Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vystrčil chce na Tchaj-wan vzít i manželku. „Má asi větší strach než já,“ přiznal váhání

Autor: Sabina Dračková - 
11. června 2020
05:03

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se rozhodl, že na Tchaj-wan pojede - nevoli jiných politiků navzdory. Doprovodí ho zřejmě i vdova po Jaroslavu Kuberovi (†72), který jako šéf Senátu před smrtí cestu do země, kterou si nárokuje Čína, plánoval. Životní partnerka Miloše Vystrčila však možná zůstane doma. Blesk Zprávám prozradil, že ho podporuje, ale sama cestu ještě zvažuje. S lehkým úsměvem také přiznal, že má jeho paní obavy větší než on sám. Tlaky ze strany Číny na něj ale nejsou prý zatím tak výrazné, jako byly na jeho předchůdce a přítele Kuberu.

Na konci tiskové konference k oznámení plánované cesty na Tchaj-wan přidal předseda Senátu dobrý, avšak velice symbolický detail. Na cestu, která se kvůli vztahům s Čínou nepozdává ani ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD), prezidentovi Miloši Zemanovi nebo premiérovi Andreji Babišovi (ANO), s předsedou Senátu zřejmě pojede manželka jeho předchůdce. Definitivní rozhodnutí chce Věra Kuberová říct příští týden, Vystrčilova slova ale svědčí o tom, že to tak nejspíš bude.

S Kuberovou počítá, Vystrčilová je na vážkách

Věra Kuberová, která se před časem odhodlala promluvit o posledních dnech před smrtí jejího manžela Jaroslava Kubery, tak symbolicky možná naváže na jeho plány.

„Já jsem s Věrou Kuberovou a s její dcerou poměrně v úzkém kontaktu. Snad si můžu dovolit říct, že Věra Kuberová ty moje kroky podporuje, a já počítám s tím, že na Tchaj-wan pojede,“ řekl Vystrčil s tím, že její účast bude řešit i organizační výbor Senátu. Dcera Jaroslava Kubery se cesty, jak řekl Vystrčil, účastnit nebude.

Otazníky jsou však ještě kolem oficiálního programu. Zda by měla Věra Kuberová na Tchaj-wanu stejné plány jako předseda českého Senátu, nebo jestli bude mít vlastní program, ještě není jasné. Odlišnosti jsou například i v programech státníků a jejich partnerek. Ty se při oficiálních návštěvách věnují obyčejně třeba charitě a navštěvují dobročinné organizace. 

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Na tom programu se pracuje, nechci předjímat, co tam bude nebo nebude. Samozřejmě to budeme muset nějak rozumně probrat, co je možné a co není možné, a přizpůsobit se nějakým zvyklostem, tak uvidíme. Já na tohle nejsem úplně odborník,“ přiznává Vystrčil.

Kuberová ale nemá být náhradou za Vystrčilovu manželku. O její účasti se také mluví. „Já bych chtěl, aby jela i moje manželka, to ještě nevím. Ona to rozmýšlí,“ prozradil po tiskové konferenci Vystrčil Blesk Zprávám. „Máme doma dva psy,“ dodal s úsměvem.

Podpora i strach od manželky

Krátkovlasá blondýnka, se kterou je Vystrčil ženatý, svého muže prý podporuje. „Ona je člověk, kterej je svobodomyslnej, a v tuhle chvíli si myslím, že jsme na tom tak, že snad ani není možný, aby si myslela něco jinýho,“ zamyslel se Vystrčil a vzápětí s lehkým úsměvem dodal: „Možná má ještě větší strach než já, co se bude dít okolo toho, to ženský maj.“

„Odvaha je o tom, že překonáváte strach,“ řekl pak také na dotaz k vlastním obavám Vystrčil při neformálním setkání s novináři.

Právě i Věra Kuberová mluvila o strachu o manžela kvůli tlaku, kterému čelil v souvislosti se svým plánem jet na Tchaj-wan. Takové tlaky ale prý Vystrčil necítí. „Zatím přímé ne. Přímé ne,“ řekl zamyšleně.

Názor rodiny na jeho rozhodnutí byl jistě pro Miloše Vystrčila důležitý. Sám totiž často dává najevo, že je pro něj rodina prioritou. Své děti také pravidelně zdraví při každém svém projevu na sjezdech Občanské demokratické strany, ve které je už téměř třicet let. Na tom posledním, který se mimochodem uskutečnil jen dva dny před náhlou smrtí Jaroslava Kubery, zdravil z pódia prostřednictvím kamer svá vnoučata. „Zdravím Amálku, zdravím Lilien, zdravím Sárinku, zdravím Tobiase a zdravím Sebastiana,“ vyjmenoval a nezapomněl vzkázat: „Mám vás rád.“

Šéf Senátu dostal dort à la Havel

Novinářům předseda Senátu nabídl dort s českou a tchaj-wanskou vlajkou a citátem Václava Havla. „Svoboda má takovou cenu, jakou máme my sami,“ stálo na marcipánu. „Já si myslím, že je to velmi přiléhavé,“ komentoval Vystrčil, který krátce před tím oznámil, že na Tchaj-wan pojede.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil dostal a novinářům nabídl dort s českou a tchaj-wanskou vlajkou a citátem prezidenta Václava Havla. (9. 6. 2020) Předseda Senátu Miloš Vystrčil dostal a novinářům nabídl dort s českou a tchaj-wanskou vlajkou a citátem prezidenta Václava Havla. (9. 6. 2020) | Blesk Zprávy, Sabina Dračková

Dort si však jako občerstvení Senát neobjednal. „Je to aktivita lidí, kteří sledují, co se tady děje, a poslal ho jeden z živnostníků,“ komentoval vesele Vystrčil. O jakého živnostníka šlo, ale prozradit nechtěl. „My jsme se bavili o tom, že nebudu říkat, kdo je cukrář Karel, aby na něj nezaklekli,“ řekl s úsměvem.

Video  Jaroslav Kubera (†72) kouřil i ve vládním letadle, vzpomíná Miloš Vystrčil  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Milan Sobotka ( 12. června 2020 21:28 )

Doufám že to te Kuberove zaplatí on.. Nevim proc by ji yo měli platit lidi z daní. To by potom mohl kdokoliv jezdit na náklady státu.

hejhej ( 11. června 2020 13:54 )

Zbytečný výlet za peníze daňových poplatníků. Buď by měla jet manželka Vystrčila nebo Kuberová, obě v žádném případě, nejlépe žádná!!!!! Senát -drahá a zbytečná instituce a ještě se chtějí přiživovat manželky a vdovy.

illyria ( 11. června 2020 13:53 )

No, to bude teda delegace... První vyleze skřet, za něm dvě babky...

kamcerka ( 11. června 2020 13:36 )

Skutr - skurvený trpaslík. Toho groše memohu slyšet, natož vidět.

adeso ( 11. června 2020 12:57 )

ty jsi hooodně hloupá žena

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa