Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemanovy metály: Prymula vysvětluje, proč chce jít na Hrad. O ceremoniálu rozhodne hygiena

Aktualizováno -
17. října 2020
21:25
Autor: ČTK, sab - 
16. října 2020
12:15

Hygienici by měli o předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě rozhodnout příští týden, řekla v pátek novinářům hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že při splnění veškerých hygienických podmínek by pro vyznamenání osobně dorazil. V sobotu se snažil vysvětlit, proč. Prezident Miloš Zeman se mu chystá udělit nejvyšší vyznamenání, Řád Bílého lva, za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru.

Rážová řekla, že se stále jedná o podmínkách, za kterých by se „akce ústavního činitele“ mohla konat. Zmínila také, že jde o jakousi výjimku.

„Zatím stále ještě jednáme a není rozhodnuto. Já myslím, že vzhledem k datu 28. října dojde k rozhodnutí příští týden,“ dodala. V Česku je aktuálně vládními opatřeními omezené shromažďování na nejvýše šest osob.

Prymula přijde, chce omezení počtu lidí

Prymula řekl, že chápe symbolické dopady povolení akce v době, kdy sám apeluje na občany, aby dodržovali vládní opatření a minimalizovali společenské kontakty.

Na Pražský hrad dorazí, pokud budou splněny hygienické podmínky. „Opatření budou muset být nastavena tak, aby se tam potkalo naprosté minimum lidí, tedy zpravidla šest osob tak, jak je garantováno. Já si nemyslím, že by to měl být akt, kde by měly být desítky osob,“ řekl.

Prymula přitom čelí údivu, že právě on na Hrad půjde. „Já zase nechápu, že člověk, který má jít příkladem, půjde 28.10 na hradní party,“ uvedl na twitteru jeden z diskutujících a Prymula mu odepsal: „Víte, já to vnímám tak, že jde o ocenění pro všechny české doktory, sestřičky a zdravotníky.“

Zeman trvá na tom, že by se akce měla konat. Pokud by se tradiční ceremoniál neuskutečnil, byla by to urážka státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, řekl Blesku.

Video  Miloš Zeman o státních vyznamenáních: Posmrtně ocení i "Limonádníka" Fialu!  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v úterý Zeman souhlasil s tím, že se vyznamenání předají bez účasti veřejnosti a politiků. Na ceremoniál by měli dorazit jen vyznamenaní, kterých má být kolem 40. Poslední slovo budou mít hygienici, zdůraznil Babiš.

Video  Dan Hůlka v Blesku: O dopisu Zemanovi, vrácení metálu a změně povahy  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...
Video  CELÝ ZÁZNAM: S prezidentem v Lánech: Vojtěch jako „ministr dobrého počasí“ a „řezník“ Prymula. Zeman chce trestat odmítače roušek 
Video se připravuje ...

villon ( 18. října 2020 13:34 )

Pro Hrad od té dobi co tam sídlí chátrající norek obklopený bandou podvodníků neplatí přece nic.

villon ( 18. října 2020 13:32 )

Komančovský lampasák a smisl pro čest?

villon ( 18. října 2020 13:31 )

Twl to je vímluva, všecky doktory a sestřičky si bere do hubi. Už ho nikdo soudný nebude poslouchat, až zase začne zakazovat. Navíc druhou vlnu úplně propásli, tu první zvládli díky absolutnímu lokdaunu vyhlášeného podle toho že kolem byla apokalypsa, teď to nenastalo a králové se ukázali nazí. No a dopadlo jak dopadlo, celej národ padl na hubu. Tak aspoň bude mít Lihoš náhradu za Húlku ve svím hradním fanclubu. Lepší by byl suprstár burešův kluk.

krapotkin ( 18. října 2020 12:12 )

Ba ne, Masaryk se sám podílel na rozbití Rakousko-Uherska.

krapotkin ( 18. října 2020 12:09 )

Samozřejmě, že na Hrad půjde. Vždyť se třese na metál jako harant na lízátko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa