Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš spěchal na večeři s mladými nadějemi. Vzal s sebou i nástupce Novákové?

Autor: simao - 
2. dubna 2019
12:19

Premiér Andrej Babiš (ANO) ohledně své pondělní rychlé a nečekané schůzky na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem mlčí. Šlo o personální změnu ve vládě, kde se židle prohýbá pod ministryní Martou Novákovou (za ANO)? To stále není jasné. Po koaliční radě Babiš nevystoupil. Spěchal do Kramářovy vily na večeři s vybranými vysokoškoláky. A po jeho boku stanul opět Karel Havlíček, o kterém se delší dobu spekuluje jako o nástupci Novákové.

„Inspirativní večeře v Kramářově vile. Z koaliční rady jsem jel rovnou sem a se studenty, kteří reprezentují Studentskou komoru Rady vysokých škol, probral vše, co je zajímalo. Byli mezi nimi budoucí lékaři, učitelé nebo jaderní fyzici. Takže je jasné, že neměli jednoduché otázky,“ uvedl na twitteru v úterý Andrej Babiš (ANO).

1. duben coby apríl byl z jeho pohledu poněkud hektickým dnem. Po jednání vlády se vydal narychlo na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem, kvůli čemuž se posunulo jednání koaliční rady ANO a ČSSD. Po této schůzce, kde se probíralo dosavadní fungování koalice, pak jel právě na slavnostní večeři. Ani hradní setkání se Zemanem, ani koaliční radu Babiš před novináři nekomentoval.

Havlíček opět po Babišově boku

Do Kramářovy vily pozval premiér i členy vládního kabinetu. Ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), ministra školství Roberta Plagu (ANO) a ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). A také místopředsedu Rady pro vědu, výzkum a inovace Karla Havlíčka, o kterém se spekuluje jako o možném nástupci ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO).

„I proto bylo fajn, že jsem s sebou vzal ministry školství, zdravotnictví, zemědělství a mou pravou ruku pro vědu a výzkum Karla Havlíčka. Řešili jsme brexit, slevy na jízdném, témata ve školství, kvalitu potravin a logicky i vědu a výzkum,“ podotkl Babiš.

 

„Je to člověk, který mi skutečně zásadně pomáhá, ale má svůj byznys. Zatím to na stole není,“ říkal o Havlíčkovi Babiš při březnové návštěvě USA, kde byl Havlíček členem delegace, která s Američany jednala v Bílém domě.

A Blesk Zprávám ve Washingtonu sám Havlíček řekl: „Ano, spolupracuje se nám dobře, troufám si tvrdit, že máme na řadu věcí ve smyslu manažerského pohledu stejný pohled, to znamená, že máme rádi, když se vše realizuje rychle, účelně, když se jde za výsledkem a když se něco nepodaří, tak si to okamžitě řekneme, neděláme z toho žádnou vědu.“

Nováková: Je to na rozhodnutí pana premiéra

Sama Nováková reagovala dle Práva na dotaz ohledně svého možného konce takto: „Jestli se pan premiér rozhodne mě odvolat, je to záležitost jeho a pana prezidenta.“ Ministryně kolem novinářů ve Strakově akademii pouze proběhla a aktuální spekulace o jejím odvolání, které se objevily v pondělní MF Dnes s tím, že dobrovolně má podle zdroje MfD skončit i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), nekomentovala. Ťok je označil za aprílový žert těsně před tím, než ho před novináři zradil ve Strakově akademii telefon. 

Sám Babiš pak v pondělí odpoledne uvedl: „Pokud budou nějaké změny, oznámím je panu prezidentovi.“ S ohledem na Babišovu krátkou hradní schůzku, jejíž téma údajně nevěděl ani druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek, jak po koaliční radě řekl novinářům, je však možné, že premiér již hlavu státu o svých dalších záměrech informoval. 

Ťok i Nováková letí se Zemanem do Rakouska

Právě Nováková, ale také Ťok však v úterý odpoledne jsou uvedeni jako členové delegace, která v úterý odlétá do Rakouska. Na návštěvu sousední země se chystá právě prezident Zeman.

prasatkopepicek ( 3. dubna 2019 07:00 )

Konecne teple lidske slovo

prasatkopernicek ( 2. dubna 2019 19:20 )

Ty pyco blba.

prasatkopepicek ( 2. dubna 2019 19:06 )

Sel vysvetlit, ze Novakova je sice uplne blba a neschopna, ale ze prave takove lidi kolem sebe potrebuje. Chytri a schopni lide mivaji svuj nazor a on potrebuje jen pohunky a devecky co budou delat to co jim rekne.

hradnisamohonka ( 2. dubna 2019 16:26 )

Bureš odpovídá jen na otázky které si sám položí a kolikrát ani na ně nic neřekne ,jen zahuhňá jako o Moravce.

pupice ( 2. dubna 2019 13:36 )

A po jeho boku stanul opět Karel Havlíček....jen pro informaci pan Havlíček je předsedou asociace živnostníků a střed. podnikatelů a má hájit jejich zájmy z jeho názorového veletoče mi je hodně nevolno tací lidé se mají starat o naši zem, všem je bližší košile než kabát je to hodně smutné podívání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa