Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtěch chce od Arenbergera prověrku. Babiš mu naložil řešit covid pasy i přeočkování

Aktualizováno -
26. května 2021
17:30
Autor: ČTK, kal, mach - 
26. května 2021
15:48

Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ujal úřadu a hned dostal sadu úkolů od premiéra Andreje Babiše (ANO). Má se zaměřit na dotažení covid pasů, u kterých se podle Babiše první návrh ve Sněmovně „moc nepovedl“, a dále má vypracovat strategii na přeočkování seniorů 65+ a chronicky nemocných pacientů. Vojtěch zmínil, že svého předchůdce Petra Arenbergera nechá zatím jako šéfa fakultní nemocnice na pražských Vinohradech, ale chce od něj prověrku. Nový ministr varoval také před importem mutací z dovolených. Na úvodní tiskové konferenci staronového ministra doprovodil a zaúkoloval premiér Babiš.

Premiér Andrej Babiš při uvádění staronového ministra do funkce zmínil priority, mezi kterými je prosazení covid pasu a dotažení očkovací strategie. Podle Babiše se zvažuje, že by se přeočkování proti covidu mohlo týkat chronických pacientů a lidí nad 65 let. Strategii má připravit právě Vojtěch. Babiš si novinářům postěžoval, že opozice zneužila covid k politickým soubojům. Řekl, že v žádné jiné zemi se nic podobného nedělo.

Adam Vojtěch přiznal, že vývoj situace na ministerstvu ho překvapil, ale tak to někdy v životě je. Prioritou je podle něj tečka za koronavirem, očkování a příprava na návrat lidí z dovolených a dětí do škol. Bude čerpat ze zkušeností z loňského roku.

Premiér si podle svých slov Adama Vojtěcha vybral proto, že nemá žádné nemovitosti a bydlí v pronajatém bytě. „A taky proto, že to byl nejúspěšnější ministr zdravotnictví a je prolustrovanej,“ řekl Babiš.

K otázce sekvenování, za které byla vláda minulý týden kritizována kvůli seškrtání výdajů, premiér řekl, že při současné epidemické situaci je kapacita sekvenování dostatečná. „Pokud by se situace změnila, tak tu kapacitu navýšíme,“ uvedl. Ministr Vojtěch potvrdil, že vláda sekvenovat chce a do budoucna bude navyšovat kapacitu.

Video  Tisková konference nově jmenovaného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO; 26. 5. 2021)  - abl
Video se připravuje ...

Kromě covidu chce dotáhnout i legislativu. „Ve Sněmovně je ještě celá řada zákonů, na kterých jsem pracoval jako ministr,“ uvedl. Poslanci projednávají například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mění mimo jiné vstup nových léků do úhrady pojišťoven, zákon o návykových látkách, zavádějící nová pravidla pěstování léčebného konopí, případně legislativu, která má nastavit jednotná pravidla pro elektronizaci zdravotnictví.

Zásadní bude podle něj také nastavení úhrad za zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. „Musíme dokončit takzvanou kompenzační vyhlášku, kterou jsme vydali v loňském roce, teď ji budeme muset vydat znovu,“ řekl.

Vyhláškou ministerstvo pojišťovnám stanoví, jak mají nemocnicím a dalším poskytovatelům zdravotní péče platit za péči, které odvedli méně, než bylo plánováno, nebo s ní měli kvůli epidemii vyšší náklady. Vyhláška zohledňuje také odměny zdravotníkům, kvůli kterým byl ale Vojtěch loni odbory kritizován. Podle něj odměny neměly být plošné.

Video  Vojtěch se vrací, připomeňte si jeho rezignaci: „Chci vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vojtěch: Návrat k necovidové péči na zdravotnictví

Vojtěch bude pracovat i na úhradové vyhlášce pro příští rok, jejíž parametry v současné době vznikají v dohodovacím řízení mezi pojišťovnami a zástupci segmentů péče. Podle Vojtěcha bude třeba řešit i další finanční zdroje. Jeho předchůdci Jan Blatný a Petr Arenberger (oba za ANO) mluvili o navyšování platby za státní pojištěnce ze státního rozpočtu, řádově ve stovkách korun měsíčně.

„Pro zdravotnictví teď nastává doba pomalého návratu ke standardní necovidové péči, ale musí být zajištěna stabilita a rozvoj pro všechny segmenty,“ dodal Vojtěch. „Máme celou řadu pacientu, kteří čekají na necovidovou péči, a to musíme teď dohnat,“ řekl Vojtěch.

S prezidentem Milošem Zemanem dnes při převzetí jmenovacího dekretu debatoval hlavně o epidemii koronaviru a očkování. „Bavili jsme se o tom, že je nutné přimět i mladou generaci, aby se nechala očkovat,“ uvedl. Ruská vakcína Sputnik V podle něj už není téma. „Spíše budeme mít problém v tom, abychom vakcíny, které budeme mít, vyočkovali,“ dodal.

Vojtěch má o Sněmovně jasno, o Finsku ještě ne

O budoucnosti svého předchůdce Arenbergera v čele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady mluvit nechtěl. „Já bych vyčkal na výsledky kontrol, které byly v nemocnici nařízeny, a pak bych dělal nějaké další závěry,“ dodal s tím, že nemocnici kontrolují ministerstva zdravotnictví a financí. Vojtěch nechce vycházet pouze z mediálních výstupů, ale počká si na výsledky kontrol. Současně dodal, že exministr Arenberger musí absolvovat bezpečností prověrku.

K personálním otázkám v úřadu uvedl, že zásadní změny neplánuje, ale některé nejbližší lidi si chce přivést. Nabídku od premiéra, aby vedl znovu resort zdravotnictví, dostal minulý týden. „Bral jsem to jako nějakou alternativu. Nepočítal jsem s tím, že to takto dopadne,“ dodal. Podle něj by na chod úřadu mělo negativní efekt, kdyby přišel ministr neznalý jeho fungování.

O své budoucnosti jako velvyslance ve Finsku nechtěl dnes spekulovat. Platí podle něj ale, že nebude v podzimních volbách kandidovat do Sněmovny.

ingmarie ( 27. května 2021 09:33 )

No nevím . Vojtěch se chová a vypadá spíš jako nebinární submisivní osoba

anna1234 ( 27. května 2021 08:25 )

.. omyl, on to nemá z vlastní hlavy, ale opravil si maličko Churchilla, ten řekl, že "Jen hlupák nikdy nemění svůj názor". A když už kam vítr tam plášť, tak přesně tahle věta to směrování pláště umožňuje. Prostě když se to hodí, změním názor a plápolám zase jiným směrem

Covid_19 ( 26. května 2021 23:48 )

opoziční politik odstoupil a Faltýnek stále zůstává šéfem poslanců ANO, to je rozdíl mezi opozicí a hnutím ANO, tam se nikdo z vedení hnutí neodvolává, jen se vyhazují bezvýznamné figurky na jedno použití

ingmarie ( 26. května 2021 23:10 )

Dovedu ocenit dobrý úsudek

ingmarie ( 26. května 2021 23:08 )

Milda už chce jen pudink a návštěvu Schillerový

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa