Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přehledně: Vojtěch vystřídal Arenbergera a varoval před mutacemi. Babiš ocenil byt v nájmu

Aktualizováno -
26. května 2021
18:00
Autor: ČTK, simao - 
25. května 2021
09:54

Petr Arenberger (za ANO) a majitel desítek nemovitostí skončil na postu ministra zdravotnictví, jeho rezignaci přijal prezident Miloš Zeman. Obratem jmenoval do funkce staronového ministra Adama Vojtěcha (za ANO), na kterém premiér Andrej Babiš (ANO) ocenil, že nemá nemovitosti, bydlí v nájmu a je médii prolustrovaný. Arenberger čelil kritice kvůli svému majetkovému přiznání, Vojtěch od něj bude chtít bezpečnostní prověrku, zatím bude dál šéfem vinohradské nemonice. Staronový ministr mimo jiné varoval před mutacemi covidu a jejich dovozu z dovolených. Dva perné dny, které provázely ministerskou výměnu, jsme pro vás mapovali v online zpravodajství.

Online zpravodajství o koronaviru v Česku i ve světě sledujte zde

Video  Tisková konference nově jmenovaného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO) (26. 5. 2021)  - abl
Video se připravuje ...

Konec Arenbergera, návrat Vojtěcha
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
17:51
26. 5. 2021

Přinášíme celý záznam tiskové konference nově jmenovaného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Video  
Video se připravuje ...
17:38
26. 5. 2021
!

Vojtěch také uvedl, že jeho prioritou bude dokončit projednávání zákonů, které připravil dříve jako ministr, a zajištění financování zdravotní péče. Bude třeba dokončit kompenzační vyhlášku pro letošní rok a připravit úhradovou vyhlášku pro rok příští, dodal.

K personálním otázkám v úřadu uvedl, že zásadní změny neplánuje, ale některé nejbližší spolupracovníky si chce přivést.

Ministerstvo zdravotnictví převzal po Petru Arenbergerovi staronový ministr Adam Vojtěch (oba za ANO) (26. 5. 2021) Ministerstvo zdravotnictví převzal po Petru Arenbergerovi staronový ministr Adam Vojtěch (oba za ANO) (26. 5. 2021)
17:23
26. 5. 2021
!

„Možná proto, že nemá nemovitosti a bydlí v nájmu a už je médii prolustrovanej,“ odpověděl s nadsázkou premiér Babiš na otázku České televize, proč si vybral na místo ministra zdravotnictví opět Adama Vojtěcha (za ANO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci v den jeho znovuuvedení do úřadu (26.5.2021)
17:19
26. 5. 2021
!

Vojtěch počítá s povinným testováním žáků a studentů po návratu z letních prázdnin do škol. Vidí tam potenciální riziko šíření koronaviru.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci v den jeho znovuuvedení do úřadu (26.5.2021)
17:09
26. 5. 2021

Podle Vojtěcha je nezbytné, aby Arenberger absolvoval bezpečnostní prověrku povinnou pro ředitele fakultních nemocnic. Řekl, že o ni brzy požádá.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci v den jeho znovuuvedení do úřadu (26.5.2021)
16:59
26. 5. 2021

Úkolem nového ministra Vojtěcha bude podle premiéra Babiše dokončit zavedení covid pasu. V pondělí má předložit upravený návrh zákona vládě.

„Byl u toho i jako poslanec,“ poznamenal Babiš k Vojtěchově roli během tvorby normy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci v den jeho znovuuvedení do úřadu (26.5.2021)
15:59
26. 5. 2021
!

Prioritou staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude kromě řešení epidemie covidu-19 připravovaná legislativa a financování zdravotnictví. Po převzetí jmenovacího dekretu na Pražském hradě to ve středu řekl České televizi. Kvůli epidemii bude podle něj třeba se připravovat na podzimní období a návrat dětí do škol.

Sledujte tiskovou konferenci staronového ministra zdravotnictví, která má začít v 16 hodin.

Ministerstvo zdravotnictví převzal po Petru Arenbergerovi staronový ministr Adam Vojtěch (oba za ANO) (26. 5. 2021)
15:41
26. 5. 2021

Jako předseda představenstva Krajské zdravotní pobíral Vojtěch měsíční odměnu převyšující 95 000 korun. Podle informací serveru Seznam Zprávy by se novým předsedou představenstva mohl stát současný ředitel Petr Malý.

15:11
26. 5. 2021
!

„Zdravotnictví je skutečně obtížný předmět, který je složitý ekonomicky, odborně i lidsky. Nic tam není snadného, a přitom to zůstává na okraji zájmu. Všichni bojují o ta silová ministerstva, jako je vnitro, obrana, finance, ale to zdravotnictví je něco, co se nás všech dotýká. Jakmile něco zaskřípe, jako se teď stalo, tak se najednou ukáže, že to je strašně důležité,“ míní člen sněmovního výboru pro zdravotnictví a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v Epicentru Blesku.

„Řídit to zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše, který se rozhodl, že to zdravotnictví povede sám, je velmi těžké, až nemožné,“ dodal.

14:59
26. 5. 2021

„U Adama Vojtěcha sice nějaké přešlapy byly, to ukáže až budoucnost, jak se to bude celé hodnotit. Ale jinak ho považuji za slušného člověka, který se dokázal za několik let ve zdravotnické problematice, která není jednoduchá, velice dobře zorientovat,“ řekl Vyzula (ANO) v Epicentru Blesku.

14:49
26. 5. 2021

Těch kauz už bylo hodně a to je poměrně silné kafe. Takhle se do politiky nemůže vstupovat. Já pana profesora Arenbergera znám, je to vynikající odborník na poli dermatologie a venerologie, nicméně politika je něco úplně jiného. Já to znám, sám jsem to na začátku zažil a také to nebylo jednoduché,“ řekl v Epicentru poslanec za ANO a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula.

14:40
26. 5. 2021

Nesprávně vyplněné přiznání a „mediální lynč“, to jsou podle slov ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) hlavní důvody jeho úterní rezignace. Ve funkci byl necelých sedm týdnů. Nahradil ho Adam Vojtěch (ANO), který resort vedl do loňského září. Co můžeme čekat od staronového nástupce necelých pět měsíců před volbami? Kdy budou Češi moci používat covid pasy a jak kauza Dominika Feriho zahýbe říjnovými volbami?

To jsou témata dnešního Epicentra s místopředsedou Výboru pro zdravotnictví Bohuslavem Svobodou (ODS) a s jeho kolegou z Výboru profesorem Rostislavem Vyzulou (ANO). Sledujte živé vysílání od 14:30.

13:33
26. 5. 2021
!

O budoucnosti svého předchůdce Arenbergera v čele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ministr Vojtěch mluvit nechtěl.Já bych vyčkal na výsledky kontrol, které byly v nemocnici nařízeny, a pak bych dělal nějaké další závěry,“ dodal s tím, že nemocnici kontrolují ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí.

13:30
26. 5. 2021
!

Kromě covidu bude mezi Vojtěchovy priority ve funkci patřit legislativa, řekl České televizi. „Ve sněmovně leží celá řada zákonů, které jsem tam vlastně poslal ještě já jako ministr, takže určitě novela zákona o zdravotním pojištění, zákon o návykových látkách zavádějící nová pravidla pro pěstování léčebného konopí, je tam zákon o elektronizaci zdravotnictví, takže i to určitě bude jeden z důvodů, proč jsem vlastně kývl na tu nabídku,“ řekl ministr zdravotnictví s tím, že jeho úkolem je dotáhnout věci, které v resortu započal.

13:25
26. 5. 2021
!

Popřál mi hodně štěstí,“ řekl České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o setkání s prezidentem Milošem Zemanem. „Byla to obecná debata o tom, co očekáváme z hlediska vývoje epidemie. (...) Pan prezident podporuje očkování, sám se nechal očkovat, takže o tom jsme se bavili, o tom, že je třeba přimět i mladou generaci, aby se nechala očkovat,“ uvedl Vojtěch s tím, že o vakcíně Sputnik V se s prezidentem nebavili.

12:43
26. 5. 2021

Ten člověk už ve své funkci selhal. Kvůli jeho neschopnosti zbytečně umírali lidé a lumpové se kapsovali na předražených zakázkách. A teď nám ho Babiš se Zemanem nacpali zpátky. Močí nám na hlavy, a už se ani nesnaží předstírat, že je to déšť...“ zvolil na twitteru ostrá slova na adresu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bývalý šéf poslanců TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

12:04
26. 5. 2021
!

Podle informací Blesk Zpráv nově jmenovaný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) převezme úřad v 16 hodin odpoledne. Ve stejný čas tak lze čekat tiskovou konferenci v budově resortu na pražském Palackého náměstí.

Ministerstvo zdravotnictví převzal po Petru Arenbergerovi staronový ministr Adam Vojtěch (oba za ANO) (26. 5. 2021)
11:41
26. 5. 2021
!

Adam Vojtěch je znovu ministrem zdravotnictví. Před malou chvílí převzal jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana, informuje na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

11:30
26. 5. 2021

Adam Vojtěch (za ANO) rezignoval na post předsedy představenstva Krajské zdravotní, informoval server Seznam Zprávy. Prezident ho jmenuje ministrem zdravotnictví.

10:55
26. 5. 2021
!

Nejde o první jmenování Adama Vojtěcha do funkce ministra zdravotnictví, a proto je forma koncentrovaného ceremoniálu zcela vhodná,“ odpověděl hradní mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz Blesk Zpráv, proč prezident jmenuje Vojtěcha bez slavnostní ceremonie.

10:20
26. 5. 2021

„Jmenování Adama Vojtěcha ministrem zdravotnictví proběhne na Hradě bez slavnostní ceremonie. Zdá se, že i Miloš Zeman vnímá trapnost jmenování někoho, koho před 9 měsíci odvolal. Anebo už prostě nestačí tempu Babišových vládních obměn,“ míní na twitteru politolog a ředitel University of New York in Prague Jiří Pehe.

09:19
26. 5. 2021

"Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít. Děkuju mu. Za vše. A přeju mu v životě i další kariéře jen to nejlepší," napsal premiér Andrej Babiš (ANO) loni v den, kdy Vojtěch oznámil svou rezignaci. Premiér také uvedl, že Vojtěch je slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk. Na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie zvládl "neuvěřitelně" s tím, že kdyby veškerou svou energii nemusel Vojtěch vynaložit na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví. 

08:33
26. 5. 2021
!

Adam Vojtěch přiznal, že o jeho možném návratu na ministerstvo zdravotnictví mluvil s premiérem Andrejem Babišem už minulý týden. „S panem premiérem jsme se o tom bavili v minulém týdnu, ale tehdy nebylo vůbec jasné, jak to dopadne,“ řekl Deníku N.

08:08
26. 5. 2021
!

Návrat Adama Vojtěcha glosují komentátoři napříč českými médii.

Jako o vtipu Rádia Jerevan a realitě, která překonala satiru, píšou dnes komentáře českých deníků o návratu Adama Vojtěcha (za ANO) do čela ministerstva zdravotnictví, který je čtvrtou výměnou šéfa resortu během pandemie koronaviru. Komentátoři poukazují na Vojtěchovu loajalitu k premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a připomínají, že poté, co Vojtěch nedokázal loni na podzim premiérovi čelit, přišla druhá vlna epidemie. Babiš výměnu ministra ohlásil v úterý, prezident Miloš Zeman jmenuje Vojtěcha do funkce dnes.

07:46
26. 5. 2021

Rošádě na ministerstvu zdravotnictví se věnuje i komentář Petra Holce.

Je to jednoduchá politická rovnice: nepřiznaný majetek ministra zdravotnictví Petra Arenbergera začal stát premiéra Andreje Babiše krátce před volbami tak vysokou politickou cenu, že bývalému šéfovi vinohradské nemocnice zlomil vaz po pouhých osmačtyřiceti dnech ve funkci. Arenberger v úterý rezignoval a nahradí ho Adam Vojtěch, jenž na stejnou funkci rezignoval vloni v září. Osmiměsíční personální kruh se tak uzavřel.

Ievice-je-smegma ( 27. května 2021 16:51 )

Minář je nějaký ministr v současné vládě?
No je vidět, že máš inteligenci opravdového komunisty. Její hodnota dosahuje téměř hodnoty okolní teploty.

sarina ( 27. května 2021 06:44 )

Premiér nevybíral ministra podle toho že bydlí v nájmu-nebo že by právě proto? že by tak chtěl navázat a ukázat že bydlí zrovna v takovém bytě jako bydlí budoucí premiér feťáků? Ten přece bydlí "ZATÍM" v pronajatém bytě, že tak bude bydlet i potom když ho zvolí ty "naše děti"? Feri zklamal, odešel a měl přitáhnout mladé, jenže zrovna ty mladé holky ho udaly. Feťáci i TOPka vědí o udávání hodně a teď se jim to nějak vymstilo. ...Eses, a nenaděláš nic i kdyby tam posadil daleko horšího, ty můžeš dělat jen to co děláš pořád-jen psát kydy, nic víc.

CaIifornia ( 26. května 2021 20:29 )

Alespon te to tolik neboli.

bauta ( 26. května 2021 20:17 )

Přestože si o obsazení židle touhle figurkou myslím své, tomu výroku o podnájmu nepřikládám žádnou váhu. Prostě chtěl něco na odlehčení říct a blbě se užblept .

bauta ( 26. května 2021 20:15 )

Na 2Alarm jsou ty příběhy. Hrozný. A vlastně to vypadá, že si rád vybíral mladinké a nezkušené holky co k němu, kořenovi, vzhlíželi už jako k dospělému . Trochu divný.
Pak se nemůže Pekarová divit když říká, že s Ferim sdílela tři a půl roku kancelář a žádné náznaky toho z čeho je obviňován neviděla .
Do ní fyzicky nešel a slovně ponižovat svoji šéfku si nedovolil .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa