Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Celému STAN hrozí trestní stíhání, varuje Vondráček. Kovářová: Rakušan nic neprovedl

Autor: Mii - 
26. června 2022
11:54

„Je mi to líto, jsem zklamaná, jsem v šoku.“ Takovými slovy hodnotí místopředsedkyně hnutí STAN a Sněmovny Věra Kovářová zjištění, že náměstek pražského primátora Petr Hlubuček stál v čele korupční kauzy v pražském dopravním podniku. Hnutí STAN podle ní musí přesvědčit voliče, že šlo o selhání jedince. Poslanec ANO Radek Vondráček upozornil, že poprvé se může stát, že policie bude trestně stíhat celé hnutí. Kovářová a Vondráček o korupční kauze hovořili v pořadu Partie na CNN Prima News.

Místopředsedkyně Sněmovny zopakovala, že kauza je závažná. „Jsem pevně přesvědčena o tom, že to byla výjimka,“ řekla ale Kovářová. Zjištění o korupčním jednání Hlubučka pro ni bylo překvapivé, protože jak uvedla, „za ním stály výsledky, o to je to pro nás větší zklamání“. Zmínila v tomto kontextu jeho starostování v čele pražské městské části Lysolaje.

Ocenila, že ministr školství Petr Gazdík a europoslanec Stanislav Polčák kvůli svým kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem skončili (Redl byl napojený na Hlubučka a je to přítel odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře - pozn. red.). „Všichni pánové zareagovali velmi rychle (…), tu politickou vinu a odpovědnost ukázali,“ uvedla Kovářová. Gazdík skončil v čele resortu školství, Polčák pozastavil členství ve STAN.

Pro konec svého šéfa a ministra vnitra Víta Rakušana místopředsedkyně Sněmovny důvod nevidí. „Rakušan nic neprovedl,“ je přesvědčena. S tím však nesouhlasí Vondráček. „Rozhodně to není v pořádku,“ řekl s tím, že nastalo prorůstání organizovaného zločinu do politického hnutí. „Jestli se potvrdí informace, které máme (…), tak je tady skutečně potenciálně možné, že hnutí STAN, jako právnická osoba, bude trestně stíhána,“ myslí si poslanec ANO.

Rakušan podle Vondráčka trpí „kolosálním střetem zájmů“ a hnutí STAN zkritizoval za to, že před českým předsednictvím EU způsobilo vládní krizi. „Ministr vnitra, ať už je to jakýkoliv ministr vnitra, nesmí a nemůže zasahovat do vyšetřování policie,“ reagovala Kovářová.

Vondráček následně sdělil, že za svou osobu je nakloněn tomu, aby hnutí ANO vyvolalo hlasování o nedůvěře vlády, pokud nedojde k rekonstrukci kabinetu a Rakušan nerezignuje.

Video  Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dynaty ( 29. června 2022 18:38 )

jajas

dynaty ( 29. června 2022 18:35 )

obvinění z čeho, prosím?

BABISE_NAKOPALI ( 29. června 2022 12:49 )

Jaký teror myslíš, vědmo?

sarina ( 29. června 2022 12:14 )

Ale jdi ty, ty žádnou ženu nemáš a JESTLI JSI JI NĚKDY MĚL TAK UŽ TI DÁÁÁVNO ZDRHLA, podle toho tvého psaní by takový teror žádná nevydržela!

jajas ( 29. června 2022 11:25 )

Teď na seznam.zprávy vyšel článek pod názvem:"Muž od Hlubučka mluvil. Odkrývá „výtlak“ další vládní strany". Takže nééé, že jde o regionální záležittost, teď již je tam namočený i TOP09 a Poospíšil, volební manažer TOP 09 Jiří Fremr, stíhaný manažer Matej Augustín....no, ještě chvíli počkáme co "muž od Hlubučka" všechno odkryje, asi to nebude pěkné. Takže přesně jak jsem si myslel, kmotři se dostali po letech k moci a hned od počátku úřadují! Trapas.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa