Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Provokace, bylo toho moc.“ Schillerová prchla před dotazy v angličtině, připustila chybu

Aktualizováno -
14. května 2020
23:40
Autor: sova - 
14. května 2020
20:00

Umí česká vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) anglicky, nebo ne? Debata na tohle téma není nová, ale tento týden se objevila znovu. Hospodářské noviny přišly nejdřív s tvrzením, že se Schillerová vyhýbá videokonferencím ministrů financí Evropské unie, které jsou bez tlumočení. Šéfka státní kasy to na twitteru označila za „obyčejnou lež“. Když za ní na ministerstvo přijel ve čtvrtek štáb stanice CNN Prima News a spustil na ni neplánovaně dotazy v angličtině, Schillerová utekla a později vzkázala, že to považovala za provokaci a že nebyla připravená. Ale že možná udělala chybu.

Obyčejná lež. V Bruselu hovořím zásadně anglicky, tlumočníka nevyužívám. Na zasedání Euroskupiny a Rady Ecofin jezdím naprosto pravidelně. Osobně jsem se přímo na místě zúčastnila 20 z 24 zasedání. Má vystoupení jsou vždy v AJ (dohledatelné na veřejně přístupných záznamech),“ reagovala nejprve ve středu Schillerová na článek Hospodářských novin, že kvůli své slabé angličtině se raději nezúčastnila ani jedné ze sedmi videokonferencí ministrů financí EU.

Ve čtvrtek si s ministryní domluvila rozhovor televizní stanice CNN Prima News. Štáb se s Alenou Schillerovou potkal přímo v budově ministerstva financí, kde reportérka stanice přivítala šéfku státní kasy nejdřív v češtině. Ptát se začala však už v angličtině. Schillerová se okamžitě otočila a odešla zpět po schodech do útrob budovy.

Mluvčí resortu Michal Žurovec v návaznosti na to vysvětlil, že to ministryně mohla považovat za provokaci, což později pro CNN Prima News uvedla i Schillerová. Podrobněji se vyjádřila na twitteru.

„Nebudu lhát, bylo toho na mě moc“

Nejdřív mě z angličtiny zkoušela ČT. Hnali se za mnou s kamerou z Malostranského náměstí až na ministerstvo financí. Na úřadu na mě už čekala redaktorka Primy, která v žádosti o rozhovor o angličtině neuvedla ani slovo. Nebudu lhát, v ten moment toho na mě bylo moc. A odešla jsem. Možná chyba,“ napsala ministryně.

Ministryně: Pracuji na sobě, je to mediální hon

„K mé angličtině už jsem se ale vyjádřila na facebooku. Jasně, nejsem v ní nejlepší na světě. Taky jsem to o sobě nikdy netvrdila. Koneckonců před rokem 89 jsme museli povinně biflovat jiné jazyky. Proto na sobě velmi tvrdě pracuji, poctivě se doučuji a věřím, že i zlepšuji,“ napsala dále a dodala, že svou práci v Bruselu i díky svému skvělému týmu zvládá bez problémů a „tenhle mediální hon ji proto velmi mrzí.“

Na adresu Schillerové se ozvala řada kritiků, podle kterých – pokud anglicky umí – mohla reportérku poslat aspoň do patřičných mezí. Vicepremiérka se dočkala ale také zastání, například od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka nebo také od šéfa fotbalové Slavie Jaroslava Tvrdíka.

„Nevím, jak ministryně financí mluví anglicky. Ale vím, jak bylo mě, když jsem po operaci s antibiotiky šel do diskuse, o jejímž obsahu jsem nevěděl nic. Pořad před diskusí jsem nemohl sledovat. A pak odpovídat na „neexistující firmy z Malajsie či zemědělství“. Bulvár, ne CNN!“ zmínil Tvrdík na twitteru.

Schillerová už na veřejnosti jednou po dotazu v angličtině tápala, a to v listopadu minulého roku v Bruselu na setkání Rady Evropy.

Video  Schillerová tápe po anglickém dotazu: „Uvidíme,“ vyklouzne z ní nejistě  - Evropská rada
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cezar8 ( 17. května 2020 18:29 )

pooresh: jako vždy jsi nezklamal - velice chytrý argument....

cezar8 ( 17. května 2020 10:55 )

Nebyl důvod dělat rozhovor v angličtině, byla to cílená provokace...Prima se zapustila na dno žumpy. Česká redaktorka, na českém ministerstvu s českou ministryní chce rozhovor v angličtině, nechápu....

Jiřina Ratimcová ( 17. května 2020 07:10 )

Nechutna vzducholod se opet predvedla! Je prolhana, az to boli! 🤮 utece jako maly parchant. Chovani reznickeho psa! 💩

Madonka ( 17. května 2020 00:22 )

Ta redaktorkina angličtina bola taka hrozná ze sa nedivim ze zdrhla

Borneo ( 16. května 2020 00:03 )

Mě by hlavně zajímalo z jakého důvodu pokládá česká novinářská nána v České republice české ministryni financí otázky v anglickém jazyce. Že by provokace nebo že by lezla do análu svému americkému zaměstnavateli? Nejspíš obojí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa