Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ministryně Hubáčková pro Blesk: Viníka požáru najdeme těžko. Do turismu zatím zasahovat nechce

Aktualizováno -
26. července 2022
18:17
Autor: Vera Renovica, ČTK - 
26. července 2022
10:22

Česká republika se probudila do pachu kouře a spáleniny. Vítr totiž unáší i desítky kilometrů daleko zápach z masivního požáru v Českém Švýcarsku. Hasiči s ohněm bojují již třetí den, plameny se ale vymkly kontrole a šíří se dál i do sousedních států. Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) ještě není znám rozsah škod ani viník katastrofy. Pro Blesk ministryně dopoledne podotkla, že ho bude také velice těžké najít. Do provozu parku zatím zasahovat nechce. 

Vy jste na místě požáru byla. Co jste viděla?

„Viděla jsem docela netradiční způsob šíření požáru vzduchem, kdy vítr bral některé ty hořící větvičky a přenášel ohniska požáru dál a dál a třeba i 300 metrů.“

A z lidského hlediska? Jaký to na vás udělalo dojem?

„Ten požár již běžel a na poměrně velkém území, nemohla jsem ohrožovat sebe a záchranné složky, aby mě doprovázely do terénu. Ale ta spoušť na přírodě a bohužel už teď i na domě už byla zřejmá včera a bylo to opravdu hrozné. Dnes ráno už jsem si nedovolila tam jet, abych nezdržovala složky od práce.“

Ví se už, jaká je dosavadní škoda?

„Zatím ne. Zatím ani neznáme rozsah, zatím se tím nikdo nezabýval. Především se soustřeďujeme na ochranu majetku a životů lidí.“

Ani řádově? Stamiliony? Třeba i jednotky miliard?

„Opravdu ne.“

Hubáčková: Jen těžko bychom našli viníka

Spekuluje se, že za požár mohla nedbalost někoho, kdo neuhasil oheň. Víte k tomu víc?

„Taky to zatím nejde stoprocentně říci. Není zatím možné jít do míst, kde jsou ohniska, zatím je tam velké teplo a nebezpečí.“

A co takovému člověku hrozí?

„Je to trestný čin z nedbalosti. Ale mám dobře v paměti nedávných velikánský požár v Bzenci. Nepodařilo se viníka najít. Bohužel těch turistů, kteří se pohybují v lese, je hodně. Těžko najdeme viníka přímo. Ledaže by někdo opravdu něco viděl, šel na jistotu, měl svědectví, identifikoval toho člověka…“

Video  Ohnivé peklo v obci Mezná  - Hasiči Hrob
Video se připravuje ...

Jaké pomoci se dočkají lidé, kterým požár poškodil obydlí? Bude to na nich a případných pojistkách s tím, že ministerstvo bude sanovat škody v parku?

„Ano, takto to nějak bude, ale i my budeme chtít Národnímu parku pomáhat. Zatím nebyl čas na detaily.“

Budete uvažovat o změnách fungování NP? Třeba omezení vstupu?

„V tuto chvíli ne. Nevylučujeme nic, ale bude to na déle. Vše, co se teď objeví při vyšetřování, a všechny naše zkušenosti chceme shrnout to závěrů, projednat s obcemi, jejichž rozvoje se to bude týkat. Nechceme zatím zasáhnout do turismu.“

21:30
2. 8. 2022
!

Vážení čtenáři, online přenos k požáru v Českém Švýcarsku končí. Hasiči mají oheň po víc než týdenním boji pod kontrolou a v následujících dnech ho chtějí uhasit úplně. Děkujeme vám za pozornost a připomínáme možnost finančně pomoci zasaženým obcím a jejich obyvatelům prostřednictvím veřejné sbírky na crowdfundingové platformě Donio.cz. V současné chvíli dárci naposílali téměř devět milionů korun.

21:24
2. 8. 2022

Hasičům v Českém Švýcarsku se dnes podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Návrat evakuovaných zatím dál není možný.

19:10
2. 8. 2022

Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl dnes ČTK hejtman Jan Schiller (ANO).

Zobrazit celý online

Na obnovu obcí zasažených požárem v Národním parku České Švýcarsko je připraveno 100 milionů korun, uvedla později na tiskové konferenci ministryně Hubáčková. Obce budou moci peníze využít na obnovu infrastruktury, včetně zabezpečení požárem poškozených svahů. 

Na likvidaci odpadu má ministerstvo nyní vyhrazeno přibližně deset milionů korun. Stejná částka je podle Hubáčkové připravena i na zajištění pohonných hmot pro leteckou techniku bojující s požárem.

Ministerstvo také připravuje vypsání podpůrného programu na opravu infrastruktury postižených obcí. Peníze bude možné použít například na obnovu vodovodů, silnic či chodníků, i na zajištění bezpečnosti svahů, které mohou po požáru praskat. „Máme v této položce 100 milionů korun,“ řekla Hubáčková.

České Švýcarsko od neděle sužuje rozsáhlý požár lesa, zasáhl už víc než 300 hektarů. Zasaženo bylo i několik domů v obci Mezná. Tři objekty shořely a dva plameny poškodily.

Lidem postiženým požárem nabízí pomoc úřady práce. Získat mohou dávku mimořádné okamžité pomoci až 69.300 korun. Obracet se na úřady práce mohou také starostové, při odstraňování škod je možné zajistit pomoc díky veřejně prospěšným pracím. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

SPOLU do kanálu ( 28. července 2022 09:38 )

Jurečka působí dojmem naprostého joudy, ale tahle paní Hubáčková to je extrém

horaIysa ( 26. července 2022 16:31 )

Tak si to shrneme špacírko po mostě. Minulá vláda předala rozpočet v katastrofálním stavu a aby toho nebylo málo, odhlasovali v listopapdu, tedy bezprostredně před volbami, návrh na zvýšení platů hasičů o 1400Kč. Jednak to byl populistický předvolební tah, a za druhé kvalitní zavářka nastávající vládě. Ta potom v lednu odsouhlasila zmrazení platů mimo jiné vládním ůředníkům, k čemuž se minulá vláda skromně nedostala a zvýšení platů hasičúm o 700Kč. Navíc Rakušan nyní slíbil navýšení platů hasičům o 10% což je zhruba o 3000,-Kč. Myslíš tohle tím skrouhnutím platů?

marais ( 26. července 2022 15:42 )

a co takhle nějací zoufalí cizinci, že se musí už vrátit domu a my se tu máme dobře.

marais ( 26. července 2022 15:36 )

Tak rozsáhlý požár těžko vnikl jen tak z tepla.Máme na našem území tolik cizinců .

prochaskanamoste ( 26. července 2022 15:05 )

Viník se bude hledat ztěžka. I kdyby zlehka, je to obrovská přírodní tragédie,hasiči jsou na dně sil. Hlavně, že jim vláda skrouhla peníze. Takhle by ti žvanilové ze Slepence měli jít zasahovat, makat, dělat chlapskou práci. Prófa Potnička jen cestuje, vyměňuje značkové oblečky, rozkládá rukama, když měli hasičům, záchranářům a dalším schválit vyšší mzdy, vykašlali se na ně. Hasiči je měli zkropit, když do Českošvýcarska dojeli okukovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa