Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Dětský koutek“ na novoroční hostině v Lánech. Babišovi vyvedou Vivien i benjamínka Frederika

Autor: vr, jko - 
5. ledna 2020
06:40

Dobré vínko, chutné pokrmy a politika. V neděli po poledni se sejdou prezident a premiér při už tradičním novoročním obědě. Hlavě státu Miloši Zemanovi (75) i šéfovi vlády Andreji Babišovi (65, ANO) budou dělat garde jejich manželky. Jenže tentokrát zasednou k tabuli i děti státníků. A to poprvé v české historii!

Že budou u novoročního oběda i první dáma Ivana (54) a paní premiérová Monika (45), se očekávalo. V pátek ale hradní mluvčí Jiří Ovčáček mnohé překvapil, když uvedl, že do Lán zamíří i děti politiků.

„Prostě rodinný novoroční oběd jak má být, milý a přátelský. Jde o nápad, který se zrodil na vánočním setkání rodiny,“ napsal v SMS Aha! Ovčáček na dotaz, jak vznikla myšlenka pozvat na neděli do Lán i Kateřinu Zemanovou (26) s Vivien (19) a Frederikem (16) Babišovými. Že nápad přišel z Hradu, potvrdil Aha! i premiér. „Byl to návrh pana prezidenta, který jsme rádi akceptovali,“ uvedl.

Začal s tím Klaus

Podle zjištění deníku Aha! to bude vůbec poprvé, co se na podobné akci objeví i děti politiků. Za prezidentování Václava Havla (†75) i Václava Klause (78) totiž premiéry tradičně doprovázely jen manželky, jak potvrdil někdejší mluvčí prvního polistopadové hlavy státu Ladislav Špaček (70) i šéf hradní kanceláře za úřadování Klause Jiří Weigl (61).

Tradici pravidelných novoročních obědů zavedl v roce 2004 Václav Klaus, když do Lán pozval tehdejšího ministerského předsedu Vladimíra Špidlu (68, ČSSD). Od té doby toto posezení neproběhlo jen jednou, kdy v roce 2013 odřekl Klausovi premiér Petr Nečas (55, exODS). Důvod tehdy neuvedl, ale za vším byly rodinné problémy.

Na čem si pochutnají?

  • Paštika z kachních jater na portském víně, lánské pečivo
  • Candát pečený na másle se zámeckými brambůrky
  • Citronový a malinový sorbet s jahodami

Kdo jsou potomci mocných

Kateřina Zemanová

Věk: 26

Studium: University College London, obor kulturní antropologie. I když výuka takřka celou dobu probíhala, minimálně od října je v Česku. Hrad mlží, ale podle posledních informací by se měla neznámo kdy ke studiu vrátit.

Kdy se objevila na veřejnosti: První dcera se začala objevovat po boku svého otce, když byl v říjnu na rekondičním pobytu v nemocnici. Účastnila se i předávání státních vyznamenání v den státního svátku 28. října a kromě toho se objevuje i v příspěvcích Hradu na sociálních sítích (které zadarmo spravuje), jelikož v sídle prezidenta tu a tam provádí.

Takhle Kate pózovala pro Blesk Takhle Kate pózovala pro Blesk | Blesk - Jan Tůma a facebook

Vivien Babišová

Věk: 19

Studium: Dříve Prague British School, od roku 2018 studuje ve Španělsku.

Kdy se objevila na veřejnosti: Premiérova dcera netráví kvůli studiu v zahraničí většinu roku doma, a tak se po boku svého otce objevuje jen zřídka. Loni v červenci ale byla Vivien s Babišem na recepci na francouzské ambasádě, kde půvabná blondýnka přitahovala pozornost. Předseda vlády také občas zveřejní příspěvek na sociální síti, kde je vyfotografovaná celá rodina, jako to udělal naposledy při oslavách příchodu nového roku.

Recepce na francouzské ambasádě: Detail Vivien Babišové (11.7.2019) Recepce na francouzské ambasádě: Detail Vivien Babišové (11.7.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Frederik Babiš

Věk: 16

Studium: Neuvedeno

Kdy se objevil na veřejnosti: Oproti své sestře Vivien je Frederik trochu záhadný. Do společnosti po boku otce příliš nechodí. Občas ale udělá výjimku, jako v roce 2018, kdy v supermarketu po boku táty vybíral jídlo do charitativní potravinové sbírky. Tu a tam se také objeví jeho fotky na sociální síti facebook, kde je zveřejňuje Babiš starší. O nejmladším premiérově potomkovi se ví, že hrál fotbal, tenis a také propadl jízdě na jetsurfu, což je prkno se zabudovaným motorem.

marmat ( 5. ledna 2020 22:07 )

BABISE_NECHCEME:
JAK/JINAK !?

1pravda1 ( 5. ledna 2020 12:48 )

Dobrý nápad, dcera je na Hradě tak proč slavnostně nepoobědvat s rodiči a ne někde v ústraní v neděli. A totéž potomci Babiše a jeho ženy. Mladá generace je ta, která bude nastavovat pravidla za pár let. Tak konečně také někdo lidi spojuje.

ingmarie ( 5. ledna 2020 12:23 )

A ještě na to pozvou děti ,aby se z našich daní taky napásli Příště vezmou i zahradníky

ingmarie ( 5. ledna 2020 10:38 )

berou děti jen ze druhých manželství , ty z prvního se zřejmě nevyvedli podle plánu

jikar ( 5. ledna 2020 10:29 )

Takže na šachy to v tomto případě asi nevypadá. Jj, teď některé své děti Babiš pravděpodobně vidět nechce. Bílé koně už z nich udělal, jejich zdravotní stav do médií vynesl též. Takže mu již posloužily. Hlavně že je pro něj rodina to nejdůležitější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa