Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišovo ANO na 30 procentech, Klausova Trikolóra mimo Sněmovnu, ukázal průzkum

Autor: ČTK - 
29. října 2019
14:46

Volby do Sněmovny by i v říjnu vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenty hlasy voličů. Druzí by skončili Piráti (12,5 %) a třetí ODS (11,5 %). Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků agentury Median. Výzkum se konal poté, co pražské městské státní zastupitelství zastavilo stíhání šéfa ANO a premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo. Za branami Sněmovny v něm přitom zůstala Trikolóra Václava Klause mladšího.

Hnutí ANO Andreje Babiše získalo pouze o půl procenta méně než v září. Pirátům by v říjnu podle Medianu dalo hlas o jeden procentní bod méně voličů, stejně velký pokles zaznamenala ODS.

SPD Tomia Okamury by podle modelu získala osm procent hlasů. Hnutí by tak zvrátilo čtyři měsíce trvající sestupný trend. Zlepšení o půl procentního bodu zaznamenala v říjnu dvojice levicových stran. Vládní ČSSD by podpořilo 7,5 procenta voličů a komunisty 7 procent hlasujících.

Starostům a TOP 09 by odevzdalo hlas shodně 6 procent voličů. Pro oba subjekty to znamená mírné zlepšení. Lidovcům přisoudil říjnový volební model 4,5 procenta hlasů, o jeden procentní bod méně než v září. Při zohlednění statistické chyby mají ale lidovci podobnou šanci na vstup do Sněmovny jako STAN a TOP 09, uvádí Median.

Mimo Sněmovnu Trikolóra i Zelení

Zeleným by dala hlas dvě procenta voličů. Podpora hnutí Trikolóra je ku smutku Václava Klause mladšího o půl procentního bodu nižší - tedy pouhých 1,5 procenta.

Z dlouhodobého hlediska si po dvou letech od sněmovních voleb nejvíce polepšili Piráti, které v říjnu 2017 volilo 10,8 procenta hlasujících. „Naopak nejvíce ztratila SPD, což může souviset s upozaděním problematiky migrační krize,“ uvádí Median.

Okamurovo hnutí ve volbách dostalo více než 10,6 procenta hlasů. Přesto je podle Medianu poměr sil v říjnovém volebním modelu v podstatě stejný, jako byl v roce 2017. Statistická chyba průzkumu podle Medianu činí 1,5 procentního bodu u menších stran a tři procentní body u nejsilnějších stran.

Video  Babiš: Vivien je v zahraničí, přijede až na Vánoce. Kam půjdu 17. listopadu, to nechte na mně.  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Volební potenciál: ANO má 33,5 %

Median zjišťoval také podíl pevného jádra voličů jednotlivých stran a jejich nejvyšší volební potenciál. Nejlépe je na tom dlouhodobě ANO. Pokud by hnutí volili všichni lidé, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, mohlo by získat 33,5 procenta voličů. Přesvědčených voličů mělo ANO 20,5 procenta.

Volební potenciál Pirátů činil 19 procent a ODS 16,5 procenta. Občanští demokraté ale měli o něco silnější voličské jádro než Piráti, a to sedmiprocentní proti šestiprocentnímu. SPD by mohla získat hlasy 12,5 procenta voličů, přesvědčených je 5,5 procenta.

Starostové by si mohli připsat až 12 procent hlasů, jistý zisk by ale měli 2,5 procent. O volbě TOP 09 vážně uvažovalo 11 procent voličů a o volbě lidovců 7,5 procenta. Jistý zisk TOP 09 by byl tříprocentní, KDU-ČSL 2,5 procent.

Skalních voličů ČSSD jsou 4 %

Z levicových stran měla ČSSD slabší jádro voličů než KSČM, zároveň ale měla vyšší volební potenciál. Sociální demokraté by mohli pomýšlet na zisk 11 procent, komunisté na devět procent hlasů. Skalních voličů ČSSD byla čtyři procenta a KSČM šest procent.

Průzkum pro svůj volební model prováděla společnost Median od 30. září do 28. října. Zapojilo se do něj 1153 respondentů ve věku od 18 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horaIysa ( 31. října 2019 21:03 )

Deji novej nick. Baba vaga

xiioma ( 29. října 2019 17:50 )

Babiše drží 2 věci. Trefil se do období ekonomického růstu, to se to rozhazuje. Může nasypat i důchodcům, protože ekonomika jede a ti ho budou volit, už jenom proto, že on nám přece pořád přidává. Až přijde ochlazení, půjdou dolů i preference a dotace pro Agrofert. Kterej není jeho.

e.lesanova ( 29. října 2019 15:12 )

No, média "krmí" hlavně excesy ODS, Pirátů, TOP 09....Trikolora má málo prostoru, ale enormní ztrátou voličů ve stranách "profláknuté" opozice s jediným "programem Antibabiš či Antizeman bude mít Trikolora nejspíše spurt na cílové rovince těsně před volbami...

Htachahndrachu ( 29. října 2019 14:54 )

Jedině ANO..!!
Ty ostatni strany mozna jeste tak SPD a komunisti.
Jinak ten zbytek stran jen k pousmáni a hodit jejich listek do koše nebo pouzit na WC.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa