Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Budeš koukat na hroby svých dětí,“ hrozili kritikovi Babiše. Se ženou přijal tvrdá opatření

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. května 2021
05:21

Rozum zůstává stát nad tím, co jsou schopni někteří lidé napsat. Výhrůžkám smrtí čelili a čelí i někteří současní čeští politici. Zažili si je Andrej Babiš (ANO), Jan Hamáček (ČSSD) či europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který o nich minulý týden promluvil na plénu v Bruselu. Pro Blesk Zprávy se nyní pozastavuje nad tím, jak se dá vůbec reagovat na to, když vám někdo napíše, že budete viset – i se svými dětmi.

Politika je někdy pořádně tvrdou výzvou. A politici toho musí vydržet často více než jen kritiku či urážky od rivalů. Těm exponovanějším chodí i výhrůžky. Od anonymů, naštvaných, zhrzených lidí, zoufalců. Zachází až tak daleko, že vyhrožují i jejich rodinám.

Zažili to premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který čelil kritice za údajné „vlastizrádcovství“ v kauze Vrbětice, a také europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Mikuláš Peksa (Piráti), které za vlastizrádce označil sám Babiš.

Pořádně drsné výhrůžky

Babiš se do dvojice českých politiků pustil v souvislosti s kauzou svého údajného střetu zájmů, která je nadále propíraná i na půdě Evropského parlamentu v souvislosti s auditem Evropské komise. Babiš se brání obvykle – jde o kampaň, předvolební džihád proti němu. Kritiky z Bruselu označuje za udavače. A přiživuje tím kolotoč, který končí děsivými dopisy a vzkazy.  

„Ano, výhrůžky začaly poté, co Andrej Babiš řekl, že jsem vlastizrádce,“ říká Blesk Zprávám Zdechovský. Babiš podle něj situaci tímto pořádně vyhrotil a tvrdé jádro kritiků, kteří jdou až za hranici jakékoliv únosnosti, se na českého europoslance zaměřilo.

„Lidi, kteří vyhrožují vraždou, znásilňováním či jinou újmou, to je prostě přes čáru. Dokud se společnost s těmito lidmi nevypořádá, nic se nezmění. Mně přišel teď dopis, ve kterým ten dotyčný píše, že se přestanu smát, protože se budu koukat na hroby svých dětí,“ říká europoslanec.

„Nikdo, nikdo nebude sahat na moje děti. To už je prostě za čárou toho, co jsem ochoten jako politik snášet,“ vzkazuje Zdechovský a podotýká: „Moje děti nejsou součástí politického boje, moje manželka není součástí politického boje a nevím, proč oni by měli nosit neprůstřelné vesty nebo chodit s ochrankou do školky a školy.“

Má čtyři děti. Jako Babiš

Drsná a těžko pochopitelná slova, která se týkají jeho rodiny, europoslance zasahují bolestivě. Zdechovský má hned čtyři děti. Tedy stejně, jako premiér Andrej Babiš. Oba jsou podruhé ženatí a z každého manželství mají dva potomky.

Nejstarší syn Tobiáš Zdechovský jde pomalu ve šlépějích svého otce – již se přihlásil mezi Mladé lidovce. Z prvního manželství s exmanželkou Klárou pochází i dcera Anežka, ze druhého se současnou ženou Ivanou pak syn Tomáš a nejmladší potomek, čtyřletá dcera Antonie.

Hrozby Babišovi a „vyhnaná Monika“

Sám Babiš se přitom při slovech o vyhrožování své rodině a jemu samotnému neubránil slzám. „8. ledna mi řekla policie, že je člověk, který chce zastřelit moji rodinu. A mě. Jsme měli hlídaný barák, několik… vlastně doteďka. Ten člověk byl zatčen ve Španělsku. A moje žena šla do Dubaje, ano, protože se bála. A to je celý příběh.“

S tímto prohlášením vystoupil český premiér, otec Frederika a Vivien Babišových, ale také Andreje mladšího a dcery Adriany z prvního manželství, letos v únoru v Partii na CNN Prima News. Na následné debaty o tom, proč toto vysvětlení nepřinesl v době, kdy byla jeho současná manželka Monika v době koronakrize v Dubaji, premiér odpověděl: „Já to nechci komentovat, protože moje žena to nevěděla, teďka se to dozvěděla. Já jsem je vyhnal pryč.“ A ještě týž den večer v TV Nova premiér dodal: „Já jsem se bál především o rodinu. Na mně až tak nezáleží.“

Video  Andrej Babiš na Primě: Ve Španělsku zatkli muže, který vyhrožoval, že zabije mou rodinu i mě.  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

V pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz Babiš mluvil o tom, že dotyčnému muži odpustil. „Já bych nepřál nikomu výhrůžky. Samozřejmě ani když se týkají Andreje Babiše nebo Jana Hamáčka,“ podotýká europoslanec Tomáš Zdechovský, podle kterého je třeba vůči podobným útokům zaujmout „nulovou toleranci“.

„Já si pamatuji, jak pan premiér v televizi Prima začal vykládat, že mu vyhrožovali, manželku musel poslat pryč atd. I když to asi bylo částečně PR divadlo, já si myslím, že mu to úplně jedno nebylo, když mu někdo napsal, že ho a jeho rodinu zastřelí,“ podotýká europoslanec a sám dobře ví, jaké pocity daný člověk má.

Hamáčkovy problémy

Když Babiš vystoupil s tím, že jemu i jeho rodině vyhrožují, nechal se slyšet i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), že zažívá obdobné momenty. „Kdybych to měl brát na sebe, tak jsem za poslední čtyři dny dostal asi 60 výhružek smrtí,“ uvedl v únoru pro Blesk Zprávy. „Jsou ve smyslu jako ‚chcípneš, počkej, až si tě najdu, zabiju tě, včetně tvých dětí‘. Je toho spousta a předpokládám, že premiér toho bude mít ještě stejně, ne-li víc,“ podotkl.

Hamáček se k tématu výhrůžek vrátil nedávno. A to kvůli kauze jeho cesty necesty do Moskvy vyjednávat o vakcínách Sputnik.

„Začaly mi chodit stovky výhrůžných e-mailů. Řeší to policie. Tam jsou výhrůžky smrtí, zabitím, takže opravdu ta situace kolem mě je napjatá,“ uvedl Hamáček s tím, že prožívá nejtěžší okamžiky v životě. „Dopad na moje okolí je devastující. Děti se mě ptají, jestli půjdu do vězení, ptají se, jestli jsem něco provedl. Je to devastující, já to nikomu nepřeju,“ dodával jednou rozvedený a poté opět šťastně oženěný Hamáček, který má s exmanželou Kamilou dva syny, nyní však žije s druhou ženou Gabrielou.

Video  Hamáček v Epicentru: Výhrůžky smrtí a "vláčení bahnem" kvůli Vrběticím.  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zdechovský o zásahu do rodinného života

Že podobně vyhrocené momenty zasahují do rodinného života výrazně, připouští i europoslanec Zdechovský, který o výhrůžkách promluvil emotivně na plénu v Bruselu minulý týden. „My už se s tím s rodinou vyrovnáváme poměrně jednoznačně a tvrdě. Přijali jsme bezpečnostní opatření, říkáme tomu izraelský výcvik. Jsme opravdu připraveni na jakoukoliv situaci a řešíme to s Policií ČR,“ uvedl europoslanec.

Některé postupy při ochraně sebe a vlastní rodiny prý dokonce konzultuje i s izraelským bezpečnostním expertem. „My se nikoho nebojíme, nikde se skrývat nebudeme, moje manželka do Dubaje jezdit nechce. A to, že někdo vyhrožuje mým dětem, že je zabije, podřízne, to je prostě přes čáru, takhle se prostě v politice jednat nebude,“ říká pro Blesk Zprávy Zdechovský, který podstoupil vojenský výcvik aktivních záloh.

Zdechovský je pro přísnější postihy těch, kdo se takového odsouzeníhodného jednání dopustí. „Jsme připraveni s každým, kdo by se o cokoliv pokusil v naší blízkosti, si s ním poradit. Nebudeme ty lidi šetřit. Všechny lidi, kteří nám od minulého roku vyhrožovali smrtí, dotahujeme do konce a dotahujeme k soudu a všechna bezpečnostní opatření, která teď musíme dělat, po nich budeme chtít zaplatit,“ tvrdí.

V případě vlny výhrůžek poté, co ho Babiš označil za vlastizrádce, Zdechovský říká, že došlo ke ztotožnění některých z těch, kteří vyhrožovali. „Opravdu si pro ně ta kriminální policie přijela a řada těch lidí vůbec neví, že se dostávají na různé seznamy extremistů a že nejde jen o to, že dostanou nějaký trest a v přestupkovém řízení zaplatí nějakou pokutu, nebo nezaplatí. Těch lidí si budeme dlouhodobě všímat,“ podotkl.

Europoslanec říká, že se rozhodl sám zveřejnit jméno člověka z Moravan, který mu a jeho rodině vyhrožoval. „Myslím si, že ten pán z Moravan má z ostudy kabát. Jak jsem slyšel reakci mých známých a přátel, on je kominík a myslím si, že si nikdo od něj nenechá udělat ani revizi,“ podotýká Zdechovský.

Zastání z Bruselu

Zdechovský odsoudil vyhrožování i během projevu v europarlamentu, i tam přitom vzkázal, že se nehodlá bát. „Mně, Mikulášovi Peksovi, teďka mojí rodině chodí výhrůžky smrtí. Takhle se politický boj nevede. My a moje rodina se nebojíme a nebudeme se bát srabů, kteří se schovávají za klávesnici počítače,“ říkal europoslanec.

Dočkal se i zastání od dalších europoslanců. „Pan Babiš řekl, že pan Peksa a pan Zdechovský jsou vlastizrádci, protože to jsou čeští občané, kteří sedí v Evropském parlamentu a měli by bojovat za české zájmy na půdě europarlamentu. Ve chvíli, kdy se snažíte řešit problémy ve své zemi, tak nejste zrádci, ale jste spojenci všech Evropanů, protože ty problémy chcete řešit, a my nemůžeme akceptovat takové útoky na naše kolegy,“ upozornila Italka Sabrina Pignedoliová.

Babiš se neomluvil

„Dostal jsem tehdy esemesku i od několika ministrů a premiérů členských států, kteří mi napsali v reakci, že je to přes čáru a že se tím Andrej Babiš diskreditoval a že je to neakceptovatelné,“ říká nyní Zdechovský.

Omluvy od Babiše se ale nedočkal. „Nekontaktoval mě, ani se neomluvil. Andrej Babiš tohle nedělá. Bohužel. Já jsem ho zval několikrát i na kafe, ať si to jdeme vyjasnit, protože si myslím, že lidi mohou udělat chybu, ale mohou jít a promluvit si o tom. Každý má emoce. Bohužel on je v tomhle výrazným způsobem zaslepený,“ míní Zdechovský.

A přidává jeden drobný, ovšem nikoli nezajímavý detail. Europoslanec totiž během koronakrize působil v berounské či hořovické nemocnici. Nejdřív jako sanitář, pak jako ošetřovatel v bílém overalu.

„Pan premiér byl na návštěvě v nemocnici, pro kterou jsem pracoval v první linii. I majitel nemocnice mi nabízel, jestli se s ním nechci setkat. Ale nejde o mně. Pro něj by to bylo daleko nepříjemnější. Já bych se k ním klidně setkal, ale asi by to byl pro něj výrazným způsobem problém,“ podotýká Babišův kritik.

Výhrůžky pro Hohlmeierovou

V souvislosti s kauzou Babišova údajného střetu zájmů (a následného označení Zdechovského za vlastizrádce), čelila výhrůžkám i německá europoslankyně Monika Hohlmeieorvá (CSU), kterou Babiš v minulosti označil mj. za „pomatenou“. Předsedkyně Výboru pro rozpočtovou politiku je totiž přesvědčená, že Babiš ve střetu zájmů skutečně je. A to i díky závěrům auditu Evropské komise.

„Babiš se snaží dělat ze sebe oběť. Není obětí, je odpovědný za stát, měl by být odpovědný za to, co dělá. Měl by dávat odpovědi, měl by být transparentní a konstruktivně spolupracovat,“ apelovala. Český premiér však opakovaně tvrdí, že „ona té problematice vůbec nerozumí“.

„Co jsem mluvil s kolegyní Hohlmeierovou, tak té chodily z ČR zprávy o tom, že jí znásilní, nebo až sem přijede, tak odtud odjede nohama napřed,“ připomíná Zdechovský. „I německá policie jí tehdy přidělila ochranku a začala jí hlídat jenom kvůli tomu, že jsme dělali kontrolní činnost na území ČR,“ podotkl český europoslanec.

Terčem Pekarová i Richterová

Výhrůžkám v minulosti čelily i české poslankyně – jak šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, tak i Pirátka Olga Richterový, která letos v březnu absolvovala i soudní stání. A to při sporu s aktivistkou Nelou Liskovou, která v roce 2019 sdílela na síti smyšlená slova pirátské poslankyně o startovacích bytech pro migranty.

„K mojí fotografii je přidaný citát o migrantech a údajný výrok, který ale není pravda. Ovšem lidé bohužel věří, že bychom my Piráti a já dávali migrantům startovací byty, zatímco si Češi mají brát hypotéky. A je to lež. Je to vyostřená lež, aby se vybudily emoce, nenávist, strach a hněv a lidé si říkali, jaký pitomec tohle vyslovil. Plyne z toho spousta agresivity a to je nesmírně nepříjemné,“ popsala Richterová tuto záležitost Seznam Zprávám.

Kvůli hoaxu se stala terčem výhrůžek smrtí či znásilněním. „Tolik nenávistných zpráv jsem v životě nedostala,“ říkala Richterová u soudu a neudržela slzy.

Markéta Pekarová Adamová na jaře podávala trestní oznámení na pisatele výhrůžek. „Hrozby chodí i poslancům, jen k ženám jsou lidé agresivnější a jejich výhrůžky jsou více sexistické,“ upozornila pro HN. Na Twitteru přitom sdílela jednu z hrubých urážek, kterým čelí.

Pomohly by tvrdé pokuty?

„Mluvil jsem o tom v poslední době třeba s Markétou Pekarovou Adamovou, které chodily výhrůžky, a podle mně je opravdu třeba změnit zažitý způsob uvažování některých soudců, že máme snést víc, než normální člověk,“ míní Zdechovský.

„Je potřeba změnit politické prostředí v ČR a jednoznačně vzkázat: ano, když vám někdo řekne d*bile, chápu, že může být emočně vypjatý. A pak se třeba může omluvit. Ale říct, že vám někdo podřízne děti, nebo oběsí, tak to prostě není normální, běžný způsob a ten člověk nemá ve společnosti co pohledávat,“ upozorňuje.

Zdechovský popisuje, že v europarlamentu zná kolegy např. ze Španělska či Řecka, kteří mají přidělenou policejní ochranu z toho důvodu, že pocházejí z oblastí, kde v minulosti působily teroristické organizace, a nebo oni sami byli třeba prokurátory, jenž někoho přivedli do kriminálu a nyní  se dostávají třeba po 20 letech zpátky.

Sám si však zažil, jaké je to mít policejní ochranu coby „řadový“ europoslanec ze země, kde terorismus (naštěstí) nebují. A teror přichází „jen“ ze sociálních sítí a často pod rouškou anonymity. „Ve Španělsku je nulová tolerance a ten člověk zaplatí takový flastr, že si to příště rozmyslí. Je super napsat na facebooku, že někdo bude viset, ale ve Španělsku by odešel s pokutou 10 tisíc euro. Udělá to dvakrát a příště si to fakt rozmyslí,“ hájí nápad na přísnější postihy  za výhrůžky.

„Tohle se nesmí zametat. Mluvil jsem s Olgou Richterovou, ta dostala stovky zpráv jen proto, že si o ní Nela Lisková vymyslela nějaký blábol. Tohle nelze tolerovat,“ dodává Zdechovský.

Video se připravuje ...
Další videa