Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman s Vystrčilem se neshodli: Číňané už začali „šlapat“ i po Kuberově nástupci

Aktualizováno -
19. května 2020
17:35
Autor: ČTK, simao, sab - 
19. května 2020
15:12

Prezident Miloš Zeman dnes přijal v pracovně na Pražském hradě předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Ten jej požádal o schůzku kvůli tzv. čínskému dopisu a odpovědím na události kolem tlaku, kterému měl před smrtí čelit jeho předchůdce Jaroslav Kubera. Kubera měl čínský výhrůžný dopis dostat na Hradě 14. ledna., 20. ledna pak zemřel. Dva nejvyšší ústavní činitelé spolu jednali asi hodinu. Vystrčil přiznal, že se na ničem prakticky neshodli. Poprvé také prozradil, že Čínané už na možné vstřícné kroky směrem k Tchaj-wanu upozornili i jeho samotného. Nepřáli si, aby gratuloval nové prezidentce ke zvolení a stěžovali si na jeho fotografii s tchajwanskou vlajkou. Předseda Senátu reagoval pozitivními slovy směrem k tchajwanské prezidentské volbě a dodal, že jeho cesta tam je stále reálnější.

Prezident Miloš Zeman se dnes odpoledne setkal s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). O schůzku požádal šéf horní komory. Důvodem je dopis s razítkem čínského velvyslanectví a doplnění dvěma přípisy z Hradu. Tvůrci dopisu v něm varovali Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kuberu (ODS) před důsledky chystané cesty na Tchaj-wan.

Vystrčil označil dopis za výhrůžný a žádal po Hradu, aby objasnil okolnosti vzniku dokumentu i lednové předání Kuberovi, který zhruba týden poté náhle zemřel. Dokument z čínské ambasády byl nalezen v Kuberově pozůstalosti.

Zeman minulé pondělí označil záležitost kolem dokumentu za „nafouknutou bublinu“.

„Prezident říkal nesrovnalosti a nelogičnosti“

„Já jsem potom následně upozornil na některé nesrovnalosti a nelogičnosti, které se vyskytují jak v tom “filmu„ pana kancléře, tak i v tom, co mi říkal pan prezident,“ podotkl předseda Senátu.

„Pokud chce někdo někoho upozornit, aby někam nejezdil - tedy pokud Čínská lidová republika prostřednictvím své ambasády chce upozornit předsedu Senátu, aby nejel na Tchaj-wan - tak logické by bylo, pokud by dopis byl doručen sem do Valdštejnského paláce do kanceláře předsedy Senátu, aby si ho mohl přečíst a případně se podle toho zařídit,“ naznačil Vystrčil jednu z jím zmíněných nelogičností, protože dopis dorazil na Hrad.

„V pohledu na tuto nelogičnost jsme se s panem prezidentem neshodli,“ prozradil Vystrčil.

Vystrčil na tiskovém briefingu po schůzce s prezidentem také řekl, že Zemana upozornil na další podle něj nesrovnalost. Nelíbí se mu, že hradní úředníci dříve tvrdili, že dopis může být falzifikát a nemusí pocházet ani z čínské ambasády. Pak se ale prokázalo, že dokument je pravý. „Dokonce ten dokument má i obálku. To jsme viděli poprvé včera,“ narážel Vystrčil na Mynářovo video.

Bezvýznamný dopis?

Předseda Senátu také přiznal, že se s prezidentem neshodli na tom, jakou váhu dokumentu přikládat. „Zatímco v jednu chvíli jsme slyšeli, že to není nic významného, a že vlastně to vůbec KPR neřkuli prezident ani pořádně nečetli neboť to bylo určeno předsedovi Senátu, tak následně jsme se z odpovědi na můj dopis od pana kancléře Mynáře dozvěděli, že tento čínský dokument byl nedílnou součástí podkladů, které projednávali předseda Senátu, prezident republiky a předseda Sněmovny 14. ledna na své společné schůzce,“ upozornil na protimluvy ze strany Hradu Vystrčil.

Vystrčil přiznal že při další diskuzi už pak se Zemanem nikam nepostoupili. „Jsme si každý podrželi svůj názor,“ dodal.

Čína pokračovala v agresivitě, míní šéf Senátu

Dále nejvyšší ústavní činitelé řešili obsah dopisu. Po jednání z prezidentem Milošem Zemanem v úterý Vystrčil připomněl, že obsah dopisu se projednával na schůzce nejvyšších ústavních činitelů 11. března. Ve společném prohlášení odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními. Zdůraznili, že ČR i její představitelé mají právo na nezávislé rozhodování v zahraniční politice. Potvrdili i zájem rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem, podle nich to nezpochybňuje politiku jedné Číny, kterou Česká republika zastává.

Vystrčil si posteskl, že nedošlo ke shodě v záležitosti personální změny na čínském velvyslanectví. Schůzka na Hradě trvala v úterý asi hodinu. Vystrčil však řekl, že prezident mu prakticky zopakoval to, co Mynář řekl v o den dříve zveřejněném videu na facebooku.

Na Vystrčila si Číňané už stěžovali

Vystrčil zopakoval, že je v dopise vyhrožováno firmám a zasahováno do suverenity ČR a její nezávislosti. „Já jsem bohužel byl nucen pana prezidenta informovat, že od té doby, dle mého názoru minimálně dvakrát ČLR prostřednictvím své ambasády v tomto agresivním chování vůči ČR, resp Senátu pokračuje,“ řekl. 

Zmínil konkrétně stížnost Číny na to, že poděkoval tchajwanským zástupcům za darované roušky a vyfotil se s tchajwanskou vlajkou. „Čínská ambasáda si na to stěžovala na ministerstvu zahraničních věcí,“ dodal.

Mnohem závažnější je podle něj to, že čínská strana varuje českou stranu před možnými kroky Kuberova nástupce. „Zaměstnanci čínské ambasády - byl to čínský rada - telefonoval mému řediteli kanceláře s tím, aby ho dopředu upozornil, že pokud bych náhodou chtěl blahopřát tchjwanské prezidentce v rámci jeji inaugurace, že by to nebylo dobré a poškodilo by to česko-čínské vztahy,“ řekl Vystrčil. K tomu dodal, že už dříve se v senátu domluvili, že oficiální blahopřání posílat nebude, nelíbí se mu ale, že Číňané mluví do toho, co byl měl nebo neměl český šéf Senátu dělat. To Vystrčil dnes prozradil poprvé a také to řekl prezidentovi.

„Nezbývá mi, než na to reagovat tím způsobem, že vám tady všem veřejně říkám, že jsem potěšen, že Tchaj-wan má demokraticky zvolenou prezidentku, a že jsem rád, že Tchaj-wan je demokratickou zemí,“ řekl rázně Vystrčil.

„Základní hodnota každé země je, že je zemí demokratickou, svobodnou a nezávislou a pokud dneska Čínská lidová republika hodlá pokračovat v tom, že chce České republice a českému Senátu diktovat, co by měl či neměl dělat, tak v tom okamžiku moje cesta na Tchaj-wan se stává reálnější a reálnější,“ řekl ke svým plánům. Dodal také, že není možné snášet že budou Češi sklánět hlavu.

Mynář hájil sebe a Čínu ve videu

O vypracování dopisu podle Deníku N požádal čínské velvyslanectví prezidentův kancléř Vratislav Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Mynář k tomu uvedl, že si neobjednal žádný výhružný dopis, který prý ve skutečnosti ani neexistuje. Dokument podle něj nebyl dopisem, který by byl adresován Kuberovi, ale písemným stanoviskem Číny.

Svou verzi toho, jak se vše seběhlo, umístil na Youtube kanál Pražského hradu kancléř Mynář v pondělí 18. května. „Bylo jasné, že pan Mynář s něčím takovým přijde, a načasoval to určitě ne náhodou těsně před schůzkou,“ reagovala pro Blesk Zprávy Kuberova dcera Vendula Vinšová.

V reakci na čínský dopis pro Kuberu už Vystrčil v minulosti prezidentovi Zemanovi třikrát psal. Sám dříve uvedl, že bude „urputně“ zjišťovat, jakou roli v nátlaku na Kuberu Hrad hrál. Miloš Zeman však na žádný z oficiálních dopisů od druhého nejvyššího ústavního činitele neodpověděl.

Vystrčil se na dopis ptal už od února

V prvním dopise se Vystrčil Zemana ptal, jak se Kubera k dopisu dostal. V pondělním videu kancléř Vratislav Mynář potvrdil, že ho Kubera dostal novoročním obědě s prezidentem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Kdo přesně ho Kuberovi dal, nezaznělo.

Vystrčil dopis vnímal jako zasahování do vnitřních záležitostí ČR. Dikce je podle předsedy Senátu „výhružná a zavání vydíráním z čínské strany“. Vystrčil se ptal na to, jak Zeman zareagoval, když dopis viděl. „Domnívám se totiž, že bylo na místě proti takovému způsobu komunikace protestovat,“ dal najevo Vystrčil nespokojenost. Za formu a tón dopisu chtěl od Číny omluvu a vyzval k tomu, aby velvyslanec dostal „padáka“. Ani na to Zeman nereagoval.

„Vyjádřete se jasně“

Když pak Deník N napsal s odvoláním na své zdroje, že dopis objednal u Číňanů Mynář, napsal Vystrčil Zemanovi další oficiální dopis. „Žádám Vás, vážený pane prezidente, abyste se ke zmiňovaným informacím jasně vyjádřil a případně vyvodil odpovědnost a zajistil realizaci odpovídajících kroků a opatření,“ naléhal Vystrčil. Zemana také upozornil, že titulu funkce hlavy státu by se měl vyjádřit k informacím, které mezi lidi vnáší nejistotu a nedůvěru.

Oficiální odpovědi se ani tenkrát nedočkal. Ani v médiích pak prezident nepřikládal tématu váhu. „Pan kancléř veřejně prohlásil, že Deník N lže a že k ničemu takovému nedošlo. Tak co chcete víc?“ zastal se prezident kancléře na Frekvenci 1. Mynář v dubnu totiž na stránky Hradu nechal pověsit své prohlášení, že s dopisem nemá nic společného.

„Dovoluji si Vám zdvořile sdělit, že stanovisko zaslané 7. dubna na moji adresu Vaším kancléřem za naplnění mé žádosti ani při vynaložení maximální snahy a dobré vůle v žádném případě považovat nemohu,“ napsal tenkrát Vystrčil ve třetím dopise.

Video  Předseda Senátu Jaroslav Kubera po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 20. května 2020 13:55 )

ODSáci neztrapňujte se.Jděte už s tím Kuberou tam kde končí záda. Můžete sebou vzít i dceru Kubery.Snad nechce jít ve šlépějích svého otce?

va45 ( 20. května 2020 13:55 )

ODSáci neztrapňujte se.Jděte už s tím Kuberou tam kde končí záda. Můžete sebou vzít i dceru Kubery.Snad nechce jít ve šlépějích svého otce?

anna1234 ( 20. května 2020 11:25 )

.. tím se samozřejmě utěšuje! jenom člověk nevzdělaný, že nejhorší je vzdělaný blbec. Nejhorší kombinace vždycky byla, je a bude nevzdělaný blbec.

anna1234 ( 20. května 2020 10:29 )

.. nejsem politik, ale obecného referenda se taky bojím Když občas pročítám diskuze a když si představím, že by o důležitých věcech měli v referendu rozhodovat takoví, co nesesmolí větu bez chyb a tomu také odpovídá obsah! .. děkuji nechci. V tom má Sysoj pravdu, referendum max. na skluzavku nebo houpačku.

PPP150W ( 19. května 2020 23:50 )

Zato vám už nastal pozdní podzim života. A zima se blíží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa