Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš děkoval na letišti Zemanovi. Kalouskovi je „na blití“, generál Pavel volá po soudnosti

Autor: ČTK, kso - 
21. března 2020
16:44

Do Česka přiletělo v pátek první letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny, vezlo především 1,1 milionu respirátorů. Čekali na něj na letišti premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Premiér poděkoval i Miloši Zemanovi a Jaroslavu Tvrdíkovi za jejich čínské kontakty a pomoc, za výstup na ranveji však sklidil i kritiku.

Na dotaz, proč vláda dělá obchody výhradně s Čínou, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) během brífinku přímo na letištní ploše odpověděl: „Protože nikde jinde takové množství není možné sehnat, zatím jsme nenašli zdroj, který by byl ekvivalentní těm obrovským dodávkám.“

Kritka Babiše za děkovačku Zemanovi s Tvrdíkem

Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci děkoval právě Hamáčkovi, ale také šéfovi fotbalové Slavie (vlastněné Číňany) a exministrovi Jaroslavu Tvrdíkovi a Miloši Zemanovi.

A to při děkovačce, která chvílemi nebrala konce. „Taky děkuju panu Tvrdíkovi, který to organizuje v Číně a také děkuji našemu prezidentovi, který měl vždycky excelentní vztahy v Číně,“ podotkl premiér.

Na twitteru se proti Babišovým slovům ohradil Petr Pavel, voják a bývalý druhý muž NATO, který nabádá k soudnosti.

„V návalu vděčnosti Čínské lidové republice, M. Zemanovi, M. Nejedlému a J. Tvrdíkovi za možnost koupit si od původce pandemie chybějící zdravotnické pomůcky, by neměl zaniknout nezištný příspěvek 30 miliard z EU nebo podíl NATO na doručení dodávek prostřednictvím systému SALIS (An-124). Soudnost!“

To, že velkou roli při dodávce materiálu hraje právě NATO, připomněla na twitteru i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je to také připomínka toho, že Ukrajina je náš věrný spojenec a nesmíme ji nechat na holičkách,“ uvedla v souvislosti se sobotním chystaným příletem obřího letadla Ruslan s dodávkou 100 tun materiálu.

Pekarová Adamová přitom zkritizovala dění poté, co leadlo v pátek v Praze přistálo. „Říkám to hrozně nerada, ale celá záležitost s pátečním příletem letadla s respirátory se jeví jako jedna velká blamáž. Potvrzují to zdravotníci, se kterými jsme v přímém kontaktu. Čínské letadlo totiž přivezlo respirátory střední třídy, ale před nákazou s jistotou ochrání až vyšší třída. Ty ale ve vymodlené zásilce téměř nebyly. Navíc se dovezené respirátory stále nedostaly ke všem zdravotníkům kvůli nedorozuměním mezi ministerstvy,“ upozornila.

„V krizových situacích musí vládnout pravidla a řád, ne chaos. Neříkám to proto, abych lacině kritizovala vládu. Moc dobře si uvědomuji, že to teď fakt nemají snadné. Ale tohle jsou nebezpečná selhání, která ohrožují zdraví a životy všech našich lékařů a sester – zejména ti totiž stojí mezi námi a virem,“ dodala předsedkyně Topky.

Mohutný Ruslan na cestě

Ruslan, obří letoun zapůjčený od Ukrajinců, dosedne ve večerních hodinách nikoli na Letišti Václava Havla, ale v Pardubicích.

Na NATO se obrátil i místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Díky NATO za pomoc v těžkých časech s převozem zdravotního materiálu z Číny,“ napsal na twitteru.

Kalousek přidal báseň a zmínil „blití“ 

K dění při příletu letadla China Eastern s 1,1 milionem respirátorů z Číny se specificky vyjádřil i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který se svojí kritikou vůči Číně a jejímu režimu netají.

Ostatně byl to právě Kalousek, kdo před policisty vehementně mával tibetskou vlajkou během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze a prezidenta Zemana kritizuje za jeho směřování k Číně a Rusku.

Tentokrát však Kalousek nezvolil peprné vyjádření, ale báseň. „Už ani neceknem o střelbě do dětí, o zvůli, o bití, o vraždách na orgány... Proč je mi na blití, když roušky už jsou s námi?“ zveršoval své rozhořčení na facebooku. 

Podobně rozhořčeně se o Číně na twitteru vyjádřil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Máme být Číně vděční za roušky? Byl to obchod a tak to beru. Když naši starostové v lednu dělali materiální sbírku pro nejpostiženější čínské oblasti, nic za to nechtěli,“ připomněl.

Také poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka premiéra kritizoval se slovy „nevím, za co bych měl být Číně vděčný.“ Stejně jako Rakušan či Pekarová Adamová zmínil, že se jednalo o pouhý obchod, nikoliv o dar.

A obchody s Čínou pokračují dál. „Na cestě je i letoun AN124 Ruslan, který ze Šenzenu v sobotu přiveze náklad, který váží přes sto tun a zaplňuje celý nákladový prostor, budou v něm zase roušky, respirátory, ochranné obleky a ochranné brýle,“ vypočetl Hamáček.

Video  1,1 milionu respirátorů pro Čechy: Do Česka dorazila první várka letadlem z Číny  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kritice čelí i ministr Adam Vojtěch

V sobotu přiletí i další letadlo China Eastern - tentokrát s rouškami. I kolem samotných dodávek a jejich rozdělování se však strhla kritika nejen na sítích. 

Čelí jí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) - za to, že údajně selhává a nezvládá právě zajišťování a rozdělování tolik potřebného materiálu. K jeho konci vyzval Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje. 

„Já myslím, že teď není chvíle na to, abychom se k něčemu vyzývali. Ono je to složité, dneska nakupuje celý svět. Ať si pan hejtman zkusí něco nakoupit. Jeden hejtman už si nakoupil a potom mu to Maďarsko zadrželo. Vláda postupuje společně a takové výměny skutečně nejsou na místě. Myslím, že spolupráce funguje. Já komunikuji s panem Hamáčkem pravidelně, několikrát denně si voláme, řešíme to. Myslím, že bychom si to mohli odložit až potom, co to skončí,“ uvedl v sobotu odpoledne v ČT Andrej Babiš.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Měnit se však bude systém dodávek, o který se dělilo Hamáčkovo ministerstvo vnitra a Vojtěchův resort. „Distribuce z ministerstva zdravotnictví je realizována armádou. A my to změníme na hasiče, kteří jsou pod vnitrem, protože jich je nejvíc a mají na to dopravní prostředky. Takto jsme se domluvili a v pondělí to schválíme,“ vzkázal Babiš kritikům.

A znovu zopakoval poděkování Tvrdíkovi a Zemanovi. „My jsme jedna z mála zemí, která vůbec má tyto zdravotnické prostředky. Podívejme se do Evropy, kdo to má. Pan Tvrdík odvedl skvělou práci a hlavně ty vztahy nám tam vybudoval pan prezident, takže i v tomhle směru na nás ostatní země žárlí, ale zkrátka dneska to v Šanghaji je tak, že je tam obrovská bitva o ten materiál. Platí se okamžitě, platí se hned a ten materiál můžete dopravit teprve až poté, co ho máte. Takže v tomhle směru jsme na tom dobře,“ tvrdí premiér.

Video  Místo cestujících roušky a respirátory pro Česko: Hamáček ukázal video z letu  - Facebook
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joachimk ( 23. března 2020 22:29 )

Je to křivopřísežný operetní panáček. Příště bude přísahat na Aláha.

joachimk ( 23. března 2020 22:23 )

Nesouhlasíme - prostoduchá propaganda z dílny ÚV KDB.

joachimk ( 23. března 2020 22:22 )

Kalousek za všechno nemůže - naštěstí, ale kudy chodí tudy škodí.

joachimk ( 23. března 2020 22:21 )

Miroslav Kalousek by neměl tolik chlastat a nebude mít problémy se žaludkem.
Možná by se měl také vyhýbat zrcadlu.
Křivopřísežného operetního NATOlezce nelze komentovat.

george1957 ( 23. března 2020 17:01 )

Procházka - ty jsi se ráno uhodil do hlavy,že!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa