Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babišův plán investic za 8 bilionů: Je jak tipování ve Sportce, pění Fiala s Kalouskem

Aktualizováno -
16. prosince 2019
11:21
Autor: ČTK - 
16. prosince 2019
06:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl v pondělí představit Národní investiční plán. Pondělní Lidové noviny (LN) píšou, že ho projedná vláda. Předseda kabinetu listu řekl, že Národní investiční plán je pro období do roku 2050 a obsahuje více než 20 000 investičních projektů v celkové výši asi osm bilionů korun. Koaliční sociální demokraté plán vítají, podle opozice není realizovatelný.

Babiš loni uvedl, že plán zahrnuje přes 17 000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Letos na konci listopadu toto číslo upravil na 20.000 projektů za pět bilionů korun.

Podle Babiše růst české ekonomiky zpomaluje. Vláda proto podle premiéra vytvořila Národní investiční plán, aby zajistila další podporu růstu HDP vedle exportu a spotřeby. „Jak jsem slíbil, představíme (plán) do Vánoc,“ uvedl Babiš na nedávném setkání zástupců stavebních firem.

Plán podle něj shrnuje, jaké investice jsou v Česku v nadcházejících letech potřebné. „To není pro nás. To je pro další vlády, aby vůbec věděly, jaký ten potenciál je,“ podotkl premiér. „My to předložíme k veřejné diskusi, aby se vyjádřili i občané, jestli jsme na něco nezapomněli. Potom je to otázka realizace,“ řekl.

Musíme se bavit o bilionech, říká Hamáček

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) k rozvoji ČR nestačí jen prezentace seznamu zamýšlených investic, bude to něco stát. Zdůraznil, že jde o seznam investic, kde není jasné, jak se budou financovat.

„Dobrovolný investiční fond, jak navrhuje pan premiér, přinese maximálně pár jednotek miliard, my se ale musíme bavit o bilionech korun,“ uvedl Hamáček.

Vláda musí podle něho začít vést diskusi o tom, kde na investice najde peníze. „A proto je podle sociální demokracie potřeba, aby velké zahraniční firmy, které v ČR vytvářejí velké zisky a odvádějí je do zahraničí, část zisku ponechaly v ČR, a mohlo tak být investováno do českých občanů,“ uvedl. První vlaštovkou je podle Hamáčka digitální daň a další může být bankovní daň, kterou navrhuje ČSSD.

Fiala s Kalouskem kroutí hlavou

Mnohem více negativní posptoj má opozice. Podle ní Národní investiční plán není realistický, chybí v něm plán financování nebo harmonogram uskutečnění jednotlivých cílů.

„Předseda vlády hází různými čísly. Připadá mi, že je tipuje náhodně, jako ve Sportce. Všichni si přeci pamatují, když se mluvilo o investičním plánu za 3,5 bilionu, za pět bilionů, teď už jsme na osmi bilionech. S realitou to už vůbec nemá nic společného,“ napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala. Babiš loni uváděl, že plán obsahuje 17 000 projektů za 3,45 bilionu korun do roku 2030, v listopadu mluvil o 20 000 projektech za pět bilionů do roku 2050.

Podle europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS) nelze mluvit o investičním plánu, který by Česko někam posunul. „Skutečný plán by musel obsahovat, harmonogram realizace, zdroj financování, prioritizaci, zodpovědnou instituci...“ napsala na twitteru.

Chybějící plán financování projektů kritizoval i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „'Národní investiční plán', který není podpořen realistickým plánem financování, je jenom seznamem zbožných přání a nemá ani hodnotu papíru, na kterém je vytištěn. Opravdu má vláda právo se domnívat, že většina lidí nepřemýšlí?“ uvedl na sociální síti.

Europoslanec a předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák (STAN) nemá velká očekávání ohledně uskutečnění investic v plánu a celý návrh komentoval ironicky. „Andrej Babiš na poslední chvíli píše Ježíškovi. Aspoň takhle na mě souhrn přání známých jako 'Národní investiční plán' působí. V posledních letech ale dost zlobil, takže bych si od toho moc nesliboval,“ napsal na twitteru.

Do debaty zapojí veřejnost

Premiér o investičním plánu poprvé mluvil loni, detaily o jeho obsahu ale odmítal zveřejnit. Piráti v srpnu podali správní žalobu, v níž se domáhali zveřejnění plánu, soud o ní dosud nerozhodl. Babiš tehdy Piráty za jejich krok kritizoval a oznámil, že plán zveřejní do konce roku, bude ho chtít konzultovat i s veřejností.

Plán vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů.

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kazin ( 18. prosince 2019 15:08 )

Dobrý den. Vážení jsem bývalý člen Stb taky spion SSSR, byl jsem v KSČ Mnel jsem rád pendrekovy zákon a mám rád ono krásné heslo se Sovětským Svazem na věčné časy. Tak je to. 😁

marmat ( 16. prosince 2019 21:41 )

16.12.2019 0,10 CZK Bezhotovostní příjem Reichel Petr
Chci až ten PODVOD praskne být učastníkem-poškozeným. Už se těším!

marmat ( 16. prosince 2019 21:38 )

16.12.2019 0,60 CZK Bezhotovostní příjem SMAJEROVA JITKA
Babiš na hrad !!!!

marmat ( 16. prosince 2019 21:35 )

16.12.2019 0,01 CZK Bezhotovostní příjem VACHOVEC VACLAV
Prosim o radne zauctovani aby jste netunelovali

marmat ( 16. prosince 2019 21:32 )

13.12.2019 -124 875,23 CZK Platba cizoměnová či zahraniční ( )
Vaclavske namesti 10. 12. 2019

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa