Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman výjezdy do krajů dělal nelegální kampaň. Úřad: Problém může mít i Babišova vláda

Aktualizováno -
30. srpna 2021
14:20
Autor: ČTK, šamol - 
30. srpna 2021
09:37

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Ze stejného důvodu můžou být problematické i současné cesty vlády Andreje Babiše (ANO), doplnil Hudeček.  Vládní ANO a ČSSD na svých transparentních volebních účtech neevidují platby, které by bylo možné jednoznačně propojit s výjezdy členů kabinetu do regionů. Šéfa ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka vyjádření překvapilo, důsledkem podle něj může být velký nárůst administrativy.

Dohledový úřad má možnost uložit pokutu 10 000 až 100 000 korun. Prezident  podle Hudečka ale disponuje celou řadou imunit, včetně správněprávní imunity, takže řízení o uložení pokuty zahájit nelze.

„Nejzávažnější porušení pravidel kampaně spatřujeme ve výjezdech do krajů, kdy došlo k využití funkce prezidenta republiky k vedení předvolební kampaně. Prezident to rozporoval, že žádnou kampaň nevedl, nicméně podle názoru úřadu část každého toho výjezdu do kraje naplňovala rysy volební kampaně,“ uvedl Hudeček.

Další porušení zákona podle úřadu spočívalo v tom, že se při prezidentových výjezdech do krajů rozdávala pohlednice s jeho portrétem s textem „Děkuji“ a s podpisem. Úřad to vyhodnotil jako materiální volební kampaň, jeho výtka zní, že nebyl označený zadavatel a zpracovatel. Ve zprávě zmiňuje, že fotografii rozdávali například pořadatelé označení visačkou se znakem města Zábřeh.

„Na dotaz člena Úřadu týkající se rozdávání fotografií jeden z pořadatelů sdělil, že je zaměstnancem města a na mítinku plní pracovní úkol. Z toho lze usuzovat, že rozdávání propagační fotografie byla činnost, za kterou se prokazatelně poskytovala úplata,“ uvedl úřad ve zprávě.

Podle úřadu kandidát nedodržel ani lhůtu pro dodání velké zprávy o financování, zpozdil se podle Hudečka nicméně jen o den.

Zeman podal proti všem třem zjištěním námitku, úřad je zamítl. Prezident mimo jiné namítal, že výjezdy prezidenta republiky do krajů a obcí jsou a byly součástí výkonu funkce prezidenta republiky.

„Vzhledem k tomu nebyly a ani nemohly být propagací či volební agitací kandidáta, veřejným sdělením na jeho podporu či v jeho prospěch nebo doprovodnou akcí k takovému sdělení či agitaci nebo propagaci,“ uvedl v námitce Zeman. Proto podle něj výdaje na mítinky nevykázal jako kampaň.

Ovčáček: Bizarní rozhodnutí

Úřad ve zprávě uvedl, že pokud je veřejný činitel současně kandidátem ve volbách, je potřeba způsob výkonu veřejné funkce sladit s pravidly kampaně. „Obecně lze shrnout, že veřejní činitelé, kteří kandidují ve volbách, se při výkonu svých funkcí zčásti ocitají v režimu volební kampaně. Kontrolní orgán je přesvědčen, že je proto nutné v některých případech pozměnit charakter veřejného vystupování. Je také potřeba dbát na to, aby se náklady na tu část činnosti veřejných činitelů, která souvisí s kampaní, promítly v evidenci nákladů kampaně,“ upozornil úřad ve své zprávě.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru reagoval slovy, že úřad bizarně rozhodl na základě jedné iniciativní akce svého člena Jana Outlého. „Ten přitom od roku 2017 prokazatelně vedl (a vede) negativní kampaň proti prezidentu republiky,“ uvedl Ovčáček. Outlý řekl, že pokud se ke kampani fyzické osoby Miloše Zemana vyjadřuje ředitel tiskového odboru státní instituce, jen to dokládá skutečnost, že neumí rozlišovat působení Zemana ve výkonu funkce a působení coby kandidáta ve volbách. „Tím tedy mimoděk potvrzuje výhrady uvedené v protokolu,“ řekl Outlý.

Prozkoumá i výjezdy členů vlády

Úřad se dotkl i faktu, že cesty před současnými říjnovými volbami provádí také současná vláda, což může být chápáno jako nelegální kampaň. „Kombinování veřejné funkce a volební kampaně je dost problematické a rozhodně to sledujeme. Bohužel si myslím, že ty současné výjezdy, které jsou častější, než byly v těch minulých volbách, jsou jen důsledkem toho, jak si kandidující subjekty flexibilně osvojují zákonná pravidla volební kampaně,“ uvedl Hudeček.

Podle něj to může být i důsledkem právě chování prezidenta a jeho předvolebních výjezdů. „V minulých volbách do Poslanecké sněmovny toto víceméně neprobíhalo, kandidáti byli opatrní. Tak možná i s odkazem na volební kampaň na post prezidenta se v současných volbách trochu více osmělili,“ míní Hudeček.

I někteří opoziční politici vyčítají ministrům, že zneužívají cesty do regionů, návštěvy podniků či otevírání nových úseků dálnic k předvolební agitaci. Členové vlády ale tvrdí, že je to součást jejich práce a že do krajů jezdí i jindy než před volbami.

Prezident na podzim 2017 projel několik krajů, zavítal například do Jihomoravského či Plzeňského kraje. Prezidentské volby se uskutečnily v roce 2018. Kandidovalo devět lidí. Ve druhém kole Miloš Zeman obhájil mandát, porazil bývalého předsedu Akademie věd ČR Jiřího Drahoše.

ANO a ČSSD platby za ministerské krajské cesty do volebního účetnictví dávají zřídka

O prázdninových měsících vykázala vládní uskupení kolem 15 plateb typu záboru prostranství, pronájmu prostor nebo odběru elektřiny, případně kameramanských a fotografických služeb.

V případě ANO je na jeho transparentním účtu uvedena desítka takovýchto plateb. Teplicím, kde předseda vlády a ANO Andrej Babiš podepisoval 10. srpna svou knihu, zaplatilo vládní hnutí o 17 dní později 500 korun za „odběr elektřiny na akci“. V případě středočeských Průhonic, Ústí nad Labem nebo Karlových Varů, kde měl Babiš v srpnu také autogramiády, podobné platby na účtu uvedeny nejsou.

Krnovu za zábor prostranství ANO dalo 1000 korun, Rakovníku desetinásobně méně. Za zábor zaplatilo také městu Meziboří nebo Litoměřicím, tamnímu minipivovaru za pronájem prostor uhradilo 6050 korun. ANO vykázalo v srpnu také dvě platby ve výši 42 601 korun a 24 769 korun za nákup surovin na výrobu zmrzliny. Společnost Imoba z Babišova svěřenského fondu dostala od vládního hnutí v červenci 33.983 korun za občerstvení.

ČSSD na svém volebním účtu eviduje za prázdninové měsíce jen jedinou platbu za zábor prostranství, a to 2520 korun městu Jevíčku z 27. srpna. Za fotografování kandidátů pak sociální demokraté uhradili během července a srpna tři platby a 26.600 korun za videoreportáže z Moravskoslezského kraje.

Pokud máme započítávat do nákladů na kampaň činnost vlády, tak se ptám, proč to nemá platit pro všechny, kdo jsou nějak financování z veřejných prostředků. Jaký je rozdíl mezi ministrem a místopředsedou Sněmovny,“ řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě Hamáček.

I poslancům či jejich asistentům platí stát mobilní telefon, třeba představitelům Sněmovny i auto, dodal. „Dostáváme se do absurdní situace, kdy kdokoliv, kdo má jakoukoliv veřejnou funkci, se kterou jsou spojené nějaké výhody, by musel vykazovat cokoliv, co udělá v kampani,“ doplnil Hamáček. Úřad by se podle něj měl zamyslet, zda „to myslí vážně“. Hrozil by podle něj jinak velký růst administrativy. „Nemám problém nechat ty věci spočítat, ale ta zátěž na ministerstvo vnitra bude enormní,“ doplnil. Uvítal by, kdyby platila dosavadní pravidla a nevymýšlely se věci, které nepomohou, ale spíš zkomplikují situaci.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Zeman o teroristech z Tálibánu, BIS a odposlouchávání či "nadlidech" a snobech ve Varech 
Video se připravuje ...

hafblaf ( 30. srpna 2021 20:30 )

Padni komu padni, ale od vyvolených vypadni.

Zdenek ( 30. srpna 2021 12:36 )

Nejvíc utratil spolek, který vede hradní kancléř Vratislav Mynář, za reklamu. Ve zprávě ale už není, odkud miliony korun pochází. Prezident už dříve v médiích zveřejnil seznam sponzorů, který ale pokrývá méně než polovinu všech nákladů.

++ Jiří Drahoš, který prohrál v druhém kole volby s Milošem Zemanem, vykázal jako výdaje 49,97 milionu korun. Na peněžních darech dostal asi 46,7 milionu, na další asi 3,3 milionu pak vyčíslil takzvaná bezúplatná plnění, tedy třeba práci svého manažera Jakuba Kleindiensta či umístění reklam. Sám do kampaně vložil 76 300 korun.
+++ Druhou nejdražší kampaň měl pravděpodobně Michal Horáček, který si ji platil sám. Stála celkem 39,9 milionu korun, bezúplatná plnění vyúčtoval na 271 tisíc korun.

Mirka Topolánka stála kampaň podle zveřejněných údajů 18,1 milionu, na darech získal 10,7 milionu. Nepeněžní plnění vyúčtoval na 1,3 milionu a svůj příspěvek do kampaně na 7,4 milionu.
Marek Hilšer podle zprávy o financování kampaně uspořádal kampaň za 1,8 milionu korun, většinu ale tvoří bezúplatná plnění, jako třeba práce jeho dobrovolnického týmu. Na darech dostal asi 455 tisíc korun.

Kandidatura Jiřího Hynka stála 732 tisíc korun, na darech vybral 440 tisíc korun. Vratislav Kulhánek, který ve volbě obsadil poslední místo, zaplatil za kandidaturu 7,4 milionu korun. Naprostou většinu peněz získal od Pavla Sehnala, mecenáše strany ODA, za kterou kandidoval.

JO SOUDRUZI-PRATELE z CSSD a jejich pratele umi vyuzivat mezery a nejasnosti v Zakonech Ceske /socialisticke-mafiokraticke/ republice

Zdenek ( 30. srpna 2021 12:31 )

Hrad nesouhlasí rovněž s názorem člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jana Outlého, podle kterého by měl své cesty v době prezidentské kampaně vzhledem k opětovné kandidatuře zvážit. Případně by měl zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun.

takze se ZPETNE podivaji do v y u c t o v a n i voleb souddruha !!??!!

Zemanova prezidentská kampaň vyšla na 22,7 milionu. Peníze od dárců ušetřil??!! ..... Prezident Miloš Zeman opakovaně tvrdil, že žádnou osobní kampaň nevede. Po celé zemi se ale objevovaly billboardy s jeho tváří a další volební materiály. Zajistili mu to jeho příznivci, a to hlavně přes spolek Přátelé Miloše Zemana a Stranu práv občanů.

Zdenek ( 30. srpna 2021 12:24 )

Zeman zrušil návštěvu Zlínského kraje. Nechtěli jsme ji platit, řekl Čunek....
Náklady na prezidentské návštěvy se pohybují v řádu statisíců a většinu z toho dosud platily kraje. Podle Čunka například loňská návštěva Zemana vyšla Zlínský kraj na zhruba 400.000 korun.

„To mi přijde hodně. Kraj neplatil jenom večeři a ubytování prezidenta, manželky a blízkého doprovodu, ale bylo s ním dohromady asi 70 lidí.

Zeman zahájil další kolo krajských cest v polovině září. Do té doby byl v každém čtyřikrát a kraje jeho návštěvy stály přes 17,000.000 korun -17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností....

Heil_Babisch ( 30. srpna 2021 12:14 )

Tenhle soudruh vždy lhal, lže a lhát bude!
Už našli ten Peroutkův článek "Hitler je gentleman" nebo to byla zase jen lež tohoto soudruha?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa