Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nové potíže STAN: Starosta mluvil o střílení Romů, odstupují s ním i všichni kandidáti v Poděbradech

Aktualizováno -
19. července 2022
10:55
Autor: ČTK - 
18. července 2022
08:06

Celá kandidátka hnutí STAN v Poděbradech po kritizovaných výrocích svého lídra a současného starosty města Jaroslava Červinky o Romech odstupuje. V současném složení půjdou kandidáti do nadcházejících komunálních voleb pod jinou značkou, napsala dnešní Mladá fronta DNES (MfD). V úterý Červinka oznámil, že dostatek podpisů již sehnal. 

„Je to tak, celá kandidátka odstupuje,“ řekl listu Červinka, který po výzvě předsedy STAN a ministra vnitra Víta Rakušana z kandidátky odstoupil. Rozhodl se také ukončit své členství ve STAN.

Spolu s ním se rozhodli podle MfD skončit i všichni ostatní kandidáti hnutí v Poděbradech. Místo pod hlavičkou STAN půjdou do voleb pod jinou značkou. „Ano, do voleb půjdeme všichni jako Nezávislí kandidáti Poděbrady, nyní sháníme 1003 podpisů nutných pro včasné podání registrace,“ uvedl v pondělí Červinka.

„Limit jsme splnili, dopočítáváme a přichází ještě další lidé s podpisy, takže zatím nemáme přesný počet lidí, kteří nás takto podpořili,“ řekl pak v úterý. Na nezávislou kandidátní listinu se přesunulo všech 21 původních kandidátů STAN, lídrem je Červinka. Registrace pro obecní volby končí dnes v 16:00.

Štěpán: Udělal nebetyčnou hloupost, ale jde o štvanici

Svůj postup vysvětluje podporou veřejnosti. Kritizovaný výrok o střílení Romů pronesl podle svých slov v napjaté atmosféře, kdy chtěl po pětihodinovém jednání zastupitelstva podpořit občany, kteří si přišli stěžovat na problémy s romskou rodinou v jednom z městských bytů v Ostrovní ulici.

„Náš starosta udělal nebetyčnou hloupost, omluvil se, nicméně systém je nemilosrdný a výsledkem je mediální štvanice směřující k jeho odvolání z kandidátky STAN do příštích voleb. Máme posledních 24 hodin na získání 1003 podpisů, abychom šli do voleb jako nezávislí kandidáti a mohli pracovat dál. Máme 21 osobností, kteří fakt něco dokázali a bylo by škoda nemít aspoň možnost je volit,“ uvedl na facebokovém profilu svého Zahradnictví zastupitel Jaroslav Štěpán (STAN). Na dotaz ČTK uvedl, že věří, že podpisy do úterý seženou.

Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) je škoda, že STAN přichází o zkušené politiky z poděbradské kandidátky. „Naše země má závažnější problémy a jejich řešení bychom měli věnovat úsilí. Je škoda, že STAN přichází o zkušené politiky, kteří byli na skvělé poděbradské kandidátce,“ uvedla na dotaz ČTK Pecková. „Chápu, že v této situaci, pokud chtěl pan starosta Červinka kandidovat, tak jinou možnost nemá a očividně má podporu ostatních kandidátů. Nezbývá než jim popřát ve volbách úspěch,“ dodala.

Oblastní sdružení STAN Nymburk vyzvalo Červinku k odstoupení z kandidátky. Rakušan o víkendu uvedl, že pokud Červinka neodstoupí z kandidátky, odvolá ho z ní. Dozorčí rada hnutí také podala podnět na pozastavení Červinkova členství ve STAN.

Poděbradský starosta na červnovém jednání městského zastupitelstva hovořil o někdejší důtce od okresního úřadu. Uvedl, že ji dostal za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem. „Já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ řekl. Při vysvětlení na policii tehdy odmítl, že by měl sklony k rasismu a že by chtěl Romy střílet.

Za svá slova se Červinka omluvil. Uvedl, že jeho výrok o Romech byl hloupý před 20 lety i nyní. Svou roli podle něj sehrály emoce a únava a jeho vyjádření nebylo myšleno tak, jak nakonec vyznělo.

STAN před mimořádným sněmem

STAN, které se v poslední době potýká s řadou problémů svých členů, čeká v sobotu v Hradci Králové mimořádný volební sněm. Rakušan bude obhajovat funkci předsedy. Vládní hnutí sněm svolalo mimo jiné kvůli obvinění pražského politika STAN Petra Hlubučka v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku.

Starostům se navíc z velké části rozpadlo vedení, které zvolil sněm loni v létě. Ministr školství Petr Gazdík skončil kvůli kontaktům s dalším obviněným v kauze Dozimetr, podnikatelem Michalem Redlem, nejen ve vládě, ale i jako místopředseda STAN. V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák, další místopředseda Věslav Michalik v červnu náhle zemřel. Ze čtveřice řadových místopředsedů tak zůstala pouze místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. První místopředseda STAN Jan Farský v posledních měsících pobývá v USA kvůli stipendiu.

Video  Rakušan: Prezident má být moudrým moderátorem debaty.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horaIysa ( 19. července 2022 23:04 )

Nevím proč máš ten pocit. Asi budeš trochu nablblo, protože jsi mně dvakrát nazval ne příliš ostrou tužkou, zatím co já tebe tupým ořezávátkem. Takže u toho zůstaneme, ano? Přece jsi to takhle chtěl, ne? Jak se ti v té roli líbí?

horaIysa ( 19. července 2022 22:56 )

Poslyš, jak můžu být ostrá tužka, když je v penále tupé ořezávátko?

jajas ( 19. července 2022 21:43 )

karmazdarma: Fak bezva diskuse!

VeritasVincit ( 19. července 2022 21:25 )

SSTAN je klasický organizovaný gangzkorumpovaných státních úředníků a podnikatelů, který celý roky vyřvával s Miliónem chvilek chyťte Babišáka a přitom sama je ještě horší !!!Bohužel, realita a tvrdé prozření co to je za zmije!

SPOLU do kanálu ( 19. července 2022 19:36 )

Dáme republiku dohromady. Nastavíme rozkradání. Pod líbivými hesly se skrývá organizovaný zločin a oteklá Ropucha sedí dál na vnitru. To už jsme na tom jako ma milované ukrajině??!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa