupeň tajné a má prověrku i NATO Secret. Vláda při jeho jmenování zvolila řádný postup, míní. Bezpečnostní komunita v souvislosti s Mlejnkem podle Rakušana neupozornila na žádný problém.

Zaplétá se do lží, šijí do Rakušana

„Ministr Rakušan hazarduje s bezpečností země, lže, poškozuje při tom důstojníky vojenského zpravodajství a pan premiér Fiala v něj má plnou důvěru. Nemáme na výběr,“ vzkázal dnes přes twitter expremiér Andrej Babiš (ANO).

„Ministr Vít Rakušan se zaplétá do svých lží a v záchraně své politické kariéry se nebojí poškodit i důstojníky vojenského zpravodajství a celou tuto službu. Neskutečné,“ uvedl na twitteru poslanec ANO Robert Králíček.

„Proč teď poslanci ANOfertu tak křičí na nového šéfa ÚZSI? No protože jim to majitel hnutí zadal,“ uvedl na twitteru Rakušan.

Rakušan: Mlejnek má moji důvěru

„Moji důvěru Petr Mlejnek má, jinak bych ho nejmenoval,“ řekl Rakušan. Úkoly, které mu dosud vláda nebo přímo ministr vnitra udělil, šéf ÚZSI podle něj plnil velmi dobře. Mlejnek by se měl příští týden zúčastnit jednání sněmovního bezpečnostního výboru i komise pro kontrolu ÚZSI a na otázky poslanců v důvěrném režimu odpovědět.

„Odstupovat určitě nebudu,“ řekl také Rakušan. Nevidí pro to důvod. Mlejnek podle něj kompetence pro vedení civilní rozvědky má. Pokud by vláda či premiér vyjádřili jiný názor, mohou podle Rakušana přijít určitá rozhodnutí. Sám ale na svém postupu při Mlejnkově výběru nespatřuje nic pochybného.

Fiala: Nesmí existovat pochybnosti

„Mým zájmem určitě je, aby neexistovaly pochybnosti o činnosti zpravodajských služeb, aby se zpravodajské služby těšily důvěře. Musíme takovou situaci nastavit i v případě ÚZSI,“ poznamenal Fiala. Nechtěl postoj vlády předjímat.

Rakušan má podle ministerského předsedy pevné místo ve vládě. „Nevidím žádný důvod pro to, abych panu ministru Rakušanovi nevěřil,“ konstatoval. Možné vyvolání hlasování o nedůvěře vládě může podle něj být jednou z forem, jak odvést pozornost od kauz šéfa ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) považuje informace ve veřejném prostoru za znepokojivé. Je potřeba se ve věci posunout, řekl novinářům. Spolupráce s ÚZSI je podle něj profesionální a na široké úrovni, informace ale rozvědce na reputaci nepřidávají, míní šéf české diplomacie.

O stycích s Redlem Rakušan věděl

O pravidelných stycích mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem informoval minulý týden server Seznam Zprávy. Ve čtvrtek napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace. Inspekce se v pátek proti těmto informacím ohradila a uvedla, že kvůli úniku informací v kauze Dozimetr šéfa rozvědky neprověřuje ani nevede trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI.

Rakušan už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo to, kdyby Mlejnek nezískal prověrku na stupeň přísně tajné.

Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval Mlejnek ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

Video  Vít Rakušan o prezidentských volbách: Jakou by chtěl hlavu státu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 17. srpna 2022 20:52 )

Fakt bych chtěl vědět, co si o ní myslí (ale opravdu) její slepenci....přece nemohou být všichni tak b*l*b*í*. že si toho u ní nevšimli! Nebo jo?

hejhej ( 17. srpna 2022 14:49 )

Fialovy-podrazy:
Sikela je další trouba ministr ve Fialkové vládě. Přijít nějaký kontrolon jen k mým dveřím, aby zjistil jak topím, tak nespočítá schody dolů. Takovou kravinu může vymyslet jenom telcí mozek.

hejhej ( 17. srpna 2022 13:38 )

Vláda pod vedením nejslabšího premiéra, jaká kdy tady byla je splachovací. Podrazacká, prolhaná vláda. Kdo souhlasí s korupčníkem Rakušanem je stejný , jako on.

hejhej ( 17. srpna 2022 10:10 )

ingmariie:

hejhej ( 17. srpna 2022 10:09 )

maxpax:
Fiala je zvykly planě žvanit, pak si nemůže pamatovat, co kdy řekl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa