Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidovci i TOP 09 jdou do vlády, vedení schválilo koaliční smlouvu. Jaké obsadí resorty?

Aktualizováno -
5. listopadu 2021
17:20
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2021
17:05

Celostátní konference lidovců schválila dnes odpoledne koaliční smlouvu a program formující se vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN. Informoval o tom předseda poslaneckého klubu strany Marek Výborný. Stejně se zachoval i výkonný výbor TOP 09, už ve čtvrtek dokumenty posoudily a schválily stranické orgány občanských demokratů a Starostů. Piráti budou smlouvu ratifikovat až po pondělním podpisu lídrů stran.

Lidovci budou mít ve vládě ministerstva práce a sociálnich věcí, životního prostředí a zemědělství. Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky jde o dobré portfolio.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že tato strana obsadí ve vznikající vládě pozice ministra zdravotnictví a ministra pro vědu.

Pekarová Adamová uvedla, že věda byla pro TOP 09 vždy důležitá a zásadní. „Protože na ni je navázána naše konkurenceschopnost a úspěch celé České republiky,“ řekla dnes novinářům.

K informacím, že ministerstvo zdravotnictví by mohl vést Vlastimil Válek a ministryní pro vědu by se mohla stát Helena Langšádlová, se předsedkyně TOP 09 nevyjádřila. „Já ještě personální nominace nechci komunikovat, prosím, vyčkejme, přece jenom ještě nevznikla tato vláda,“ uvedla.

V případě ministerstev životního prostředí a zemědělství chtějí lidovci podle Jurečky působit proti současnému „resortismu“. Ministerstvo práce a sociálních věcí má dovolit hájit zájmy těch, kteří propadají sociálním sítem.

Nový většinový kabinet bude mít 18 členů. Oproti současné vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace. Koalice Spolu v kabinetu obsadí post premiéra a deseti ministrů. Piráti a STAN budou mít sedm ministrů.

Video  Koalice Spolu s PirSTAN: Povolební vyjednávání se zatím daří, strany vytvořily pracovní skupiny  - ČTK
Video se připravuje ...

 

LuCo ( 7. listopadu 2021 19:29 )

Na Markétu ve vládě nezylo korýtko....Vykulená mužatka bude aspoň jen kejhat v PS a o zábavu se jí bude starat Okamura!

oltec ( 7. listopadu 2021 02:55 )

Jurečka za chvilku pukne dobře se vykrmil měl by si pořídit oblek o tři čísla větší a ta hlava je jak sud

luongo ( 5. listopadu 2021 18:49 )

Poslední normální od černo***niky byl Lux tenhle sběr nám byl čert dlužný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa