Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hůlka na Zemana zanevřel, Michal David za ním přijel do Lán. Dorazil i muž od Hamáčka

Autor: simao, ČTK - 
15. října 2020
20:52

Prezident Miloš Zeman měl ve čtvrtek v Lánech návštěvní den. A pestrou skvadru hostů. Vedle hudebníka Michala Davida a producenta a majitele Divadla Broadway Oldřicha Lichtenberga totiž přijal i pravděpodobného kandidáta na šéfa antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petra Mlsnu, toho času náměstka na Hamáčkově ministerstvu vnitra. S první dvojicí se bavil o kultuře a tvrdých dopadech koronavirové krize.

„Informovali jsme pana prezidenta o stavu soukromého sektoru kultury za koronakrize,“ řekl podnikatel, producent a majitel Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg pro iDNES.cz.

Za Zemanem do Lán dorazili Michal David a Oldřich Lichtenberg (15. 10. 2020). Za Zemanem do Lán dorazili Michal David a Oldřich Lichtenberg (15. 10. 2020). | Twitter - J. Ovčáček

„Vlastně šlo o setkání, které se kvůli koronaviru už dvakrát odložilo. Pan prezident mi chtěl popřát k šedesátinám. A když už jsme se tedy sešli, trochu jsme si postěžovali, jak se stát chová k soukromému sektoru kultury, což chápeme jako nespravedlnost. Zjistili jsme díky tomu, že pan prezident nemá vždy úplně správné informace,“ dodal hudební skladatel a zpěvák Michal David.

David dostal metál po Hůlkovi

Právě Michal David, vlastním jménem Vladimír Štancl, oslavil šedesátiny letos 14. července. Od prezidenta Zemana přitom má doma z října 2018 medaili Za zásluhy prvního stupně. Tu stejnou, jakou obdržel o dva roky dříve další zpěvák - Daniel Hůlka.

Právě Hůlka se však tento týden nechal slyšet, že medaili Zemanovi vrátí. Označil prezidenta za svého bývalého přítele, který ho lidsky zklamal jak coby přítel, tak jako hlava státu. „Žijeme v těžké době, v níž je mnoho našich spoluobčanů na pokraji osobního nebo firemního bankrotu, a to v žádném případě vlastní vinou. Tito lidé se bojí o svoji budoucnost a o budoucnost svých dětí. Jde jim v podstatě o život. Tobě nehrozí nic, Ty o nic nepřicházíš,“ napsal Hůlka Zemanovi v otevřeném dopise.

Muzikálovému Draculovi vadil totiž Zemanův útok na restauratéry a také umělce, kteří kvůli pandemii koronaviru zažívají těžké období. Zpěváci mají zrušené koncerty, herce trápí vládou zavřená divadla... „Řekneš lidem, že jsou neschopní, nevzdělaní a zaslouží si zkrachovat, potažmo skončit na ulici,“ rozčiloval se Hůlka směrem k Zemanovi. „Proč se k nám chováš sprostě, agresivně, nenávistně, egoisticky, egocentricky, narcisticky a naprosto bohorovně?“ čertil se zpěvák, který o důvodech svého rozhodnutí promluvil i ve studiu Blesku.

„Zloba není dobrý rádce. Ale každý z nás je sám odpovědný za svou růži,“ reagoval na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Dan Hůlka v Blesku: O dopisu Zemanovi, vrácení metálu a změně povahy  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Mlsna potvrdil Zemanovi, že chce vést úřad

Ale zpět k Zemanovu návštěvnímu dnu (a týdnu). Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna dnes odpoledne prezidentovi Zemanovi potvrdil, že má zájem o výběrové řízení na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokud by uspěl, vystřídal by Petra Rafaje, který minulý týden předal Zemanovi rezignaci na svou funkci. V úřadu má Rafaj skončit k začátku prosince.

„Výběrového řízení se zúčastním, pokud jej vláda vypíše,“ sdělil Mlsna ČTK. Dodal, že svůj zájem potvrdil i prezidentovi. Zeman dnes Mlsnu přijal na zámku v Lánech.

Petr Mlsna na schůzce s Milošem Zemanem v Lánech (15. 10. 2020) Petr Mlsna na schůzce s Milošem Zemanem v Lánech (15. 10. 2020) | Twitter - J. Ovčáček

V úterý byli za Zemanem Babiš a Hamáček

Premiér Andrej Babiš (ANO), který společně s Janem Hamáčkem (ČSSD) vyrazil za Zemanem do Lán v úterý 13. října, po schůzce s hlavou státu uvedl, že vláda výběrové řízení na nového šéfa antimonopolního úřadu brzy vyhlásí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na zámku v Lánech, kde s prezidentem Milošem Zemanem hovořili o předávání státních vyznamenání (13. 10. 2020). Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na zámku v Lánech, kde s prezidentem Milošem Zemanem hovořili o předávání státních vyznamenání (13. 10. 2020). | reprofoto Twitter Jiří Ováček

Podle Lidových novin Mlsnu do čela úřadu prosazuje Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu DNES minulý týden uvedl, že Mlsna je velice vhodným kandidátem.

Po případném odchodu Mlsny z ministerstva vnitra bude třeba hledat úředníka, který po něm převezme agendu včetně přípravy voleb.

Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci. V prohlášení zaslaném ČTK Rafaj dále uvedl, že se on a jeho rodina stali terčem vykonstruovaných a nepravdivých obvinění, která byla následně publikována v různých médiích.

Ve středu přišel Toman

Návštěvní týden Miloše Zemana však zahrnoval ve středu i dalšího člena Babišovy vlády. A to ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD).

Miroslav Toman a Miloš Zeman v Masarykově pracovně v Lánech (14. 10. 2020) Miroslav Toman a Miloš Zeman v Masarykově pracovně v Lánech (14. 10. 2020) | Twitter - J. Ovčáček

stoura ( 19. října 2020 06:35 )

No výborně,jeden jeden slušný a pravdivý názor!!!

va45 ( 18. října 2020 21:39 )

Hůlka je trapný blb jako asi ty.Leze na hrad si vzít metál , vezme si mladou ženskou a zblbne z toho. Zeman toho blba klidně přežije .Někdo je kobliha někdo kugluf.

monhtik ( 16. října 2020 13:17 )

Pan Hůlka se holt přidal k hereckým a pěveckým slabomyslným figurkám, které umí jen žvanit a urážet prezidenta i premiéra. Pan Ovčáček má pravdu, zloba je špatný rádce. Mnozí lidé, žehrají na to, že důchodci dostanou nějaké peníze a často seniory i urážejí a používají nevybíravých výrazů. Ti ubožáci ovšem úplně zapomínají, že čas letí jako voda, a nebude to dlouho trvat a budou také staří a na místě dnešních seniorů, co budou říkat potom. Současná mladá generace nemá k ničemu úctu ani pokoru.

panda82 ( 16. října 2020 09:21 )

a to ještě netušíš co náš čeká za garnitura, Drahoš, Němcová, a další , to bude veselo, tak jak za Havla, s asistentkou na koloběžce

goche ( 16. října 2020 09:06 )

Pro pana kono­ra:htt­ps://w­ww.pr­avidla­.cz/
Ale jen pokud umí Ctrl C a Ctrl V. Ctrl je na klávesnici vlevo, C a V je malinko vpravo (to je ta ruka, kterou se drží lžička)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa