Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Bohatneme a stále budeme.“ Babiš si mezi stroji pochvaloval budoucnost Česka

Autor: ČTK, tva - 
7. října 2019
19:50

České republice se daří dobře a dobře se jí povede i dál, řekl v pondělí na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně premiér Andrej Babiš (ANO). Stav českého hospodářství si pochvaloval už o víkendu po zveřejnění informace, že ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila hodnocení ČR. Zástupci pravicové opozice ale soudí, že vláda nedělá nic pro to, aby si země pozitivní hodnocení udržela i ve chvíli, kdy se jí ekonomicky tak dařit nebude.

„Rosteme, bohatneme a stále budeme. Jsem přesvědčen o tom, že se nám daří,“ prohlásil premiér. O stavu české ekonomiky v Brně mluvil na tiskové konferenci po otevření české národní expozice a také na sněmu Svazu průmyslu a obchodu.

Vláda nicméně podle Babiše plánuje opatření pro případ, že by na Česko dopadlo ochlazování ekonomiky patrné v Německu. „Na rozdíl od pravicových vlád nebudeme nic škrtit, naopak. Náš návrh rozpočtu znovu napumpuje do rozpočtu 130 miliard korun, budeme pokračovat v navyšování investic, v navyšování důchodů i platů. Pro případ krize máme národní investiční plán. Důležité je, že dnes nám lidé věří a díky tomu je velká spotřeba. Lidé věří, že se nám bude dařit,“ uvedl premiér.

Premiér Andrej Babiš bude v úterý od 12 hodin hostem pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére. A dotazy mu můžete pokládat i vy, naši čtenáři:

Online chat

Zleva ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš hovoří s novináři při otevření české národní expozice The Country For The Future na brněnském výstavišti, kde začal 61. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) (7. 10. 2019) Zleva ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš hovoří s novináři při otevření české národní expozice The Country For The Future na brněnském výstavišti, kde začal 61. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) (7. 10. 2019) | ČTK

Havlíček: Řešíme nedostatek pracovníků a investujeme

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že vláda měnící se ekonomické klima v Německu vnímá. „Řešíme hlavně trh práce, protože dnes je jedna z největších bariér nedostatek pracovníků. Proto jsme uvolnili kvóty pro pracovníky z třetích zemí a snažíme se vytvářet nástroje pro rekvalifikaci a přechod na digitální technologie,“ uvedl.

Vláda také podle něj podporuje investice, a to nejen zvyšováním této položky v rozpočtu, ale i vytvářením alternativních investičních nástrojů.

„Investice podporujeme i tím, že rekodifikujeme stavební zákon, což by mělo rozvázat ruce investorům,“ řekl Havlíček. Zmínil i podporu inovací a snahu o snižování administrativy pro živnostníky a podnikatele.

Kalousek zmínil varování expertů: Není dořešené stárnutí populace

Pravicová opozice o víkendu v souvislosti s vylepšením ratingu ČR varovala před přílišným optimismem. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připomněl, že ratingová agentura Moody's hovoří ve svém hodnocení i o nedořešené otázce stárnutí populace. Varuje také před tím, že struktura rozpočtu nezlepšuje odolnost Česka vůči možnému ochlazení ekonomiky. Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka nedělá vláda nic pro to, aby mělo Česko pozitivní rating i ve chvíli, kdy se mu nebude tolik ekonomicky dařit.

marmat ( 8. října 2019 21:06 )

satanas: Pokud nejste trpllí fotr zdenekk, tak jste se legálně zbláznil.....
Tohle není svéprávný příspěvek !!!

marmat ( 8. října 2019 21:03 )

satanas: Pětina si napůjčovala....a diví se, že to měli splatit ??? Mysleli, že vje to DÁREK ???
Já velkou spokojenost...opak je ROUHÁNÍ Nerozpíchávejte z Německa, co máme tady!!! Děkuji.

tekyla ( 8. října 2019 10:54 )

santas!! najdi si kde jsme byli za kmotru,zloděju opozice,Babiše a ted AA3 to je málo podívej se na němec­ko,fran­cii,an­glii,š­paněl­sko,por­tugal­sko,atd všíchni jdou do chudoby,vysoká neza­městna­nost,m­igran­ti,te­roris­mus,vr­aždy,­znásil­nová­ní zrovna ted čtu syřan najel kamionem do aut v německu samozřejmě demokracie špíny,sajrajtu nepřipustí se k tomu vyjádřit.Bud rád že žiješ za Babiše!!

tekyla ( 8. října 2019 10:21 )

jen díky Babišovi se máme dobře on nás dostal mezi elitu evropy už jste zapoměli kam nás dostal politický dobytek opozice i CSSD mezi chudé vydrancované státy. A sami žrali ako prasata stovky miliard ojebané rodi­ny,duc­hodci,­obrov­ská chudoby,tisíce zničených rodin!!

marmat ( 8. října 2019 09:20 )

VŠICHNI "diskutující" podebraní a záštiplní trollové....
Dřív by TO nešlo, ale DNES -ze dne na den vemte pár švestek a emigrujte,
do jakékoliv Země zaslíbené....
Už Vás všechny/všude čekají tutově s otevřenou
náručí....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa