Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sněm STAN: Rakušan ustál kauzu Hlubuček! Obhájil křeslo, záda mu bude krýt Vlček

Autor: ČTK, simao, Mii - 
23. července 2022
18:49

Vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) si dnes na mimořádném sněmu v Hradci Králové do svého čela opět zvolilo vicepremiéra Víta Rakušana. Prvním místopředsedou strany se stal poslanec Lukáš Vlček, řadovými místopředsedy jsou Michaela Šebelová, Jan Farský, Pavel Čížek a Jan Lacina. Narychlo svolaným sněmem reaguje STAN mimo jiné na korupční kauzu spojenou s pražským dopravním podnikem, v níž čelí stíhání bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček. Rakušan se voličům a kolegům v projevu omluvil.

Funkci předsedy obhájil vicepremiér Vít Rakušan, který dostal podporu od všech krajských organizací Starostů. Hlasovalo pro něj 292 z 305 přítomným delegátů. Zbytek užšího vedení se z velké části změní poté, co hnutí o většinu jeho členů přišlo.

„Možná jsme obětí vlastní politické puberty,“ řekl Rakušan ve svém projevu. Podle něj hnutí poslední týdny nedělalo nic jiného, než se hledalo příčiny svých problémů. Může si za ně samo, uvedl. Posléze předseda přiznal, že je třeba se omluvit jak voličům, tak členům strany. „Ztratit důvěru lze velmi rychle,“ konstatoval.

Později delegáty poprosila o minutu ticha za zesnulého místopředsedu hnutí Věslava Michalika. „Musíme se přestat zabývat sami sebou, nejsme hlava hydry. Máme jednoho zatčeného politika....Omluva je na místě, ale pracujme a mysleme na budoucnost,“ vyzval Rakušan delegáty sněmu k odstřižení se od debat nad kauzami, které hnutí v posledních měsících stíhají.

Přihlásil se také jednoznačně také k zavedení eura v Česku. Starostové a nezávislí by podle něj měli diskutovat s koaličními partnery o zavedení eura. Chce jednat i o rozšíření schengenského prostoru na západní Balkán.

Prvním místopředsedou Vlček

Prvním místopředsedou se stal poslanec Lukáš Vlček, favorit Rakušana. Vyzval ke změně stylu uvažování a práce v hnutí STAN. Nahradil Jana Farského, který se vzdal kandidatury na mimořádném volebním sněmu STAN. Pro Vlčka hlasovalo 291 delegátů, hlasovací lístek jich odevzdalo 297.

Mimořádný sněm hnutí STAN: Nově zvolené vedení (23.7.2022) Mimořádný sněm hnutí STAN: Nově zvolené vedení (23.7.2022) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Čtyřicetiletý Vlček ve svém profilu prezentovaném na sněmu uvedl, že je předsedou sněmovní komise pro hybridní hrozby a dlouhodobě se věnuje životnímu prostředí a managementu veřejné správy.

Farský se stal pouze řadovým místopředsedou. Tuto pozici zíslali také poslankyně Michaela Šebelová, exstarosta Pavel Čížek a poslanec Jan Lacina.

Šebelová je od loňských voleb poslankyní, jako starostka Kunčic pod Ondřejníkem chce přispět ke komunikaci s regiony. Čížek se dnes vzdal nominace na prvního místopředsedu. V kandidátské řeči uvedl, že je třeba, aby se hnutí věnovalo řešení energetické krize a nastartování fungování nájemního bydlení. Chce se také zaměřit na definici jasného programového zaměření hnutí.

Místopředseda poslaneckého klubu Starostů Lacina se chce věnovat médiím a mediálním strategiím STAN. Nabízí také znalost volební analýzy, věnovat se chce podle svých slov revitalizaci pražské organizace.

Fiala hostem

Hostem sněmu byl premiér a předseda občanských demokratů Petr Fiala (ODS), prostřednictvím předtočených vzkazů vystoupili i lídři dalších stran vládní pětikoalice. Fiala pochválil práci ministrů za hnutí, vyzvdvihl hlavně roli Mikuláše Beka při současném evropském předsednictví a Rakušana jakožto koordinátora uprchlické krize.

„Společně (nyní) vytváříme vládu, jsme partneři, máme společné hodnoty, cíle a hlavně společnou odpovědnost,“ řekl premiér. Česko podle něj potřebuje v nelehké době dobrou vládu. „Lidé čelí kvůli válce nebývalým výzvám a potřebují naši pomoc,“ uvedl s odkazem na energetickou krizi a inflaci. „Máme odpovědnost vyplývající z předsednictví EU, aktivně pomáháme Ukrajině,“ vypočítával dál.

Odpadlíci Gazdík a Polčák

Starostům se v posledních měsících z velké části rozpadlo vedení, které zvolil řádný sněm loni v létě. Ze čtveřice řadových místopředsedů zůstala pouze místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová, která ale pozici neobhájila.

V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák po zveřejnění informací o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích.

Další z místopředsedů Petr Gazdík opustil stranickou funkci i post ministra školství kvůli kontaktům s dalším obviněným v kauze Dozimetr, podnikatelem Michalem Redlem. Michalik v červnu náhle zemřel.

Farský v USA

Vedle kauzy Dozimetr, ve které čelí stíhání Hlubuček, se Starostové v posledních měsících potýkali například s kritikou stranického financování. Hnutí kvůli tomu v lednu oznámilo, že vrátí všechny dary od právnických osob od loňských voleb, i když neporušilo žádný zákon.

Bývalý místopředseda Jan Farský pak v posledních měsících tráví čas v USA na stipendiu, kvůli kterému v lednu po kritice opozice složil poslanecký mandát. V reakci na mediální informace o svém dřívějším podnikání na Kypru se pak loni v listopadu vzdal kandidatury na ministra průmyslu Michalik - důležitá zákulisní postava v hnutí STAN. Michalik tragicky zemřel 12. června ve věku 59 let při výletu na Vlčí horu, (nejen) pro politiky ze STAN včetně samotného Víta Rakušana to znamenalo těžký šok.

Video  Poslední rozloučení s Věslavem Michalikem  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Politologové: Nové vedení? Jen dílčí krok pro obnovení důvěry

Podle politologů bude obnovení důvěry voličů ve STAN po všech kauzách běh na dlouhou trať. Obměna vedení je podle nich jen jedním z dílčích kroků k jejímu znovunabytí.

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy má hradecký sněm za úspěch stávajícího předsedy Rakušana. „Nejen kvůli silnému mandátu, který na sněmu získal, ale i s ohledem na složení nového vedení. Je ale samozřejmě otázkou, zda voličům bude tato obměna stačit k obnovení pošramocené důvěry,“ sdělil. STAN podle něj pro trvalé zakotvení v celostátní politice potřebuje silnější ideové vymezení. Koncept decentralizace, o němž Rakušan hovořil, ani apel k zavedení eura, k tomu samy o sobě nebudou stačit, míní.

Podle vedoucího katedry politologie Metropolitní univerzity Praha Petra Justa se hnutí snažilo ihned po vypuknutí kauzy reagovat tak, aby minimalizovalo negativní dopad. „Ty kroky byly ve znamení sebereflexe, přiznání chyb a vyvození politické odpovědnosti. Přesto následoval poměrně rychlý pád preferencí,“ uvedl.

horaIysa ( 26. července 2022 12:38 )

No, jestli chápeš psaný text, tak ti z něj toho v makovici moc neuvízlo. Dokonce si nepamatuješ ani to, co jsi napsal sám. Píšeš nesmysly, skáčeš z leva do prava, jsi zmatený.... Hele ferdo, on to tady sice nečte nikdo jiný než my dva, protože to nikoho nezajímá, ale bylo by vtipné to chronologicky poskládat za sebe. Lépe by vyniklo tvé zoufalství, beznaděj a zklamání ze života, které tak rád přisuzuješ jiným. A nejvíc komické jsou tvoje školácké pokusy přehrávat na druhého to, co ti nadělil. Tak dej ještě na závěr nerva a samotáře, ať se ti uleví.

horaIysa ( 25. července 2022 23:47 )

Aha, tak z nářků. Člověče, ty máš pokročilého Alzheimera. Přečti si tady ty diskuze znova. Moje nářky jsou tak maximálně tvoje zbožné přání. Něco jako Zemanův Hitler gentleman od Peroutky, nebo jitrnice, jakou svět neviděl. Jo a o té tvojí Andule jsem psal, to máš pravdu. Pořád ti uchází? Tak to do ní nesmíš tolik píchat , nebo ji schovej před tou tvojí kotrmelínou, kterou ses tady chlubil. A zeptej se jí, jestli ti ji nedeflorovala vidličkou, impotentní bobane. Nebo ti ji snad pořídila ona, protože už se nemohla koukat na to, co se po ní válí?

horaIysa ( 25. července 2022 23:33 )

Blavičkou o hřebíček tady mydlíš už hodně dlouho. O tvůj rozum se nebojím, žádný nemáš, není oč mít strach. Hele tak dej ještě 5x nerva a 8x samotáře a já se ti tady sesypu.

horaIysa ( 25. července 2022 23:24 )

Však ty víš...

horaIysa ( 25. července 2022 23:23 )

Tak jo, ať se nám to rýmuje. Dobrou ***e.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa