Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišovi ministři řešili se Zemanem koronavirus. U oběda chyběla kvůli „šťáře“ Maláčová

Aktualizováno -
24. února 2020
15:54
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
24. února 2020
05:40

Až na třetí pokus vyšla schůzka prezidenta Miloše Zemana se členy vlády Andreje Babiše (ANO). Kabinet se nejdřív v pondělí ráno sešel k běžnému zasedání, poté ministři nasedli v Praze u Strakovy akademie do autobusu a vyrazili do Lán. Tam je čekala slavnostní tabule a jednání s hlavou státu. Vláda s prezidentem Zemanem řešila dopad koronaviru na ekonomiku, dotace na solární elektřinu nebo sestavování státního rozpočtu, řekl Babiš. Na poslední chvíli se ze schůzky omluvila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), které policisté zadrželi přímo na ministerstvu náměstka pro IT. 

„Pan prezident na zámku v Lánech při příležitosti pracovního oběda přátelsky přivítal členy vlády. Na úvod pracovního oběda pan prezident vyzdvihl skvělé vzájemné vztahy. Předseda vlády Andrej Babiš poděkoval panu prezidentovi za pozvání,“ napsal na úvod setkání na svůj twitter mluvčí prezidetna Jiří Ovčáček a přidal také pár fotografií. 

Babiš označil pracovní oběd za přátelské setkání s volnou debatou. Ministři s hlavou státu podle něj mluvili o rozpočtu nebo třeba o dopadu koronaviru na celkovou světovou ekonomiku. Situace v Číně je podle něj kritická a panují velké obavy z toho, že vzhledem k postavení Číny jako jednoho z největších trhů na světě bude mít velký vliv na světovou ekonomiku. „Doufejme, že se ten problém s koronavirem vyřeší, i když prozatím tomu, bohužel, nic nenaznačuje,“ řekl premiér.

Schillerová cítila od Zemana podporu ve vytváření tlaku na ministry, aby při sestavování státního rozpočtu spořili a omezovali zejména provozní výdaje. Podle Havlíčka se Zeman zajímal o takzvané PPP projekty, tedy spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Mezi čtyřma očima se ho poté prezident ptal na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech a na záměr zavést systém kontrol nadměrné podpory výroby energie ze solárních elektráren. Havlíček očekává, že se vláda touto otázkou bude zabývat v nejbližší době. Zeman podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu plán kontrol tzv. překompenzace podporuje. Havlíček už dříve řekl, že příspěvek podporovaným zdrojům energie by se mohl od roku 2021 snížit ze současných 47 miliard korun zhruba o pětinu až 30 procent.

Ještě v pátek se ze společného oběda v Lánech nikdo z ministrů ani ministryně neomlouval. To se ovšem změnilo během turbulentního pondělního dopoledne. V Lánech tak zůstala prázdná židle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). 

„Já mám informace pouze z médií. Pokud vím, tak paní ministryně je na ministerstvu a poskytuje policii součinnost. Jedinou informaci mám z ohlášení tiskového mluvčího Vrchního státního zastupitelství, takže asi je třeba počkat na to, až bude jasnější, co se vlastně stalo,“ komentoval absenci Maláčové ve vládním autobusu její stranický šéf a minsitr vnitra Jan Hamáček. 

Zetím není jasné, zda se minsitryně k ostatním vládním kolegům nepřipojí v Lánech později. 

„Pokud je tam nějaká korupce, tak to je velice špatně,“ reagoval na dění okolo ministerstva práce premiér Andrej Babiš (ANO). Zopakoval, že ohledně IT systémů na MPSV Maláčové napsal asi deset dopisů.

Podle webu Lidovky.cz policie zadržela náměstka ekonomické sekce a sekce pro informační technologie Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT. Policisté také požádali společnost OKsystem o podklady k nabídce k soutěži MPSV, která se vyhodnocuje.

Schůzka vyšla až na potřetí

První naplánovaný termín společného jednání prezidenta Miloše Zemana a ministrů i ministryň koaliční vlády ANO a ČSSD zhatila náhlá smrt předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). „Je státní smutek, proto k jednání bude nový termín,“ řekl na začátku února Blesk Zprávám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Termín nakonec Hrad stanovil na 17. února. Ani tehdy to ale nevyšlo. Část ministrů položila chřipka, další zas byli na dovolené. „Pro změnu termínů byly závažné důvody. V prvním případě šlo o důvod mimořádně bolestný a smutný,“ pokračoval Ovčáček.

Druhý termín se nehodil například ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD), která měla dlouhodobě plánovanou dovolenou a na horách spolu s manželem, náměstkem ministra zahraničí Alešem Chmelařem, učila svého malého Gustava lyžovat.

V pátek si vzal krátkou dovolenou také šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). A před týdnem byl s celou rodinou v Alpách také premiér Andrej Babiš. V pondělí ráno ale čeká už všechny nástup do práce. Nejdříve na běžné zasedání ve Strakově akademii a pak rychle do autobusu.

Ministři tak byli chvíli jako třída, která vyráží na školní výlet. Adresu i událost si zvolil tenhle zájezd ale víc než prominentní. Cílem je zámek Lány a účel?

„Členové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem se v pondělí 24. února 2020 na zámku v Lánech zúčastní pracovního oběda, pořádaného prezidentem republiky Milošem Zemanem,“ píše se v oficiálním tiskovém avízu úřadu vlády.

Diskuse nad dančím a i čokodortíkem

„Pan prezident bude chtít s členy vlády probrat aktuální témata,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. I tentokrát je k diskusi připravené menu, bez drobných kostí, aby politikům při rozebírání aktuálního dění nezaskočilo. Vegetarián by měl ale smůlu, moc by se nenajedl. 

Po slavnostním fotografování se na zámku v Lánech podává jako předkrm jemná kachní paštika s plátky uzených kachních prsíček a omáčkou z lesního ovoce.

Jako hlavní chod pak kuchař obstaral dančí hřbet na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem a jako sladká tečka na závěr je připravený pečený dortík s tající čokoládou a čokoládovou zmrzlinou.

Na výběr jsou také červená či bílá vína – Rulandské šedé a Cabernet Sauvignon od českých vinařů.

Společné setkání prezidenta s členy vlády by mělo v Lánech trvat zhruba hodinu a půl. V půl třetí je plánované prohlášení pro média. A Blesk Zprávy budou u toho.

Video  Babiš o odchodu z politiky, pivu, drahém bydlení i koronaviru: Celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 24. února 2020 17:49 )

Pražská kavárna a hnědé Minářovo košile tu zase kvičí. Takže správně,pane konáte prezidente.

xxxx678 ( 24. února 2020 12:01 )

Krom Ruska a Číny ho těžko někam pozvou, a když náhodou..tak tam místo něho pojede Babiš, takže ve finále se na celé druhé prezidentování měl vykašlat.Teď mě vytočil, jak si tam zase dohodil starého protivného Křečka.

anna1234 ( 24. února 2020 11:52 )

.. já bych jim nedala ani předkrm a ani zákusek, každý kdo jde do politiky okamžitě ztloustne. Dala bych jim hlavní chod a po něm povinnou vycházku po parku.

1pravda1 ( 24. února 2020 10:54 )

nechce se nakazit chřipkou

1pravda1 ( 24. února 2020 10:54 )

Autobus je fajn, proč pro tolik osob vypravovat vládní limuzíny, je to ekologické. A co je to za novou módu, slavnostní obědy bez polévky a to i ty novoroční s premiérem a předsedy senátu a sněmovny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa